21 Σεπ 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι».

Απόστολος: Γαλ. β΄ 16 - 20
Ευαγγέλιον: Μαρκ. η΄ 34 – θ’ 1
 Δύο οι προϋποθέσεις για όποιον θέλει ειλικρινά να με ακολουθεί, λέγει ο Κύριος, αγαπητοί μου.  Όποιος θέλει να είναι πιστός ακόλουθος, οπαδός του Χριστού, πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτόν του, δηλαδή κάθε τι που τον κρατά δέσμιο μακριά από τον Χριστό. 

Αυτό δεν φαίνεται να είναι δύσκολο, αν το περάσει κάποιος επιπόλαια. Είμαστε όλοι δεμένοι με πολλές συνήθειες που δύσκολα δεχόμαστε να τις αλλάξουμε. Πολλές από αυτές, πολύ ή λιγότερο δεν συμφωνούν με τον νόμο του Θεού. Είναι όμως εύκολες και ευχάριστες. Μας παρασύρουν σε ολισθηρούς δρόμους και δεν έχουμε μόνοι μας, την δύναμη να περιορίσουμε τον κατήφορο που μας οδηγούν και να σταματήσουμε την λανθασμένη αντιμετώπιση των καθημερινών μας προβλημάτων.
Η δεύτερη προϋπόθεση όμως έχει ιδιαίτερο βάρος πραγματικό και συμβολικό. Ο Κύριος μας, φορτώθηκε τον βαρύ σταυρό Του, πηγαίνοντας στον χώρο του μαρτυρίου Του. Ο σταυρός όμως αυτός ήταν όλο εκείνο το φορτίο των αμαρτιών μας που σήκωσε για χάρη μας. Αν λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, Εκείνος φορτώθηκε τις αμαρτίες μας και δέχτηκε τον ατιμωτικό σταυρικό θάνατο, μετά τα φοβερά βασανιστικά άγια πάθη Του, τι πρέπει εμείς να κάνουμε; Να αποβάλουμε τον κακό μας εαυτό.
Σκεφτείτε ακόμη, αγαπητοί μου, ότι ο σταυρός αποτελεί το σύμβολο της θρησκείας μας. Τον βρίσκουμε παντού, μπροστά μας. Είναι αυτό το ιερό σύμβολο που μας χαρακτηρίζει. Είμαστε Χριστιανοί όταν φέρουμε τον σταυρό. Συνηθίζουμε να λέμε στις καθημερινές συζητήσεις: Αυτός κουβαλά τον σταυρό του για χαρακτηρίσουμε τα ανυπέρβλητα ή πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει στη ζωή του. Είναι δύσκολη η ζωή μας, αγαπητοί μου. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά προβλήματα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Γιαυτό ζητούμε την βοήθεια του Εσταυρωμένου. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι, να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν οι εύκολοι τρόποι, που χωρίς πολλή σκέψη, χωρίς προβληματισμούς, τους προτιμούμε. Φέρνουν άμεσα και ευχάριστα αποτελέσματα. Επιδεικνύουμε και στους άλλους τα κατορθώματά μας και τους παροτρύνουμε να μας μιμηθούν. Και το κάνουν χωρίς πολλή συζήτηση. Άραγε πόση σχέση έχουν αυτές οι επιλογές μας με τον νόμο του Θεού. Το σκεφτήκαμε; Μήπως θα έπρεπε πριν επιλέξουμε την εύκολη λύση να την μελετήσουμε σε βάθος. Να δούμε τα υπέρ και τα κατά. Και κυρίως να δούμε αν συμβαδίζουν με το θέλημα του Θεού. Και να ζητήσουμε τη βοήθειά Του. Να αναλύσουμε με προσοχή, μήπως οι πράξεις ενοχλούν,  μήπως βλάπτουν τους άλλους ανθρώπους. Ή ακόμη αν παραδειγματίζουν και παρασύρουν αδύνατους χαρακτήρες να μιμηθούν πράξεις που δεν χαρακτηρίζονται για την ηθική τους βάση. Κοντά στις ύποπτα εύκολες λύσεις, υπάρχουν και οι δύσκολες. Απαιτούν κόπο, χρόνο και θυσίες. Γιαυτό κάποιοι διερωτώνται γιατί αυτές και όχι τις άλλες. Και κάποτε μας κοροϊδεύουν γιατί δεν προτιμήσαμε τα εύκολα. Με πίστη στη βοήθεια του Θεού επιλέγουμε συνειδητά τα δύσκολα. Επιλέγουμε και εκείνα που μας καταπονούν. Επιλέγουμε το καθήκον που μας επιβάλλει ο θείος νόμος. Θα χρειαστεί να θυσιάσουμε ευχάριστες συνήθειες. Να περιορίσουμε την καλοπέραση μας. Να στερηθούμε υλικά ή και την ησυχία μας για τον πλησίον μας. Για τον πιστό δεν υπάρχει περιορισμός θυσιών. Για κάποιους οι θυσίες μπορεί να είναι και αυτή η ζωή τους ακόμη. Τέτοια παραδείγματα δεν υπήρξαν μόνο στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, αλλά ακόμη και σήμερα ακούμε να καταδικάζονται και να θανατώνονται άνθρωποι για τη χριστιανική τους πίστη. Και σημειώνει η σημερινή περικοπή: «ος δ’ αν απολέση την εαυτού ψυχήν ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, ούτος σώσει αυτήν». Σαφής η διαβεβαίωση του Κυρίου μας. Αν κάποιος θυσιάσει την πρόσκαιρη ζωή του για τον Χριστό και για την πίστη του, αυτός θα την σώσει στην αιωνιότητα. Όλη μας η ζωή θα πρέπει να σχεδιάζεται και να οργανώνεται, ενώ η σκέψη μας θα κατευθύνεται στο αιώνιο μέλλον μας. Η αντιμετώπιση αυτή θα μας απαλλάσσει από πολλές στενοχώριες, αφού θα εμπιστευόμαστε στο Θεό. Χωρίς να παύσουμε να ενδιαφερόμαστε για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας με τα πολλά και ποικίλα προβλήματα, δεν θα ξεχνούμε ότι ο σκοπός μας είναι αλλού. Και αυτό θα ειρηνεύει την ψυχή μας γιατί θα νοιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα μας. Έχουμε βοηθό και συμπαραστάτη τον Κύριο μας. Αμήν.

Δ.Γ.Σ. –Μ-Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com