22 Αυγ 2015

Σώμα, Νους και Ψυχή (Β΄μέρος)

ΣΩΜΑ, ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ
του κ. Ιωάννου Μηλιώνη
(β’ μέρος)
Σώμα, Νους και ψυχή
Το Κέντρο «Body Mind & Soul»1, με το οποίο ασχοληθήκαμε στο προηγούμενο τεύχος είναι ένας φορέας με πολλές εναλλακτικές κ.ά. δραστηριότητες. Συνεχίζουμε σήμερα την παρουσίαση και τον σχολιασμό αυτών των δραστηριοτήτων.

4. Ινστιτούτο «Αγκαλιάς Αγάπης»
Κάτω από τον τίτλο αυτό, το «Body Mind & Soul» αναφέρεται στην εργασία της Τσέχας φιλοσόφου και ψυχολόγου Γίρινα Πρέσκοπ (Jirina Prekop),  που ασχολήθηκε με τη μέθοδο «της συναισθηματικής αντιπαράθεσης, που επιτυγχάνεται μέσω σφιχτού αγκαλιάσματος [hug], όταν η άμεση σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού ή ενός ζευγαριού έχει πληγεί και δεν υπάρχει, πλέον, συμφιλίωση μέσω διαλόγου…
Η ουσία του προβλήματος στη θεραπεία είναι η έντονη τάση φυγής έναντι στον άλλον, όταν τα συναισθήματα αποστροφής και απέχθειας έχουν γίνει πολύ πιο δυνατά από την αγάπη.
Αυτή η τάση φυγής έχει να κάνει με το ένστικτο φυγής που έχουμε εκ γενετής, όπως όλα τα θηλαστικά, τα ψάρια, τα πουλιά και τα έντομα.
Ο άνθρωπος όμως θα έπρεπε λόγω της συνείδησής του και της υπευθυνότητάς του, να ξεπεράσει την τάση φυγής και να διατηρήσει τις οικογενειακές σχέσεις, κάνοντας ό,τι το καλύτερο για επανασύνδεση και συμφιλίωση…
Στα ζευγάρια που υπάρχει κρίση στη σχέση τους… η θεραπεία γίνεται παρουσία και των δύο προσώπων. Σε περιπτώσεις απουσίας ενός εκ των δύο προσώπων γίνεται με τη βοήθεια θεραπευτικού οραματισμού στην αγκαλιά ενός καλού φίλου, συντρόφου ή θεραπευτή»2.
Αν και η θεωρία της Γίρινα Πρέκοπ έχει κάποια ανταπόκριση στη Γερμανία, όπου έζησε, εργάστηκε και εξέδωσε τα βιβλία της -κάποια απ’ αυτά έχουν μεταφρασθεί και στα ελληνικά- πολλοί στην επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζουν κριτικά τις θεωρίες της -ειδικά την «θεραπευτική» αγωγή της, που βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αυτισμός προκαλείται από μια διαταραγμένη σχέση μητέρας-παιδιού- χαρακτηρίζοντάς τες ψευδό-επιστημονικές, καθώς η υπόθεση αυτή προξένησε αισθήματα ενοχής σε μητέρες, που θέλησαν να ακολουθήσουν τις μεθόδους της3. Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε αυτή τη «θεραπεία» εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα του λεγόμενου «Σύνδρομου της Στοκχόλμης»4, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ακολουθούσαν άλλη θεραπεία. Αυτιστικά άτομα που υποβλήθηκαν σε «θεραπεία» αυτού του είδους εξέθεσαν την τραυματική τους εμπειρία αργότερα.
Το μόνο που εμείς μπορούμε να συμπληρώσουμε στα ανωτέρω είναι ότι φαντάζει λυπηρό, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, τόσο ευλογημένη από τον Θεό, αγιοτόκο, πλήρη από την όντως Αγάπη5, να καταφεύγουμε σε αλλοδαπές κι αλλόδοξες θεωρίες βασιζόμενες σε «αγκαλιάσματα» (hugs) αμφίβολης προέλευσης.
