19 Οκτ 2014

Γερμανία: Η Βρέμη αναγνώρισε την αλεβιτική θρησκεία




Οι Αλεβίτες αναγνωρίστηκαν ως επίσημη θρησκεία στο γερμανικό κρατίδιο της Βρέμης. Με τον τρόπο αυτό οι Αλεβίτες αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους πιστούς όλων των άλλων θρησκειών στην συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας.
Η αναγνώριση ήρθε μετά την υπογραφή από την αλεβιτική κοινότητα της Βρέμης του συμφώνου «Ισότητας Δικαιωμάτων», με την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου. Με τον τρόπο αυτό οι Αλεβίτες κερδίζουν το δικαίωμα να διατηρούν, επίσημα, δικούς τους λατρευτικούς τόπους και να ιδρύσουν σχολές εκπαίδευσης των κληρικών τους.

Επίσης, να λαμβάνουν ειδικές άδειες για θρησκευτικούς λόγους από τις εργασίες τους, αλλά και να μπορούν να διεκδικούν έδρα αλεβιτικών σπουδών στις σχολές θεολογίας των γερμανικών πανεπιστημίων.
Οι Αλεβίτες έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερη θρησκευτική κοινότητα στη Σαξωνία και το Αμβούργο,επίσης. Οι αναγνωρίσεις δε αυτές, ανοίγουν τον δρόμο για αναγνώριση των Αλεβιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Στη Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 800.000 Αλεβίτες. Η θρησκευτική τους διαφοροποίηση και η αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητη κοινότητα θα τους ξεχωρίσει οριστικά από τους Τούρκους,ανοίγοντας τον δρόμο και για πολιτική τους αναγνώριση, στο μέλλον.
Την ίδια περίοδο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απεφάνθη στις 16 Σεπτεμβρίου, πως η Τουρκία παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα των Αλεβιτών και καταπατά το δικαίωμά τους στην ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com