7 Απρ 2016

O Δήμος Φλώρινας θα βραβεύσει το Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο!



Βράβευση του Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου από το δήμο Φλώρινας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας στην τακτική του Συνεδρίαση στις 23 Μαρτίου 2016, αποφάσισε ότι στο πλαίσιο της «Χρηστιδείου Τελετής» του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» (την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στις 11.30 π.μ.), όπου ο Σεβασμιότατος συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, θα βραβεύσει τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης, κ.κ. Ελπιδοφόρο, Ηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφενός για την πολύτιμη συνεισφορά του και τις εντατικές προσπάθειές του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης,

 την οποία έχει θέσει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθιστώντας την χώρο επίλεκτων επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων και τόπο επισκέψιμο με ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, τιμώντας με τον τρόπο αυτόν τον υψηλό ρόλο που του ανατέθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, και αφετέρου για το σημαντικό εκκλησιαστικό και πολιτιστικό του έργο με την αναστήλωση και αναβίωση Ιερών Ναών στην περιοχή της Προύσας στη Μικρά Ασία, αλλά και για τη γενικότερη επιστημονική και εκκλησιαστική προσφορά του στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Η παρούσα βράβευση αντανακλά την τιμή προς το πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προύσης, κ.κ. Ελπιδοφόρου, αλλά και προς τους θεσμούς που υπηρετεί με αφοσίωση και συνέπεια ο ίδιος, και ιδιαιτέρως προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Η βράβευσή του στο πλαίσιο μιας τελετής διάκρισης αριστούχων μαθητών λαμβάνει τη διάσταση της υποδειγματικής λειτουργίας και της πολυεπίπεδης προσφοράς ενός ανθρώπου του πνεύματος, ο οποίος μπορεί να αποτελεί πρότυπο για τις νεότερες γενιές.
(Αριθμός απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας 77/2016, ΑΔΑ: 7ΧΒΞΩΗΙ-Ξ79)
Δείτε και:

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι προσέφερε στη Φλώρινα ο συγκεκριμένος επίσκοπος και θα τον βραβεύσει ο δήμος;
Ο μητροπολίτης της Φλώρινας συμφωνεί με τη βράβευσή του;

Ανώνυμος είπε...

Αχ πάτερ Αυγουστίνε! Έπρεπε να ζούσες επί της γης και θα βλέπαμε αν ο δήμος θα τολμούσε να βραβεύσει τον Προύσης!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, επαληθεύονται αυτά που γράφω. Ας μη θυμώνει, λοιπόν, μαζί μου ο σεβασμιώτατος. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια: Η άλλοτε αγωνιστική μητρόπολη κατήντησε κέντρο διερχομένων Οικουμενιστών.
Την Κυριακή 17 Απριλίου που ο κακόδοξος πατριαρχικός επίσκοπος θα βρίσκεται στη Φλώρινα εγώ θα είμαι έξω από το ναό που αυτός θα λειτουργήσει (συλλειτουργώντας, πιθανότατα, με τον φίλο του κ. Θεόκλητο) και θα μοιράζω φυλλάδια στους πιστούς. Ο πιστός λαός, τον οποίο η μητρόπολη κρατά στο σκοτάδι, είναι ο φύλακας της ορθοδόξου Πίστεως και έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, ώστε να ασκήσει τα δικαιώματά του, όπως τα άσκησε το Σεπτέμβριο του 2005 στο ναό της αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδος, διαμαρτυρόμενος για την εκδίωξη του, τότε, εφημερίου του ναού, ο οποίος -προς τιμήν του- ήταν ο μόνος κληρικός που αρνήθηκε να παραστεί στις τιμητικές φιέστες υποδοχής του βλάσφημου και αιρετικού Πατριάρχη Κων/λεως.
Ως εδώ και μη παρέκει!

Βασίλειος Κερμενιώτης,
Υπαγόμενος στην (αντιπαραδοσιακή και φιλοοικουμενιστική, πλέον) μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ανώνυμος είπε...

Από το 2000 και δώθε το αγωνιστικό πνεύμα του π.Αυγουστίνου έδωσε τη θέση του στο συμβιβασμό και τη σιωπή.
Υ.Γ. Τελικά ο δεσπότης της Φλώρινας υπέγραψε την απόφαση για τηνν υποδοχή του πάπα;
Θα μας απαντήσει κανείς υπεύθυνα επιτέλους;

Ανώνυμος είπε...

Σήκω από το τάφο, άγιε Φλωρίνης Αυγουστίνε!

Ανώνυμος είπε...

http://neaflorina.blogspot.gr/2016/04/h-2016.html
Ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος θα μιλήσει σε τελετή του συλλόγου Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ της Φλώρινας.

Ανώνυμος είπε...

Τα "κατάφεραν" κάποιοι εκεί στη Φλώρινα και έφυγε ένας από τους καλύτερους και πιο αγωνιστικούς κληρικούς της Πτολεμαίδας!

Ανώνυμος είπε...

