26 Ιαν 2016

Δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Ρίο για τους τρανσέξουαλ αθλητές



Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αλλάζει τα δεδομένα για τους τρανσέξουαλ αθλητές.
Το ζήτημα των τρανσέξουαλ αθλητών απέκτησε πρόσφατα ευρύτερη παγκόσμια προσοχή όταν ο Bruce Jenner, o Ολυμπιονίκης του δεκάθλου το 1976, ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλλου και τώρα ζει ως γυναίκα και ονομάζεται, Caitlyn Jenner. Tώρα οι τρανσέξουαλ αθλητές είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.
 Οι ιατρικοί επικεφαλής στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), πρότειναν την αλλαγή που θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο εύκολη την συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών, για να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς και σε άλλα διεθνή αθλητικά γεγονότα.

Οι τρανσέξουαλ αθλητές έχουν την δυνατότητα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004, αλλά μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση και εφόσον έχουν υποστεί το ελάχιστο της ορμονικής θεραπείας δύο χρόνων και αναγνωρίζονται από τον νόμο ως το φύλο που απέκτησαν μετά την αλλαγή.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Uger Erdener, η ακρόαση των ιατρικών ευρημάτων της ΔΟΕ λέει ότι, «είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ένα μέτρο, που θα δίνει την δυνατότητα σε τρανς αθλητές να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ θα εξακολουθούν να εξασφαλίζουν την εγγύτητα του θεμιτού ανταγωνισμού».
 Η ακρόαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επιμένοντας στην χειρουργική επέμβαση, «είναι ανακόλουθο με την προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της νομοθεσίας αλλά και την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ως εκ τούτου, προτείνεται σε αθλητές που «έκαναν την μετάβαση από θηλυκό γένος σε αρσενικό γένος και πλέον μπορούν να αγωνιστούν στην κατηγορία των ανδρών χωρίς περιορισμούς». 
 Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο σε αθλητές όπως ο τρανσέξουαλ Chris Mosier. Ο Αμερικανός είχε προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διάθλου, αλλά η θέση του σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές, ήταν αμφισβητήσιμη. «Νομίζω ότι το κάναμε! Νομίζω ότι είναι επίσημο», είπε στο Twitter σε απάντηση για τις τρέχουσες ειδήσεις σχετικά με την νομοθεσία της ΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com