7 Αυγ 2015

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Θ. Βεζιάνης, ιδρυτικό στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Επιστολή του Μητρ. Δρυϊνουπόλεως προς τους οικείους του

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Θ. Βεζιάνης
Σκοτώθηκε το μεσημέρι της 5/8/2015 σε τροχαίο στη Δρόπολη το ιδρυτικό στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και εκδότης της εφημερίδας ΟΡΑΜΑ, Θεόδωρος Βεζιάνης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
H επιστολή του Μητρ. Δρυϊνουπόλεως προς τους οικείους του:

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Θ. Βεζιάνης

ΣΦΕΒΑ
MPEZIANHS KHDEIA 6 8 15
Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός «αποχαιρέτισε» τον Θεοδ. Βεζιάνη
• Ο Ελληνισμός της Αλβανίας αποχαιρέτησε χθες  νωρίς το απόγευμα, τον Θεόδωρο Βεζιάνη, ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του, ιδρυτικό μέλος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και σθεναρό αγωνιστή των δικαιωμάτων του. Ήταν μια από τις έντονες προσωπικότητες στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού -που αρχίζουν να εκλείπουν στις μέρες μας- χωρίς κατά καιρούς να αποφύγει τα «φίλια και εχθρικά πυρά» εντός Αλβανίας, αλλά και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης στον Ελλαδικό χώρο και στους κόλπους της Ομογένειας.
Η είδηση για την ξαφνική απώλειά του, από το θανατηφόρο τροχαίο που έγινε κοντά στους Γεωργουτσάτες, έπεσε σαν κεραυνός στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, αλλά και στην Ηπειρωτική αποδημία γενικότερα.  Ο Θεόδωρος Βεζιάνης, έχει ταυτίσει το όνομά του με τον αγώνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, αλλά και την ανάπτυξη του χώρου γενικότερα, τόσο μέσα από τις γραμμές της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» αρχικά, όσο και ως πολίτης και εκδότης της εφημερίδας «το ΟΡΑΜΑ» μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, όταν του κόπηκε το «νήμα της ζωής του». Ήταν παθιασμένος με τον τόπο του, και κατά τραγική ειρωνεία, την τελευταία ημέρα της ζωής του, μετέφερε στα Γιάννενα ομογενείς από την Αμερική, τους οποίους από το πρωί ξεναγούσε στη Δερόπολη και στο Χλωμό, όπου ετοίμαζε μεγάλη εκδήλωση την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
Στην τελευταία του κατοικία
Συναγωνιστές, φίλοι, συγγενείς, πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε ή και τον γνώρισαν στα 25 χρόνια που ακολούθησαν της πτώσης των συρματοπλεγμάτων του Χοτζικού καθεστώτος και φυσικά η οικογένειά του, τον συνόδευσαν χθες στην τελευταία του κατοικία -σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο- στο γενέθλιο τόπο του, το Χλωμό Πωγωνίου Αργυροκάστρου. 
Νωρίτερα στη Φράστανη, όπου διέμενε μόνιμα, πλήθος κόσμου του απηύθυνε το ύστατο χαίρε. Μεταξύ αυτών ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλης Τόλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης (τον οποίο πριν λίγες ημέρες είχε προσκαλέσει για τις εκδηλώσεις στο Χλωμό), ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο πρώην βουλευτής Ευγένιος Χαϊτίδης, ο οποίος ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για να απευθύνει  ύστατο χαιρετισμό στο ιστορικό στέλεχος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», με το οποίο είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς από τη δίκη των «5». Παρόντες ήταν επίσης ο νυν Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς, ο πρώην Πρόεδρος Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος του «MEGA» Χρηστάκης Κίτσιος, οι πρώην βουλευτές της «Ομόνοιας», Παναγιώτης Μπάρκας - Χρήστος Γκότσης, ο πρώην Νομάρχης Δελβίνου Βασίλης Μπιλέρος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.. Πολλά ήταν επίσης τα στεφάνια που  κατατέθηκαν στη μνήμη του, μεταξύ των οποίων,  ξεχώριζαν του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, του πρώην Υπουργού Αντώνη Φούσα, Αποδήμων συμπατριωτών του.
Αποχαιρετισμοί 
Κατά την έξοδο της σορού του Θ. Βεζιάνη από το σπίτι του στη Φράστανη, εκφώνησε επικήδειο ο στενός του φίλος, συνεργάτης στην εφημερίδα «Το Όραμα» και συγκατηγορούμενός του  στη δίκη των «5» που είχε γίνει στα Τίρανα, Βαγγέλης Παπαχρήστος. Αναφέρθηκε στους αγώνες του για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τη σθεναρή του στάση στη δίκη, την προσφορά του ως δάσκαλου, αλλά και την τελευταία «παρακαταθήκη» του, μέσω άρθρου του στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας,  για ενότητα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. 

Συγκινητική ήταν επίσης η συλλυπητήρια επιστολή του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, που αναγνώστηκε και η οποία αναφερόταν  στο συνεχή του αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας.
Ο Β. Μεϊμαράκης 
Δήλωση για τον Θ. Βεζιάνη, έκανε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Ο Ελληνισμός αποχαιρετά σήμερα τον Θ. Βεζιάνη, ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Ένωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» και για πολλά χρόνια Πρόεδρο του Παραρτήματος της στο Αργυρόκαστρο. Έναν ακούραστο αγωνιστή για τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου, την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία, τα δικαιώματα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο».
Η Ηπειρωτική Εστία

Τη θλίψη τους για την ξαφνική απώλεια του Θ. Βεζιάνη, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο Βασίλης Γκέλης ταμίας Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Συλλόγου Φιλίας Θεσσαλονίκης-Κορυτσάς και η  Αθηνά Μ. Τοτοκώτση Γενική Γραμματέας Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και Συλλόγου Φιλίας Θεσσαλονίκης - Κορυτσάς, οι οποίοι τονίζουν ότι έμεινε πάντα πιστός στις ιδέες του, υπηρέτησε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και ήταν  αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com