Και άλλοι κληρικοί, κ. Κερμενιώτη, δεν παρέστησαν στις τιμητικές φιέστες υποδοχής του Πατριάρχη και όμως δεν εκδιώχθηκαν. Άλλοι είναι οι λόγοι της απομακρύνσεως του συγκεκριμένου εφημερίου, τους οποίους ενδεχομένως αγνοείτε. Είχαν να κάνουν και με προβλήματα ανυπακοής προς την εκκλησιαστική αρχή. Δεν εμφανιζόταν στις υποχρεωτικές ιερατικές συνάξεις, κινούνταν ανεξέλεγκτος και χωρίς σχετική ενημέρωση ή άδεια του οικείου Μητροπολίτου. Είχε μάλιστα ταξιδεύσει και στη μακρινή Κούβα για να παραστεί στα εγκαίνια ναού μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μην τον εμφανίζετε λοιπόν και τόσο αντιπατριαρχικό και διαμαρτυρόμενο, γιατί αδικείται η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Όχι.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Μάλλον την αλήθεια την αδικείτε εσείς, κ. "Ανώνυμε 8 Απριλίου 2016, 7:18 μ.μ."(δεν ξέρω πώς αλλιώς να σας προσφωνήσω).
1ον. Για πείτε μας: Ποιοί άλλοι κληρικοί αρνήθηκαν να παραστούν στις πολυδάπανες φιέστες υποδοχής του αρχιαιρεσιάρχη του σβησμένου Φαναρίου; Πείτε μας έστω και ένα (1) όνομα. Περιμένω απάντηση.
2ον. Τα όποια τυχόν "προβλήματα ανυπακοής προς την εκκλησιαστική αρχή", το ότι "δεν εμφανιζόταν στις υποχρεωτικές ιερατικές συνάξεις", κ.λ.π. εμφανίστηκαν (κακώς, κατά την άποψή μου) μετά την εκδίωξη του εν λόγω κληρικού από το ναό του και όχι πριν. Ο ιερέας ήταν πολύ χολωμένος με τον επίσκοπο και είναι ανθρώπινο αυτό.

Και κάτι άλλο: Σήμερα, Σάββατο, στις 12:00 μ.μ. έχω ραντεβού με το μητροπολίτη (μαζί με 4 άλλους αδελφούς) και το πρώτο-πρώτο ερώτημα που θα του θέσουμε είναι το αν έχει υπογράψει την κατάπτυστη-αιρετίζουσα εγκύκλιο της ΔΙΣ για τον Πάπα. Έχουμε πολύ μεγάλη αγωνία να διαπιστώσουμε αν ο επίσκοπός μας είναι ορθόδοξος.
Την όποια απάντηση θα μας δώσει θα τον παρακαλέσω να την ανακοινώσει δημόσια. Αν δεν το πράξει αυτός, τότε θα αναγκαστώ να την δημοσιεύσω εγώ, στο διαδίκτυο και στα τοπικά ΜΜΕ της περιοχής μου, γιατί αυτό το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά κρίσιμο ζήτημα Πίστεως που αφορά όχι μόνο την τοπική μας Εκκλησία, αλλά και όλη την Εκκλησία του Χριστού.

Βασίλειος Κερμενιώτης,
Ιερά μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ανώνυμος είπε...

Προς 8/4 6:07: μακάρι να είχαμε και άλλους κληρικούς σαν τον αδαμαντίνου ήθους κληρικό στον οποίο αναφέρθηκε ο κ.Κερμενιώτης. Στη Φλώρινα σήμερα το αγωνιστικό πνεύμα του π.Αυγουστίνου είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αντί να είναι δεδομένο είναι ζητούμενο. Ας όψονται κάποιοι...

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κανείς να μας πει γιατί η μητρόπολη Φλωρίνης και ο μητροπολίτης της δεν έλαβαν μέρος στην πρόσφατη ημερίδα στον Πειραιά για την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"; Αυτοί είναι οι αντιοικουμενιστές διάδοχοι του πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μακαριστού. Στα πανηγύρια και τα συλλείτουργα όμως είμαστε πρώτοι.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Ουδείς ενσυνείδητος Ορθόδοξος Χριστιανός Φλωρινιώτης να μην παρευρεθή εις την βλάσφημον τελετήν. Φεύγετε τους οικουμενιστάς και τους οπαδούς των, όστις φεύγη εκ του όφεως. Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Να μη συλλειτουργήσει ο Φλωρίνης με τον Προύσης που είναι ένοχος κακοδοξιών.
Αν ζούσε ο π.Αυγουστίνος επί της γης δε θα τολμούσε ο ένοχος να έλθει στη Φλώρινα.

Ανώνυμος είπε...

http://neaflorina.blogspot.gr/search?updated-max=2016-04-09T10:14:00%2B03:00&max-results=20&start=20&by-date=false
Στην αφίσα αυτή βλέπουμε και το όνομα της μητροπόλεως Φλωρίνης! Τι δουλειά έχει η μητρόπολη με τη βράβευση του Ελπιδοφόρου;

Ανώνυμος είπε...

Πληροφορίες από Φλώρινα αναφέρουν ότι ο Προύσης αφού το Σάββατο που μας έρχεται θα πάει στη Λέσβο την οποία θα επισκεφθεί και ο πάπας την επομένη, Κυριακή 17 Απριλίου θα συλλειτουργήσει στο μητροπολιτικό ναό της Φλώρινας με το μητροπολίτη Θεόκλητο! Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους!

