4 Σεπ 2013

Συμεών Κεδίκογλου: Ισχυρή γενική παιδεία στο νέο Λύκειο



Το νέο Λύκειο δίνει έμφαση στη γενική παιδεία, επεσήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου σε ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το Λύκειο ως τώρα ήταν ο προθάλαμος της ανώτατης εκπαίδευσης, έχοντας χάσει την αυτοτέλειά του, αλλά τώρα θα παρέχεται «ισχυρή γενική παιδεία», η οποία είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθει η νέα γενιά στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

«Με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται η μεσαία εκπαιδευτική βαθμίδα», είπε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις που εισηγείται αποτελούν προϊόν εθνικού διαλόγου και ότι «το Υπουργείο Παιδείας δεν αιφνιδιάζει».
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό τα χαρακτηριστικά του νέου Λυκείου είναι:
-αυτονόμηση από τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ
-καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της φιλοσοφίας
-το απολυτήριο λυκείου αποσυνδέεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις
-μειώνονται τα μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από 6 σε 4
-δίδεται πιστοποιητικό ηλεκτρονικού υπολογιστή από το Γυμνάσιο.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο έτερος Υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο οι μαθητές των Γυμνασίων αποκτούν και μία τρίτη επιλογή κατεύθυνσης, αυτή των δημοσίων ΙΕΚ.
Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης εντελώς δωρεάν, ενώ αναβαθμίζεται η κατάρτιση και η τεχνολογική εκπαίδευση.
«Κάνουμε μία τομή σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε ο Κ. Γκιουλέκας, ενώ απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στηρίζουμε τη δημόσια εκπαιδευτική κατάρτιση, αλλά δεν έχουμε και ιδεοληψίες».

naftemporiki,03/09/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com