25 Αυγ 2013

Θεσσαλονίκη – Προτείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή και κλειστά το πρωί της Δευτέρας

«Δάκτυλο εις βάρος της Ορθοδοξίας» θεωρεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Άνθιμος σημειώνει πως «η Κυριακή είναι μέρα Κυρίου, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».
Επιμένει πως «η Εκκλησία θα κηρύξει αντίσταση κατά της καταργήσεως της κυριακάτικης αργίας. Αν και λένε ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν μετά τις 10, δεν γίνεται έτσι η συμμετοχή στην προσευχή της Κυριακής. Γίνεται μακριά από τις συναλλαγές, τις στενοχώριες, για να συμμετάσχουμε στη θεία λειτουργία. Γιατί να μας χαλάσουν την Κυριακή μας; Τι κάναμε; Μήπως νομίζουν ότι θα αποκτήσουν κάποιες θέσεις εργασίας; Είναι λάθος! Γιατί δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να πληρώνουν τους υπαλλήλους που θα είναι και την Κυριακή και από τη Δευτέρα. Είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη πράξη ακυρώσεως της ιεράς παραδόσεως της εκκλησίας. Πράξη που θα πολεμηθεί», τονίζει ο κ. Άνθιμος. Μιλώντας από άμβωνος πριν από λίγο καιρό ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θύμισε ότι «ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Θεοδόσιος θέσπισαν με νόμους την αργία της Κυριακής, η οποία διατηρήθηκε, παρότι περάσαμε την κυριαρχία των Τούρκων τόσων αιώνων».