5. Academy of Angel Healing
Η έγχρωμη αφίσα που δεσπόζει στη σχετική ιστοσελίδα6 μας πληροφορεί για τη δυνατότητα εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων στην «Academy of Angel Healing7-Ολοκληρωμένες Σπουδές στις Αγγελικές Θεραπείες», συμπληρώνοντας ότι τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια θεραπευτών» διαρκούν 360 ώρες και ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Το πρόγραμμα της «Ακαδημίας» περιλαμβάνει τα θέματα: «Αγγελική ενεργειακή ψυχολογία, Αγγελική συμβουλευτική, Θεωρία συστημικής ψυχολογίας, Ατομική συστημική αναπαράσταση (Play mobil κ.ά.), Κινησιολογία, Εκκρεμές, Πρότυπα πόνου, Σωστή συμπεριφορά του θεραπευτή, Λήψη ιστορικού-ερωτηματολόγια, Εκμάθηση: Γενεόγραμμα-Βιόγραμμα, Αγγελικά τάγματα και Αρχάγγελοι, Ανώτερη επικοινωνία με Αγγέλους (Channeling), Απελευθέρωση και μετουσίωση αρνητικών ενεργειών (κάρμα, κατάρες, μαύρη μαγεία κ.ά.), Θεραπεία των ενεργειακών σωμάτων (αύρα) και τσάκρα, Αλλαγή αρνητικών πεποιθήσεων: σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο, Αρχαγγελικοί διαλογισμοί, Αγγελικό Feng Shui και ενεργειακό καθαρισμό χώρων και Αναδρομές».
Τολμούμε να πούμε ότι ο κατάλογος αυτός καλύπτει σχεδόν όλη την αποκρυφιστική και εναλλακτική θεματολογία και η διεξοδική ανάλυση θα κάλυπτε πολλά τεύχη του περιοδικού. Θα υπογραμμίσουμε όμως ότι οι αναφερόμενοι ως άγγελοι και αρχάγγελοι, θέμα το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια, καμία σχέση δεν έχουν με αυτό, που ο απλός Ορθόδοξος χριστιανός σκέπτεται ακούγοντας τους αντίστοιχους όρους.
6. Quantum Connecting Method / Advanced Quantum Method
Τι είναι τα (quanta) από επιστημονικής πλευράς προσπαθήσαμε να το αναλύσουμε συνοπτικά προηγουμένως. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αναιρέσουμε ξανά τα όσα αναφέρονται για το θέμα από την εκπαιδεύτρια του «Body Mind & Soul» στη σχετική ιστοσελίδα8. Θα παραθέσουμε μόνο τα τελείως κραυγαλέα κι ο αναγνώστης θα βγάλει τα συμπεράσματά του.
«Τι είναι η Κβαντική θεραπεία; Είναι μια γρήγορη, αποτελεσματική, επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος, που απαλύνει τους πόνους και βοηθάει στη θεραπεία. … Δρα, κυρίως, εξισορροπητικά και διαλύει τα μπλοκαρίσματα, που επηρεάζουν την σωματική και ψυχική υγεία.
Συνοπτικά: Όλα στη ζωή μας είναι ενέργεια και πληροφορίες. Αν οι ενέργειες ή οι πληροφορίες στα ενεργειακά μας πεδία βρίσκονται σε ανισορροπία σε σχέση με την ανώτερη συνειδητότητα, τότε δημιουργούνται μπλοκαρίσματα ή συμπτώματα όπως: Ασθένειες, ψυχολογικά μπλοκαρίσματα και προβλήματα στα οικονομικά, στις σχέσεις, στο επάγγελμα, στο σκοπό ζωής και σε πολλά άλλα.
Η Κβαντική θεραπεία κάνει ουσιαστικά κάτι πάρα πολύ απλό, το οποίο όμως φέρνει ασύλληπτα αποτελέσματα:
Ενώνει την κατώτερη ανθρώπινη συνειδητότητα με την ανώτερη ‟θεϊκή ή συμπαντική” συνειδητότητα και αυτό φέρνει σε ισορροπία το σύστημά μας, γιατί όλα τα κατώτερα συστήματα έχουν την τάση να προσαρμόζονται στα ανώτερα συστήματα.
Δηλαδή με την κβαντική θεραπεία μετουσιώνονται εύκολα και γρήγορα οι αρνητικές πληροφορίες και ενέργειες σε θετικές, χωρίς χρονοβόρες ψυχοθεραπείες».
Νομίζουμε, ότι με τις υπογραμμίσεις που κάναμε στο ανωτέρω κείμενο, καταφαίνεται, ότι το περιβάλλον στο οποίο κινείται το «Body Mind & Soul», είναι το περιβάλλον της «Νέας Εποχής του Υδροχόου» και η ανθρωπολογία, η κοσμολογία και η θεολογία που χρησιμοποιείται εδώ είναι αντίθετη και ασυμβίβαστη και με την πίστη της Εκκλησίας περί Θεού, κόσμου και ανθρώπου, αλλά και με την επιστημονική θεώρηση ως προς τα δύο τελευταία.
