5 Φεβ 2016

Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου,στις 12 Φεβρουαρίου 2016
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1054
Ιστορική συνάντηση Πάπα με Πατριάρχη Μόσχας
Το Βατικανό και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσαν σήμερα την πρώτη ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, η οποία θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Αβάνας, στην Κούβα, σε ενδιάμεση στάση που θα πραγματοποιήσει ο Ποντίφικας στο ταξίδι του για το Μεξικό.
Θα είναι «η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία» μεταξύ ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ενός προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Βατικανό.

«Η Αγία Έδρα και το Πατριαρχείο της Μόσχας έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν ότι με τη χάρη του Θεού, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών θα συναντηθούν στις 12 Φεβρουαρίου», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.
Η συνάντηση αυτή, η οποία θα γίνει στο περιθώριο επίσκεψης στη Λατινική Αμερική του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, όπως και ταξιδιού στο Μεξικό του Ποντίφικα, θα αρχίσει με δίωρες συνομιλίες και "θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης", διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση.
Η συνάντηση αυτή «προετοιμαζόταν από καιρό» και «σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
«Η Αγία Έδρα και το Πατριαρχείο της Μόσχας ελπίζουν ότι θα δώσει ένα μήνυμα ελπίδας για όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διευκρίνισε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει λόγω της ανάγκης να υπάρξει μια κοινή απάντηση στη δίωξη των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο εκκλησιών παραμένουν, αλλά παραμερίζονται ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή λόγω της δίωξης των χριστιανών.
Το θέμα αυτό θα είναι το κεντρικό της ατζέντας της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου εξτρεμιστές πραγματοποιούν μια αληθινή γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού, απαιτεί επείγοντα μέτρα και μια ακόμη πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες», σημείωσε.
«Χρειαζόμαστε να παραμερίσουμε τις εσωτερικές διαφωνίες αυτήν την τραγική ώρα και να ενώσουμε τις προσπάθειες για να σωθούν οι χριστιανοί στις περιοχές στις οποίες υφίστανται την πιο βάρβαρη δίωξη», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα γίνει στην Ευρώπη, επειδή ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ήταν αντίθετος στην ιδέα αυτή από την αρχή. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «η τραγική ιστορία των διχασμων και των συγκρούσεων μεταξύ των χριστιανών έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με την Ευρώπη».

Έθνος,05/02/2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Το Βατικανό και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσαν σήμερα την πρώτη ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο..."
Τι το `θελαν αυτό το "ιστορική";"Θέλει να πει, μάλλον,πως θα γραφεί στις λευκές σελίδες της ιστορίας κι όχι στις μαύρες. Είναι σίγουροι πως εκεί θα γραφεί!
Δυστυχώς, ό,τι γίνεται στις ημέρες μας για πρώτη φορά, γίνεται για την αρχή του ...τέλους. Να και μια ακόμη τέτοια αρχή.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com