17 Φεβ 2015

Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων

Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων από την Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Παρουσίαση με slides.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχωρείστε με, είμαι ιερέας, δεν έχει σημασία από πού, ούτε το όνομά μου.
Χωρίς να θέλω να δαπανήσω τον χρόνο όλων μας, επικαλούμενος Αγίους Πατέρες, Λειτουργική Παράδοση κλπ, λέω μόνο το εξής:
Η Θεία Λειτουργία είναι μέγα Μυστήριο, ασύληπτο να το περιγράψουμε και το προσεγγίζουμε με την ανάλογη συστολή και συντριβή, ώστε να μετέχουμε σ'αυτό. Είναι το Μυστήριο της σωτηρίας μας. Είναι η αποκάλυψη του τέλειου Θεού μας. Για μας τους τελούντες αυτό ιερείς, είναι κάτι που αδυνατούμε να το περιγράψουμε με τα φτωχά μας λόγια. Από τις ελάχιστες φορές που μας αξίωσε ο Κύριος κάτι να αντιληφθούμε από αυτό, εμπράκτως, επί τω έργω ως Λειτουργοί και όχι νοητικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ό,τι πολυτιμότερο χωράει ο κόσμος μας.
Δεν μας το δίνει ο Χριστός μας χωρίς προϋποθέσεις. Προσπαθούμε να φυλάττουμε την ιερότητα και ιεροπρέπειά του. Είναι Μυστήριο, όχι θέαμα. Ακόμα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κατηχητικούς, υπάρχει ένα όριο. Εδώ βγαίνουμε να κοινωνήσουμε ασθενείς, εκτός Ναού, και περπατούμε μουγγοί και προσευχόμενοι το "δι'ευχών", με τα Άγια κολλημένα πάνω μας. Ο παπάς κρατάει τα Άγια, να τα προσφέρει εκείνος όπου πρέπει και γρήγορα επιστρέφει στο Ναό.
Εδώ είναι όλα σε κοινή θέα, δεν είναι σωστό. Όλοι μέσα στο Ιερό Βήμα;
Είναι Μυστήριο, έχει μυστικές πράξεις, ευχές, κινήσεις.
Να τα μάθετε όλα, αλλά όχι αδιακρίτως. Τον Μωυσή δεν τον ακολουθούσαν πάνω στο όρος, μόνος του πήγαινε. Εν τούτοις ό,τι του έλεγε ο Θεός, το μετέφερε. Στο κάτω κάτω για τον κόσμο γινόταν όλο αυτό, όχι για τον Μωυσή. Γινόταν όμως με την τάξη του, όπως και η λατρεία μας.
Παρακαλώ μη δημοσιεύετε φωτογραφίες ή βίντεο από τα Άγια. Μη δίνετε τροφή στους ασεβείς, στους περίεργους ή ακόμα και στους ανέτοιμους. Η εργασία που παρουσιάζετε είναι έξοχη, πρέπει όμως να παρουσιαστεί με άλλο τρόπο.
"...καὶ ἱκάνωσόν με τῇ δυνάμει τοῦ Ἁγίου σου Πνεύματος, ἐνδεδυμένον τὴν τῆς ἱερατείας χάριν, παραστῆναι τῇ ἁγίᾳ σου ταύτῃ τραπέζῃ καὶ ἱερουργῆσαι τὸ ἅγιον καὶ ἄχραντον σῶμά σου καὶ τὸ τίμιον αἷμα."
"Τὰς θύρας, τὰς θύρας... "
Συγχωρείστε με.
Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή.
π.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ν' αγιάσει το στόμα σας πάτερ! Τώρα και με τα λεγόμενα πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων έχει καταντήσει ριάλιτι η κάθε ακολουθία! Μπαίνει η κάμερα μέσα στο ιερό βήμα και φωτογραφίζει τι; τον ιερέα την ώρα της θυσίας ή την ώρα που κοινωνάει! Γιατί; Τι θα καταλάβουμε δηλαδή αν το δούμε; Γιατί το επιτρέπουν αυτό ιερείς και επίσκοποι; Δεν έχουν καμία αίσθηση του τι κάνουν εκείνοι τη στιγμή; Δε φτάνει το καραγκιοζιλίκι με τις κάμερες που ακολουθούν κατά πόδας τον κάθε επίσκοπο λες και είναι σελέμπριτι, πρέπει να μπαίνουν και μέσα στο άγιο βήμα;;

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκαιο ο π. Ν.
Έλεος!
Δεν δείχνουμε τα άγια των αγίων σαν να είναι θέαμα!
Δεν δείχνουμε σαν να είναι θέατρο αυτά που γίνονται στο ιερό! Έλεος!

Ντροπή σε όσους συντελούν σ΄ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο!

Ανώνυμος είπε...

Η συγκάλυψη καί η αποκάλυψη ! Ο Θεός επέτρεψε στόν Μωυσή νά δεί τά οπίσω του Θεού Η συγκάληψη δημιουργεί μυστικότητα καί κατάνυξη Τά ίδια ισχύουν καί ως πρός την ανάγνωση των ευχών Η εκκωφαντική ανάγνωση των ευχών είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτη

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com