Τα ενεργειακά πεδία, τα μπλοκαρίσματα, η ανώτερη «θεϊκή ή συμπαντική» συνειδητότητα και τα συναφή δε μπορεί να έχουν καμία σχέση με την επιστήμη ή με την Εκκλησία.
Η ιστοσελίδα φιλοξενεί ακόμη και τα ονόματα κάποιων «δασκάλων της κβαντικής θεραπείας και ψυχολογίας» τους οποίους η εκπρόσωπος του «Body Mind & Soul» ευχαριστεί δηλώνοντας, ότι: «είχα την τύχη να διδαχθώ και να διδάσκομαι ακόμα από τους, παγκοσμίους καλύτερους και αναγνωρισμένους, δασκάλους και τους ευχαριστώ θερμά μέσα από την καρδιά και την ψυχή μου για τις γνώσεις και την αγάπη τους. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα. Αυτοί είναι οι: Gregg Braden, RichardBartlett, Stephen Wolinsky, Frank Kinslow, Serge Kahili King, Vadim Zeland, Dr.Ihaleakala Hew Len. Μάζεψα γνώσεις από όλους και μέσα από την δική μου μακρόχρονη εμπειρία δημιούργησα τη μέθοδο: ‟Advanced Quantum Method”-‟Προηγμένη Κβαντική Μέθοδος”».
Από τα ανωτέρω αναφερόμενα κατανοούμε, ότι η μέθοδος «Advanced Quantum» αποτελεί ιδιοσκεύασμα της ιδιοκτήτριας του «Body Mind & Soul», το δε πάνθεον των «διδασκάλων» της αποτελείται από εναλλακτικούς, γκουρουιστές και νεοεποχίτες τους οποίους εύκολα ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει με τα ονόματά τους στο διαδίκτυο και ειδικά στο You Tube.
7. Συμβουλευτική/Coaching
Η σχετική ιστοσελίδα περιλαμβάνει την εξής υπόσχεση του «Body Mind & Soul»: «Με τη βοήθειά μου θα κατανοήσεις την πηγή των προβλημάτων, θα δεις τα πράγματα από μία άλλη οπτική ώστε να οδηγηθείς στις λύσεις που αναζητάς. Η φιλοσοφία μου είναι προσανατολισμένη στο S.F.T. Solution Focus Therapy (Θεραπεία με στόχο τη λύση) γιατί πιστεύω ότι όταν εστιάζεις στο πρόβλημα εκείνο μεγαλώνει, ενώ εστιάζοντας στη λύση‟ανοίγεσαι” σε άπειρες δυνατότητες»9
Το κείμενο αναφέρεται προφανώς στην «Solution focused therapy» (Θεραπεία εστιασμένη στη λύση) μία από τις δεκάδες διαφορετικές προσεγγίσεις στον τομέα της «ψυχοθεραπείας», που θεωρεί ότι το πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί αν ο «πάσχων» εστιαστεί στο πώς θα είναι η ζωή του μετά τη λύση του προβλήματός του κι όχι στο ίδιο του το πρόβλημα.
Η «Solution focused therapy» ή αλλιώς «Solution focused brief therapy»10 (Βραχεία θεραπεία εστιασμένη στη λύση), είναι μία προσέγγιση βασιζόμενη στον «κοινωνικό κονστρουκτιβισμό»11 (social constructionist thinking) και στην εργασία του ιδιόρρυθμου αυστριακού φιλοσόφου Λούντβιχ Βίτγκενσταιν (Ludwig Josef Johann Wittgenstein, 1889-1951)12. Σε μας περιττεύει ο περαιτέρω σχολιασμός…
Στη Συμβουλευτική, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται το «Body Mind & Soul», περιλαμβάνονται ακόμη:
α) «Ατομικές συνεδρίες με ολιστική προσέγγιση»13 όπου προσεγγίζονται θέματα όπως:«Ψυχολογικά, Ψυχικά τραύματα, Θέματα σχέσεων: οικογένειας, ζευγαριού, γονέων-παιδιών, αδελφών, συνεργατών κ.α., Σωματικά συμπτώματα, Έλλειψη ενέργειας, διάθεσης και μπλοκαρίσματα, Επικοινωνιακά, Περιορισμένες πεποιθήσεις και αντιλήψεις, Προβλήματα τεκνοποίησης και εγκυμοσύνης κ.α., Οικονομικά, Επαγγελματικά, Περιουσιακά -π.χ. μπλοκαρισμένα περιουσιακά στοιχεία που δεν πουλιούνται, Μπλοκαρισμένη ενέργεια στους χώρους που ζούμε ή εργαζόμαστε».
