18 Σεπ 2015

Απαράδεκτος ο παραλληλισμός της μεθοδολογίας των αναχωρητών της Ανατολής, με εκείνη στην οικουμενιστική Κοινότητα TaizéΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΧΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ,  ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΤΑΙΖΕ.
(Αναφορά στην εισήγηση της  καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δήμητρας Κούκουρα στο Taizé)
Ανάμεσα στους εισηγητές του Διεθνούς Θεολογικού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 30ης Αυγούστου και 6ης Σεπτεμβρίου στην οικουμενιστική «Κοινότητα Taizé», ήταν και η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κούκουρα, η οποία παρουσίασε την εισήγηση με θέμα : «Το μήνυμα του Taize στους νέους».
Πολλά μας λύπησαν από την εισήγησή της εν λόγω καθηγήτριας, αλλά θα σταθώ στην αναφερθείσα  μεθοδολογία για την οποία έγινε πολύς λόγος και στην οποία μεταξύ άλλων είπε τα εξής :

 «Η λέξη ‘’μέθοδος’’, όπως και η ‘’μεθοδολογία’’ που παράγεται από αυτή, , δεν έχει μόνο μία σημασία, που συναντάται στις Φυσικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες.  Ο αδελφός Ροζέ δεν δίδαξε σε σπουδαστήρια, δεν έγραψε συγγράμματα Συστηματικής Θεολογίας, δεν ασχολήθηκε με την επεξεργασία των λογικών επιχειρημάτων  που κατά καιρούς επιστρατεύτηκαν ως μέσα πειθούς και αλαζονικής αυτάρκειας για την ύπαρξη του Θεού.  Ο ίδιος ακολούθησε τους μοναστικούς κανόνες των αναχωρητών της Ανατολής και τη δική τους μεθοδολογία.  Οι ίδιοι αναδείχτηκαν καθηγητές της ερήμου, πραγματικοί θεολόγοι, καθώς έδωσαν την προτεραιότητα στον Θεό να τους μιλήσει και να τους φανερωθεί.  Προσεύχονται, ασκούνται, απομακρύνονται από όλα όσα τους αποσπούν από την προσήλωσή τους στον Θεό και σιωπούν, για να ακούσουν τη φωνή του μέσα στην ύπαρξή τους, στο μεγαλείο της φύσης, στους πάσχοντες ανθρώπους».
Εάν χαρακτηρίσουμε τους λόγους τούτους της εν λόγω καθηγήτριας απλά ως υπερβολή, θα ήταν ασέβεια προς τους νηπτικούς Πατέρες της Εκκλησίας μας.  Δεν χρειάζεται άλλος σχολιασμός.  Ο παραλληλισμός είναι εντελώς απαράδεκτος. 

Αποτελούν υπερβολές απαράδεκτες τα λόγια της : «Ο ίδιος (ο ‘’αδελφός’’ Ροζέ) ακολούθησε τους μοναστικούς κανόνες των αναχωρητών της Ανατολής και τη δική τους μεθοδολογία.  Οι ίδιοι αναδείχτηκαν καθηγητές της ερήμου, πραγματικοί θεολόγοι, καθώς έδωσαν την προτεραιότητα στον Θεό να τους μιλήσει και να τους φανερωθεί».  Να σχολιάσει κανείς ή να αρκεσθεί στην παράθεση απλά  των λόγων της;  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Κυρία αυτή έκφραση την ίδια πλάνη όπως οι Δυτικοί οι οποίοι νομίζουν ότι φτάνει να ακολουθεί κανείς μια "μεθοδολογία", μια "τέχνη", ένα τυπικό, για να ζει όπως οι αναχωρητές της Ανατολής. Ξεχνά όμως ότι οι αναχωρητές της Ανατολής ήταν και είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ζούσαν και ζουν την αναχωριτική ζωή τους μέσα στην Αγία Εκκλησία και όχι εκτός όπως οι άνθρωποι του Taize. Αυτή η πλάνη ότι μπορεί κανείς να ζήσει την "πνευματικότητα της Ανατολής" εκτός Εκκλησίας, εκτός Ορθοδοξίας, έχει απλώσει σε όλη την Δύση και έτσι βρίσκονται σε μια συνεχή αυταπάτη, αγνοώντας πλήρως τη είναι η Εκκλησία. Η ψεύτικη, αιρετική διδασκαλία των οικουμενιστών περί Εκκλησίας έχει φοβερές και καταστροφικές συνέπιες, και είναι όντος καιρός να αναλάβουν οι ποιμενες τις ευθηνες τους και να αποκηρυχτεί και να καταδικαστεί από Οικουμενική Σύνοδο αυτη η αιρετικη εκκλησιολογια. Αυτό είναι το πρώτο φλέγοντα θέμα μιας Συνοδούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com