1 Δεκ 2015

Μνήμη του προφήτου Ναούμ και του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος (1 Δεκεμβρίου)Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του προφήτου Ναούμ και του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος.
Ο Προφήτης Ναούμ έζησε τον 7ο αιώνα π. Χ. και καταγόταν από τη φυλή του Συμεών. 
Το βιβλίο της προφητείας του αποτελείται από τρία σύντομα κεφάλαια και αφορά την περιπέτεια της πόλεως Νινευή, της οποίας προαναγγέλλει τον όλεθρο και την καταστροφή, αφού ήταν πόλη των αιμάτων, του ψεύδους και της μεγάλης αδικίας.
Οι Προφήτες, με τον ένθεο λόγο τους, καλούσαν το λαό να ιεραρχήσει τις ανάγκες του και να στραφεί στην αλήθεια, στη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.
Ένα δείγμα ενάρετου χριστιανού ανθρώπου, είναι ο σήμερα εορταζόμενος άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων.
Έζησε τον 8ο αιώνα μ. Χ. Μοίραζε τα εισοδήματά του στους φτωχούς, αισθανόμενος εσωτερική βεβαιότητα ότι έτσι επιτελεί το θέλημα του Θεού προς τους αδελφούς του. Ακόμη και όταν κάποτε οδηγήθηκε σε μεγάλη φτώχεια και δοκιμασίες, εν τούτοις συνέχισε να αγαθοεργεί τους συνανθρώπους του με την ίδια αγάπη και συμπάθεια.

Αργότερα, ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, Κωνσταντίνος, τίμησε με το αξίωμα του Υπάτου τον Άγιο Φιλάρετο, αφού παντρεύτηκε την εγγονή του. Από την θέση αυτή έγινε κάτοχος πλούτου και προνομίων, τα οποία αξιοποίησε για χάρη των ανθρώπων που είχαν ανάγκη της συμπαράστασής του. Ο Φιλάρετος ξεψύχησε με τη φράση  «Κύριε γεννηθήτω το θέλημά σου!».
Παραδείγματα ανθρώπων, όπως του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος είναι πάντα επίκαιρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ελεημοσύνη δεν εξαρτάται από τα πολλά ή λίγα υλικά αγαθά που διαθέτουμε, αλλά από την καλή μας καρδιά, και την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα στο συνάνθρωπό μας, επιτελώντας έτσι καλή διαχείριση και των υλικών και των πνευματικών αγαθών.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου - Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com