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε κ. Κερμενιώτη,

Ως απάντηση στα δύο ερωτήματά σας προσκομίζω απόσπασμα επιστολής της ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης δημοσιευθείσης στον «Ορθ. Τύπο» (4/11/2005). Πράττω δε τούτο με σημαντική καθυστέρηση και με κάθε δυνατή διάκριση, προς αποφυγή σκανδαλισμού και διότι σκοπός μου δεν είναι να θιγούν πρόσωπα, αλλά να διαλάμψει αλήθεια, την οποία, όπως αποδεικνύεται, αγνοείται. Στην επιστολή περιέχονται τα εξής εν σχέσει με το θέμα μας:

«... Όσον αφορά στην περίπτωση του Αρχιμ. Μ.Β. σκοπίμως προσπάθησαν κάποιοι να την συνδέσουν με την επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στην ιερά μας Μητρόπολη και την μη συμμετοχή του σε αυτή. Αν ο λόγος της παύσεως του π. Μ. από τα καθήκοντα του προσωρινού προϊσταμένου του ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδος ήταν η μη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου, τότε την ίδια αντιμετώπιση θα είχαν και οι υπόλοιποι 6 (...) από τους 25 αρχιμανδρίτες της Μητροπόλεως μας, που δεν συμμετείχαν σε αυτές. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστές οι σχέσεις του π. Μ. με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τις επισκέψεις τού ανώτερου κληρικού στο Φανάρι και στην Καππαδοκία, ως και από την συμμετοχή του στο μακρινό Πατριαρχικό ταξίδι στην Κούβα κατά το έτος 2004. Η επαναφορά του π. Μ. στα κατά νόμον καθήκοντά του ήταν καθ' όλα κανονική και νόμιμη, δεδομένου ότι κατείχε την θέση του προσωρινού προϊσταμένου, κατ' οικονομία και με την επισκοπική συγκατάθεση... Εξ άλλου, δώστε και στον τοπικό Επίσκοπο το δικαίωμα αυτό που του παραχωρούν οι Ιεροί Κανόνες και τού αναγνωρίζει η Εκκλησία να μπορεί ο ίδιος να κανονίζει τα του οίκου του. Πώς, στ' αλήθεια, θα αντιμετωπίζατε εσείς έναν κληρικό, που επιδεικτικά έκανε ανυπακοή στις εντολές της Μητροπόλεως, αγνοούσε και περιφρονούσε τις εντολές του Μητροπολίτου, μετέβαινε στο εξωτερικό χωρίς την άδεια και την ευλογία της εκκλησιαστικής του αρχής, θεωρούσε την ενορία, που εξυπηρετούσε, ως προσωπική του ιδιοκτησία, την οποία με διάφορους τρόπους απέκοπτε από την ιερά Μητρόπολη, χρησιμοποιούσε τον ιερό άμβωνα, για να διχάσει με ψεύδη και όχι να οικοδομεί, κατηγορούσε ευκαίρως ακαίρως τον Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του, μείωνε με απρεπείς λόγους τους συνεφημερίους του. Νομίζουμε ότι η κρίση σας θα ήταν πολύ πιο αυστηρή από του Μητροπολίτου μας.

Για όλα τα παραπάνω κάλεσε σε απολογία τον π. Μ., τον κάλεσε δε και για έναν επιπλέον λόγο. Ισχυρίστηκε σε κήρυγμά του ο π. Μ. ότι πιέστηκε από την ιερά Μητρόπολη να δώσει υψηλό χρηματικό ποσό για την οικονομική κάλυψη της Πατριαρχικής επισκέψεως. Αυτό είναι μέγιστο ψέμα του π. Μ. Καμία ενορία δεν αναγκάστηκε να δώσει χρήματα στην Μητρόπολη και καμιά δεν έδωσε, πλην δύο μεγάλων ενοριών πόλεων, που από μόνες τους προθυμοποιήθηκαν. Ούτε και έγιναν σπατάλες και περιττά έξοδα. Όλα έγιναν με μέτρο. Τις σπατάλες, τα περιττά έξοδα και την κακοδιαχείριση του ιερού χρήματος ο π. Μ. και οι συν αυτώ να την αναζητήσουν αλλού και όχι στην Μητρόπολη του ακτήμονος και πτωχού Μητροπολίτου Θεοκλήτου».

Αυτά προς ενημέρωσή σας, αγαπητέ κ. Καρμενιώτη, και να τονίσουμε ότι μεγάλος απών από τις εκδηλώσεις ήταν, εκτός από τους 6 αρχιμανδρίτες, και ο ίδιος ο γέροντας Αυγουστίνος, τον οποίο φυγάδευσαν τότε οι δύο γηροκόμοι του στην Εύβοια. Και επειδή ζητήσατε έστω ένα όνομα, εμείς σάς αναφέρουμε τα ονόματα όχι ενός, αλλά τριών αρχιμανδριτών: Λαυρέντιος, Ιερόθεος, Μάξιμος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com