2 Ιαν 2016

Πως θα τιμήσουμε ως αγίους τους Πάπες μετά το Σχίσμα, που ως αιρετικοί έχουν αποκοπεί; (Αφορμή η εόρτιος μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης)



ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΜΕ ΩΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ, ΠΟΥ ΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΟΠΕΙ;
(Αφορμή η εόρτιος μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης)
Στις 2 του μηνός Ιαννουαρίου, ημέρα κατά την οποία η  Εκκλησία μας εορτάζει τα Προέρτια των Φώτων,  εορτάζει και την μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης.  Ο Άγιος Σίλβεστρος υπήρξε Πάπας Ρώμης από το έτος 314 μέχρι το 335μ.Χ.  O θαυματουργός αυτός Άγιος Σίλβεστρος, με την ομολογία της Ορθοδόξου Πίστεως έφερε στην Εκκλησία τους σοφώτερους των Εβραίων ενώ οι Πάπες μετά το Σχίσμα  με ποκοίλες δολιότητες προσπάθησαν να αποσπάσουν Ορθοδόξους Χριστιανούς από την Εκκλησία. 
Θα μπορούσαμε να πούμε αυτό που στην Ακολουθία του Αγίου γράφει «Των αιρέσεων Σίλβεστρε, πλάνην εκδίωξας» και για τους Πάπες μετά το Σχίσμα;  Που εφεύρεση τέτοιων αφορμών επαίνων για τους Πάπες μετά το Σχίσμα;  Μήπως για την ουνιτική δολιότητα; 

«Ταις πλοκαίς των σων λόγων, άπαντα διέλυσας μάταιον σύνδεσμον, και προς θείαν Πίστιν, τους τη πλάνη δεθέντας συνέδησας, διανοίγων Πάτερ, τούτων τον νουν τη αναπτύξει, των Γραφών Ιεράρχα μακάριε», ψάλλομε στην ορθρινή Ακολουθία του Αγίου.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί λύπην μεγάλην έχομε για τα τόσα εκατομμμύρια που είναι δεμένοι στις Παπικές πλάνες και θα ψάλλομε για τους αποκοπέντες Πάπες, αυτό που ψάλλομε για τον Άγιο Σίλβεστρο, «τη πλάνη δεθέντας συνέδησας, διανοίγων Πάτερ, τούτων τον νουν τη αναπτύξει, των Γραφών Ιεράρχα μακάριε»;
Μπορούμε να ψάλλομε αυτό που ψάλλομε σε Προσόμοιο της Εσπερινής Ακολουθίας του Αγίου «απεδίωξας σκότος αιρέσεων»;  Πως θα ψάλλομε με τέτοιους λόγους σε Πάπες που την αίρεση του Filioque εστήριξαν, αλλά και τόσες άλλες πλάνες. 

Αυτό που αναγινώσκομε στην Ακολουθία του, «Των αιρέσεων Σίλβεστρε, πλάνην εκδίωξας, ποίμνην εποίμανας, ευσεβείας βρύων ύδατα, επί χλόην θείας επιγνώσεως», είναι αποτρεπτικό κάθε υμνολογικού επαίνου για τους μετά το Σχίσμα, αποκοπέντες από την Εκκλησία Πάπες. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού καταντήσαμε!!! Να θέτουμε ερωτήματα προς απάντηση, τα οποία και μόνο ως ερωτήματα τιθέμενα, εμπεριέχουν την ύβρη και την ασέβεια προς τους Αγίους.Διότι δεν υπάρχει απάντηση εν αληθεία, διότι δε θα τους τιμήσουμε αυτούς τους Πάπες και διότι, αν υπάρξει απάντηση, θα είναι ψευδής και δημιούργημα δαιμονικής επινοήσεως. Ας μας συγχωρέσει ο γράφων, διότι είναι βέβαιο πως και αυτός τα γράφει ως ύστατη προσπάθεια έκφρασης αγάπης προς τους οικουμενιστές, μήπως έλθει έστω και μία ψυχή στον εαυτό της και στη μετάνοια.
Η.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ θα ίσχυε αυτό που λες με πόνο για την οικουμενιστική κατάντια αν το ερώτημα ήταν "Θα τιμήσουμε κλπ''. Το ερώτημα έχει τεθεί πολύ διαφορετικά με το "Πως θα τιμήσουςμε κλπ" να να εννοεί "είναι δυνατό να τμήσουμε ως Αγίους τους αιρετικούς" .
Το κείμενο δεν έχει γραφεί με αγάπη προς τους οικουμενιστές αλλά με Ορθόδοξη πικρία για την οικουμενιστική κατάντια τους που ζημιώνει την Μία Αγία Εκκλησία. Τα γράφω για σε αναπάυσω απλά. Συμμερίζομαι απόλυτα την έγνοια σου, αλλά και τον δικαιολογημένο θυμό σου αν υπάρχει για τη ζημιά που προκαλεί στην Εκκλησία.
Β. Χαραλάμπους

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com