Ο ολισμός, η «ενέργεια» και η «μπλοκαρισμένη ενέργεια» πάντοτε στις επιλογές του φορέα καθώς και τα οικονομικά, επαγγελματικά και περιουσιακά προβλήματα…
β) «Ομάδες αυτογνωσίας»14 όπου εξαγγέλεται μεταξύ άλλων: «…γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας και δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες μας… Συναντάμε ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα για αρμονική επικοινωνία, πνευματικότητα, να βρούμε σκοπό και νόημα στη ζωή και να κάνουμε καινούριους φίλους κ.α. … Εδώ όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε μια γέφυρα προς μια καινούρια πραγματικότητα, με πιο πολύ φως, αγάπη, κατανόηση και αρμονία. Θα κάνουμε πολλές βιωματικές ασκήσεις,διαλογισμούς και θα περνάμε καλά».
Για το «Body Mind & Soul» η προτεραιότητες της αυτογνωσίας είναι προφανώς η «γνωριμία με ανθρώπους ίδιους με μας», η «νέα πραγματικότητα» με το διαλογισμό και άλλες ασκήσεις. Βέβαια, το φως, η αγάπη, η κατανόηση και η αρμονία, μάλλον μέσα στο φως του Ιησού Χριστού θα πρέπει να αναζητηθούν κι όχι στον «αστερισμό» του Υδροχόου… γι’ αυτό η επίκληση «Θεέ μου δώσε μου την θέληση να αλλάξω αυτό που μπορώ, την δύναμη να αντέξω αυτό που δεν μπορώ να αλλάξω και τη σοφία να διακρίνω την διαφορά μεταξύ αυτών» με την οποία κλείνει το κείμενο, προφανώς δεν αναφέρεται στον εν Τριάδι ζώντα Θεό της Εκκλησίας.
γ) «Μη Βίαιη Επικοινωνία»15. Μεταξύ των άλλων, διαβάζουμε: «… Μέσα από τη μη βίαιη επικοινωνία θα κατανοήσετε ότι: Όλα όσα κάνει ο άνθρωπος, είναι μία προσπάθεια ναικανοποιήσει τις ανάγκες του. Είναι καλύτερα για όλους να ικανοποιούνται οι ανάγκες μέσω συνεργασίας παρά μέσου εγωισμού ή ανταγωνισμού. Εκ φύσεως τους ανθρώπους τους ευχαριστεί να συμβάλουν για το καλό των άλλων είτε το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία ή εθελοντικά…».
Πολλά και ωραία εξαγγέλλει η ιστοσελίδα περί μη βίας, αν και δεν πιστεύουμε ότι κάτι απ’ αυτά μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άσκηση μέσα στην Εκκλησία. Ακόμη, δεν κατανοούμε αυτό το «είτε το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία ή εθελοντικά»…
δ) «Αγγελική Συμβουλευτική»16. Στην τελευταία αυτή κατηγορία της «Συμβουλευτικής», το «Body Mind & Soul» εισέρχεται στο καθαρά αποκρυφιστικό κομμάτι των υπηρεσιών του. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα: «Μέσα από Ανώτερη καθοδήγηση (channeling) και τη βοήθεια Αγγελικών συστημικών θεραπευτικών καρτών (παγκόσμιας αποκλειστικότητας), σας αποκαλύπτονται τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και σας δίνεται καθοδήγηση για τη λύση τους, ώστε να οδηγηθείτε σε καινούργιους και ανώτερους δρόμους».
Η φωτογραφία που συνοδεύει το ανωτέρω κείμενο παρουσιάζει 12 κάρτες Ταρώ με απεικονίσεις «Αγγέλων», κάτι το σύνηθες στη σύγχρονη χαρτομαντεία και την «Αγγελοθεραπεία», δραστηριότητες που δυστυχώς βρίθουν στη χώρα μας και στον κόσμο όλο και ταλανίζουν τους συνανθρώπους μας.
