16 Ιαν 2014

Ο Πολιούχος Ιωαννίνων Νεομάρτυς Αγ. Γεώργιος...



Ο Πολιούχος Ιωαννίνων
Νεομάρτυς Αγ. Γεώργιος...
Του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΠΙΓΓΟΥ*
*  Αύριο, 17η Ιανουαρίου η πολυθρύλητη πόλη των Ιωαννίνων γιορτάζει τον δικό της Άγιο, τον Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο. Σε ηλικία 8 χρονών έμεινε ορφανός και έτσι μέσα στην πικρή ορφάνια και τη μεγάλη δυστυχία αναγκάστηκε να γίνει ιπποκόμος σε Τούρκους αξιωματικούς και μάλιστα τα περισσότερα χρόνια ήταν στην υπηρεσία του Αβδουλλάχ, εδώ, στην ξακουστή πόλη των Ιωαννίνων.
Μεγαλωμένος μέσα στον πόνο και στην αβεβαιότητα και με ισχυρά όπλα την χριστιανική αγάπη, την εργατικότητα, την προθυμία, την υπομονή και την ταπείνωση και με τις άλλες αρετές και Αρχές που του έδωσαν οι θεοσεβείς γονείς του, αφοσιώθηκε στο Θεό.
Ο συντομότερος δρόμος που πήγαιναν τα άλογα στην εξοχή ήταν προς την περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Ο Γεώργιος δούλευε στους Τούρκους, αλλά ήταν γνήσιος Έλληνας και γνήσιος χριστιανός με όλη την σύνεση, απλότητα και αθωότητα της ευαγγελικής εντολής. Όταν παντρεύτηκε την χριστιανή Ελένη, οι χριστιανοί χάρηκαν πολύ και ο ίδιος ήταν πολύ χαρούμενος κι ευτυχισμένος στο δικό του σπιτικό. Ταπεινό, απλό, απέριττο, αλλά και ευλογημένο με την πλούσια χάρη του Θεού. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 1837 καμάρωνε με την ευσεβή σύζυγό του τον μικρό τους γιο που τον βάφτισαν στις 7 Ιανουαρίου και του έδωσαν το όνομα Ιωάννης.

Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη, αλλά δυστυχώς κράτησε μόνο δέκα ημέρες. Στις 17 Ιανουαρίου 1838 οι φανατισμένοι Τούρκοι τον θανάτωσαν (επειδή ήταν χριστιανός και παντρεύτηκε χριστιανή) με τον σκληρό και απαίσιο τρόπο της αγχόνης, ύστερα από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέμεινε με θαυμαστή καρτερία, ήρεμος με το όραμα της βασιλείας του Θεού.
Ο βιογράφος εκείνης της εποχής σημειώνει ακριβώς: «Και ούτως ετελεύτησεν ο γενναιότατος, ων εις ηλικίαν τριάκοντα ετών» και προσθέτει: «Αθλητά, Νεομάρτυς Άγιε Γεώργιε, υποκλίνομαι ταπεινά στο μαρτυρικό σου άθλημα και ευλαβικά ασπάζομαι το άγιον σκήνωμά σου, που ολοζώντανο το βλέπω επάνω στην αγχόνη. Δεν ηττήθηκες από τον εχθρό, όπως νόμισαν οι χριστιανομάχοι εχθροί σου, οι εχθροί της μεγάλης μας Πατρίδας. Είσαι ο νικητής. Είσαι ο ένδοξος θριαμβευτής του ωραιοτέρου και ευγενεστέρου αγώνος. Αγωνίστηκες και κράτησες την πίστη σου. Και παρέδωκες σε μας τους νεωτέρους το «φως, ο φωτίζει πάντα άνθρωπον» πιο λαμπρό και φωτεινό στη γενιά μας. Σε ευχαριστούμε, σε ευγνωμονούμε. Και καταθέτοντες τον ασπασμόν της τιμής και της ευγνωμοσύνης μας σε ικετεύομεν μη διαλείπης πρεσβεύων υπέρ της πόλεώς σου και ημών».
Με συντετριμμένες τις καρδιές όλοι οι Χριστιανοί και με επικεφαλής τους Αρχιερείς Ιωαννίνων, Άρτας και Γρεβενών έφεραν το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Γεωργίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και «...μετά ψαλμωδιών λαμπρών και ζήλου πίστεως ενεταφίσαν το Άγιον αυτού Λείψανον κατά το αριστερό μέρος της Εκκλησίας, πλησίον της Πύλης του Αγίου Βήματος, χριστιανικώς και μεγαλοπρεπώς». Ένα ξύλινο μνημείο σκέπασε το Άγιο Λείψανό του και ένα Επίγραμμα σε ιαμβικό μέτρο μαρτυρούσε την πολύτιμη κληρονομιά που ήταν εκεί κρυμμένη:
«Κι αν κρύβη ο τάφος το σεπτό σώμα του μάρτυρα,
όμως δεν μπορεί να κρύψη τη Θεία Χάρη,
με την οποία αυτός αξιώθηκε,
γιατί αναβλύζει άφθονες τις πηγές των ιαμάτων...».
Έπειτα από είκοσι χρόνια έγινε ο τάφος Μνημείο, όπως είναι σήμερα. Την 26η Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή στον γνωστό περικαλλή ιερό Ναό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης. Στον ιερό αυτό χώρο και στο «Σπίτι του Αγίου Γεωργίου» προσέρχονται πολλοί ευσεβείς προσκυνητές να λάβουν τη χάρη από τον γενναίο και ένδοξο Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.
Ειδικότερα, κάθε χρόνο γίνονται οι καθιερωμένες εκδηλώσεις (αναλυτικό πρόγραμμά τους στη σελίδα 7) και μάλιστα μετά τη Θεία λειτουργία πραγματοποιείται με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου. Σε όλες αυτές τις λατρευτικές εκδηλώσεις η προσέλευση του κόσμου (κλήρου και λαού) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μαρτυρεί ότι η πίστη στο Χριστό είναι ολοζώντανη στις καρδιές των ανθρώπων (μάλιστα τώρα που βιώνουν μεγάλες δυσκολίες) και ότι η πολυθρύλητη πόλη των Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιοχή αισθάνεται κοντά της τον ένδοξο Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.
Λοιπόν «εν ωδαίς πνευματικαίς ανευφημήσωμεν· ότι ενήθλησε στερρώς και κατήνεγκεν εχθρόν, του πνεύματος τη δυνάμει· και νυν απαύστως πρεσβεύει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών».
* Ο κ. Αναστάσιος Μπίγγος είναι Επίτιμος Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com