4 Απρ 2015

Κυριακή των Βαΐων – Συμφωνία χαράς

Ἀπόστολος: Φιλιπ. δ´ 4 – 9
Φιλιπ. 4,4           Χαίρετε ἐν Κυρίῳ πάντοτε· πάλιν ἐρῶ, χαίρετε.
Φιλιπ. 4,4                 Χαίρετε πάντοτε με την αγίαν και πλουσίαν χαράν, που δίδει ο Κυριος· πάλιν θα πω· χαίρετε.
Φιλιπ. 4,5           τὸ ἐπιεικὲς ὑμῶν γνωσθήτω πᾶσιν ἀνθρώποις. ὁ Κύριος ἐγγύς.
Φιλιπ. 4,5                 Η επιείκειά σας, η υποχωρητικότης και ανεξικακίας σας ας γίνη γνωστή και ας διδάξη όλους τους ανθρώπους, πιστούς και απίστους· ο Κυριος είναι κοντά, έρχεται δια να αποδώση στον καθένα κατά τα έργα του.
Φιλιπ. 4,6           μηδὲν μεριμνᾶτε, ἀλλ᾿ ἐν παντὶ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει μετὰ εὐχαριστίας τὰ αἰτήματα ὑμῶν γνωριζέσθω πρὸς τὸν Θεόν.
Φιλιπ. 4,6                 Μη αφίνετε καθόλου τον εαυτόν σας να καταληφθή από αγωνιώδεις μερίμνας και φροντίδας, αλλά δια κάθε τι που σας χρειάζεται η δια κάθε δυσκολίαν, που παρουσιάζεται εμπρός σας, κάμνετε γνωστά τα αιτήματά σας στον Θεόν δια της προσευχής και της δεήσεως, αι οποίαι πρέπει να συνοδεύωνται πάντοτε με έκφρασιν ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας δια τα υλικά και πνευματικά αγαθά, που μας δίδει ο Θεός.
Φιλιπ. 4,7           καὶ ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ ἡ ὑπερέχουσα πάντα νοῦν φρουρήσει τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ τὰ νοήματα ὑμῶν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.
Φιλιπ. 4,7                 Και η ειρήνη, που χαρίζει ο Θεός στους ανθρώπους του και η οποίαν, καθ' ο τελεία και υπερφυσική, ξεπερνάει κάθε νουν ανθρώπων και αγγέλων, θα φρουρήση τας καρδίας σας, τα φρονήματα και τας σκέψεις σας δια του Ιησού Χριστού.
Φιλιπ. 4,8           Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί, ὅσα ἐστὶν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἁγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα, εἴ τις ἀρετὴ καὶ εἴ τις ἔπαινος, ταῦτα λογίζεσθε·
Φιλιπ. 4,8                 Λοιπόν αδελφοί, όσα είναι αληθινά, όσα είναι τίμια και σεβαστά, όσα είναι δίκαια ενώπιον του Θεού, όσα είναι αμόλυντα και καθαρά, όσα είναι αγαπητά και ευάρεστα στον Θεόν και τους ανθρώπους, όσα έχουν και δίδουν καλήν φήμην και υπόληψιν, κάθε αρετήν και κάθε τι το άξιον επαίνου, αυτά και μόνα να συλλογίζεσθε.
Φιλιπ. 4,9           ἃ καὶ ἐμάθετε καὶ παρελάβετε καὶ ἠκούσατε καὶ εἴδετε ἐν ἐμοί, ταῦτα πράσσετε· καὶ ὁ Θεὸς τῆς εἰρήνης ἔσται μεθ᾿ ὑμῶν.
Φιλιπ. 4,9                 Αυτά που εμάθατε και παρελάβατε και έχετε ακούσει από την προφορικήν μου διδασκαλίαν, και αυτά που είδατε εις την όλην μου ζωήν και συμπεριφοράν, αυτά να πράττετε. Και ο Θεός, ο θησαυρός και ο χορηγός της ειρήνης, θα είναι μαζή σας.
Σάλπισμα χαράς του φυλακισμένου Παύλου το σύνθημα: «Χαίρετε εν Κυρίω Πάντοτε»! Σύνθημα χαράς μέσα από κάποια φυλακή της Ρώμης. Σύνθημα χαράς από ένα δέσμιο Απόστολο. Σύνθημα χαράς από ένα ελεύθερο πολιορκημένο.
Η χαρά που τόσο διψάει ο άνθρωπος, είναι το θέμα του σημερινού Κυριακάτικου μηνύματος. Η ζωή του ανθρώπου είναι μια πάλη για την αναζήτηση της χαράς. Ένας ασταμάτητος αγώνας. Μια δίψα που πρέπει να ικανοποιηθεί. Για πολλούς το κυνηγητό αυτό φτάνει στην οξύτητα ενός παγκόσμιου πυρετού. Γίνεται πάθος και μανία. Καταντά πρόβλημα κι αγωνία. Η ανάγκη της χαράς είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Δίχως αυτή, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να κρατηθεί σε ισορροπία. Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης.