Τα «πνεύματα» του πνευματισμού17 του προπερασμένου αιώνα και οι «αναληφθέντες διδάσκαλοι» του channeling της δεκαετίας του ’60 μετασχηματίζονται σήμερα στους «αγγέλους» της «Αγγελικής Θεραπείας»18. Θα υπενθυμίσουμε, όπως ήδη αναφέραμε, ότι οι «άγγελοι» και οι «αρχάγγελοι» του αποκρυφισμού είναι στην ουσία πονηρά πνεύματα που επιχειρούν να παρασύρουν, μετασχηματιζόμενοι σε αγγέλους φωτός.
8. Φιλοσοφία
Στην ιστοσελίδα του «Body Mind & Soul» με τον ανωτέρω τίτλο19, φιλοσοφία, διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο που περιλαμβάνει τις «διαπιστώσεις» ενός επώνυμου ανθρώπου σχετικά με την προσωπική του ζωή. Πρόκειται για τον ηθοποιό του κινηματογράφου Τσάρλι Τσάπλιν (1889-1977), τον γνωστό στους Έλληνες, Σαρλό. Παραθέτουμε λίγα στοιχεία αυτού του κειμένου. «Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι σε κάθε περίσταση ήμουν στο κατάλληλο μέρος και πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Αυτό με έκανε να γαληνέψω. Σήμερα, ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ…».
Το κείμενο, συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα, από στροφή σε στροφή με προμετωπίδα πάντα:«Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά …».
Δεν θα αναλύσουμε περισσότερο τις απόψεις του συμπαθούς κωμικού ως προς την αγάπη προς τον εαυτό του, απλά θα υπογραμμίσουμε, ότι η παράδοση της Εκκλησίας προσανατολίζει τον πιστό «και αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της ισχύος σου. αύτη πρώτη εντολή. και δευτέρα ομοία, αύτη· αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν. μείζων τούτων άλλη εντολή ουκ έστι»20. Η αγάπη προς τον εαυτό μας, μια βασική, προσφιλής επιταγή του αποκρυφισμού, με προπέτασμα την δήθεν αυτογνωσία, που μεταφέρεται και στην Ψυχολογία με τη μορφή «της αποδοχής του εαυτού», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πίστη της Εκκλησίας. Το ζωικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που ενυπάρχει και στον άνθρωπο, δια της υπέρβασης του εαυτού και της θυσίας μεταμορφώνεται και αγιάζεται μέσα στην Εκκλησία. Η υπερβάλλουσα αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο διαλύει το σκοτάδι της φιλαυτίας, του εγωισμού, που είναι πηγή της κατάθλιψης και της νεύρωσης. Μόνο μέσα στην Εκκλησία, διά των Μυστηρίων ξεπερνιέται ο «παλαιός άνθρωπος» κατά το παράδειγμα του Κυρίου μας και των αγίων του.
Έτσι λοιπόν, δε μας αγγίζει η γνώμη των φιλοσόφων, που περιορισμένοι στα κτιστά ανθρώπινα όρια -του πεπτωκότος μάλιστα ανθρώπου-, αναπαράγουν τα διανοήματά τους ερήμην της δυνατότητας της κάθαρσης, του φωτισμού και της θέωσης, που μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούν να επιτευχθούν· πόσο μάλλον που ο συμπαθής Σαρλό δεν υπήρξε καν φιλόσοφος.
Συνεχίζεται
(το τέλος στο επόμενο)
______________
1. Σώμα, Νους και Ψυχή.
4. Stockholm Syndrome: παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.
5. Α’ Κορινθ. ΙΓ’, 1-13.
7.  Ακαδημία Αγγελικής Θεραπείας (Αγγελοθεραπείας). Βλ. και: «Στην εποχή των ψευδοθεραπειών-Θεραπεία Αγγέλων», περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ, τ. 37, Ιουλ.-Σεπτ. 2004, σσ. 14-19.
11. «Κοινωνικός κονστρουκτιβισμός» ή «κοινωνική οικοδόμηση της πραγματικότητας» (επίσης κοινωνική σύλληψη) είναι μια θεωρία της γνώσης (επιστημολογίας), στον τομέα της κοινωνιολογίας και της θεωρίας της επικοινωνίας, που εξετάζει την ανάπτυξη της δομημένης συλλογικής κατανόησης του κόσμου από το κοινόhttp://en.wikipedia.org/wiki/Social_construstionism
17. Βλ. και: περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ, Ιαν.-Μάρτ. 2014 & Απρ.-Ιούν. 2014, ττ. 75 & 76.
20. Μάρκ. ΙΒ’ 30-31.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com