Οι άνθρωποι του καιρού μας πληρώνουν όσα-όσα για μια ελάχιστη ποσότητα χαράς, για μερικά ψίχουλα! Ακριβοπληρώνουν σε «μαύρη αγορά» τα ψίχουλα τούτα της χαράς, αδιαφορώντας για την τιμή που θα τους ζητήσουν. Πληρώνουν συνήθως σε χρήμα, μα τα ανταλλάγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Πετάνε και αγνότητα και διανοητική ισορροπία και ψυχοσωματική υγεία. Προσφέρουν της ψυχής τα χιλιάκριβα θησαυρίσματα και παίρνουν μερικά ψεύτικα επίχρυσα. Είναι κομμάτια χαράς. Τί πλάνη! Τί απάτη! Τι απερισκεψία! Μια ξέφρενη, λαχανιασμένη ανθρωπότητα, τρέχει σαν μεθυσμένη πίσω από κάθε υπόνοια χαράς, αλλά σύντομα ανακαλύπτει το στραβό μονοπάτι που πήρε.
Άλλοι πάλι, και είναι πολλοί, ταυτίζουν τη χαρά με το χρήμα. Μα τότε θα έπρεπε όλοι της γης οι πλούσιοι να είναι χαρούμενοι! Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Αντίθετα, ο πλούτος γίνεται συχνά πηγή αγωνίας και ανησυχίας. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπει κανείς βαθύπλουτους να θέτουν τέρμα στη ζωή τους. Καταφεύγουν στην αυτοκτονία, νομίζοντας πως θα βρούνε λύτρωση από το μαρτύριο της αγωνίας.
Άλλοι πάλι, σαν τον Άσωτο, ρίχνονται στο κυνηγητό των απολαύσεων για λίγη χαρά. Πόσο δυστυχισμένοι! Άλλο απόλαυση και ηδονή, και άλλο χαρά. Η απόλαυση μοιάζει με μια γοργοθώρητη φωτοβολίδα στο σκοτεινό ουρανό. Είναι πολύ προσωρινή. Και μόνο αυτό; Ο επίλογος πάντα μιας τέτοιας αχαλίνωτης ζωής, είναι πόνος και θλίψη και τραγωδία.
Η πραγματική χαρά αναβλύζει από την αστείρευτη πηγή της πίστης, τον ίδιο το Χριστό. Χαρά υπάρχει όπου παίρνει κανείς στα σοβαρά το Θεό, το αιώνιο, το απόλυτο, την αλήθεια. Ο Χριστός έσκυψε με αγάπη στην ανθρώπινη ψυχή και δημιούργησε μια καινούρια ζωή. Μας έδωσε τη χαρά Του, όπως η βροχή έρχεται σαν ευλογία στο χώμα. «Χαίρετε», είναι η λέξη σύνθημα, που πριν την πει ο Παύλος, την απάγγειλαν τα χείλη του Κυρίου. Λίγες ώρες πριν το Πάθος Του, ο μελλοθάνατος Ιησούς μιλά στους μαθητές του για τη χαρά: Τους διαβεβαίωσε μάλιστα με έντονο τρόπο, ότι «θα χαρεί η καρδιά τους και τη χαρά τους κανείς δεν θα μπορέσει να την αφαιρέσει». Ούτε δικαστήρια, ούτε φυλακίσεις, ούτε στερήσεις, ούτε διωγμοί, ούτε κι αυτό το μαρτύριο και ο θάνατος.
Η χαρά, σαν καρπός του Αγίου Πνεύματος, δόθηκε στους πιστούς όλων των αιώνων. Από τον Κύριο πηγάζει και στον Κύριο πρέπει πάντα να καταλήγει. Η χαρά δεν είναι μόνο προνόμιο των Χριστιανών. Είναι και καθήκον. Είναι η πιο ωραία αποστολή. Μ’ αυτή ξανανθίζει το χαμόγελο στον πονεμένο και τον άρρωστο. Μ’ αυτή ο αμαρτωλός παίρνει θάρρος και μπορεί να ξαναγυρίσει στην πίστη και στην ηθική ζωή. Η χαρά γεννά την τιμημένη επιστροφή, αλλά και η επιστροφή τη χαρά.
Η ιστορία της χαράς του ανθρώπου αρχίζει από τη στιγμή της επιστροφής του στο Χριστό. Όποιος πίνει το αθάνατο νερό του Χριστού «γενήσεται εν αυτώ πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον». Ανεξάντλητη πηγή μόνιμης και θείας χαράς.

Μ.Φ.Ν.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com