Ξέσπασε πόλεμος για τις Κυριακές
Αιφνίδια αναζωπύρωση της διαμάχης για το πολύκροτο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς στη Θεσσαλονίκη προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.
Του Νίκου Ηλιάδη
Τα μέτωπα της αντιπαράθεσης είναι δύο. Το πρώτο αφορά αυτή καθαυτή την ουσία του θέματος, καθώς περιφέρεια και δήμος τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε αντίθεση με τους εμπόρους, τους εμποροϋπαλλήλους και την εκκλησία, που διαφωνούν. Το δεύτερο μέτωπο αφορά την αρμοδιότητα για την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, η οποία ανήκει στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, αλλά τη διεκδικεί για λογαριασμό του ο κεντρικός δήμος.
Το ζήτημα επανήλθε αιφνιδιαστικά στην επικαιρότητα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες περιφέρεια και δήμος κατέληξαν στις κατ’ αρχήν προτάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των Κυριακών. Επιπλέον, όπως επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, «θα επιδιώξουμε την προσεχή εβδομάδα να γίνει η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, η οποία να τεθεί αμέσως προς υλοποίηση».
ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ο αρχικός στόχος ήταν η διαβούλευση να γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να διεξαχθεί νωρίτερα, προκειμένου, εφόσον υπάρξει συμφωνία, να λειτουργήσει η αγορά της πόλης τις δύο Κυριακές 8 και 15 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της 78ης Διεθνούς Εκθέσεως. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η διαβούλευση μετατεθεί για αργότερα, η πρόταση της περιφέρειας να ανοίξει η αγορά τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ παραμένει σε ισχύ. Διατυπώθηκε άλλωστε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά απηύθυνε πρόσκληση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης «να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει δοκιμαστικά τα καταστήματα τις δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε μέσα στην προσεχή εβδομάδα να γίνει η συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς. «Από Δευτέρα θα σταλούν οι προσκλήσεις προς αυτούς οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση. Θα είναι οι εκπρόσωποι της αγοράς, Εμπορικός Σύλλογος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο αλλά και οι δήμοι, η Ένωση Ξενοδόχων, εκπρόσωποι τουριστικών πρακτόρων κ.ά.». Η περιφέρεια επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να αρκεστεί στο ελάχιστο της λειτουργίας για επτά Κυριακές (δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών κάθε Μάιο και Νοέμβριο). Το στίγμα αυτό δίνει άλλωστε και ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος δηλώνει ότι «η απόφασή μας θα στηριχθεί αφενός στα αποτελέσματα της διαβούλευσης, αφετέρου στις ανάγκες του τόπου μας, που προκύπτουν από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τον κοινό στόχο, που είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς».
«ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΕΠΤΑ»
Η πρόταση με την οποία θα προσέλθει στη διαβούλευση η περιφέρεια είναι η αγορά της Θεσσαλονίκης να λειτουργεί 42 Κυριακές το χρόνο. Όπως εξηγεί ο κ. Τσαμασλής, «οι επτά Κυριακές που προβλέπονται ως ελάχιστο στον ισχύοντα νόμο είναι πολύ λίγες. Εμείς πιστεύουμε ότι η αγορά πρέπει να λειτουργεί τις Κυριακές με εξαίρεση ίσως κάποιες οι οποίες κυρίως λόγω τριημέρων θεωρούνται νεκρές». Με βάση αυτό το σκεπτικό η περιφέρεια φαίνεται να εξαιρεί περίπου δέκα Κυριακές και ειδικότερα αυτές μετά τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, το Πάσχα, των τριημέρων της Καθαράς Δευτέρας και του Αγίου Πνεύματος, καθώς και όλες τις Κυριακές του Αυγούστου.
Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, «πρόθεσή μας είναι το μέτρο να αφορά το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ι. Δραγούμη, λ. Νίκης, Εθν. Αμύνης και Εγνατία». Προσθέτει ωστόσο πως, «εάν δήμαρχοι ή εμπορικοί σύλλογοι άλλων περιοχών του νομού ζητήσουν να επεκταθεί και στις δικές τους περιοχές το μέτρο, εμείς θα το εξετάσουμε».
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Λειτουργία των καταστημάτων περίπου τις μισές Κυριακές του χρόνου προτείνει από τη δική του πλευρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η πρόταση διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η οποία διεξήχθη την περασμένη Τρίτη.
Η πρόταση στην οποία κατέληξε η Ε.Ε. όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Η προβλεπόμενη σήμερα λειτουργία των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο θεωρείται ως το ελάχιστο και πεποίθηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά.
2. Προτείνεται εκτός από τις επτά Κυριακές, οι οποίες αφορούν κυρίως περιόδους εορτών, η αγορά να λειτουργεί και όλες τις Κυριακές στις οποίες υπάρχει εκθεσιακή δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια δηλαδή της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου (δύο Κυριακές) και όλων των κλαδικών εκθέσεων. Το ίδιο καθεστώς μπορεί να ισχύσει και κατά τη διάρκεια κορυφαίων διοργανώσεων τις οποίες φιλοξενεί η πόλη, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
3. Να λειτουργεί η αγορά τις Κυριακές κατά τις οποίες στις όμορες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, πΓΔΜ, Σερβία, Τουρκία, Αλβανία) υπάρχουν τριήμερα αργιών. Στο δήμο πιστεύουν ότι η ανοιχτή αγορά της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με στοχευμένη καμπάνια στις συγκεκριμένες χώρες θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, γεγονός το οποίο θα ωφελήσει και την τουριστική κίνηση.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Χασδάι Καπόν, «η πρόταση δεν αφορά τα καταστήματα σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου. Αναφέρεται σε αυτά τα οποία λειτουργούν στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο, δηλαδή σε όσα περικλείονται μεταξύ των οδών Εγνατίας, Δωδεκανήσου, λ. Νίκης και Αγγελάκη». Τονίζει πως τα μαγαζιά τις Κυριακές προτείνεται να λειτουργούν από τις 11 το πρωί, δηλαδή μετά το πέρας της κυριακάτικης θείας λειτουργίας, ώς τις 7 το απόγευμα. Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ. Καπόν, ο δήμος προτείνει η αγορά να παραμένει ανοιχτή και ώς το βράδυ του Σαββάτου. «Όταν θα συμβαίνει αυτό, προτείνουμε η αγορά να παραμένει κλειστή το πρωί της Δευτέρας», σημειώνει.
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
Με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο την αρμοδιότητα για τον καθορισμό της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς την έχει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Με τη ρύθμιση αυτή είχε εξ αρχής διαφωνήσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου ο δήμαρχος τόνισε πως «είναι απαράδεκτο η αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα να μην ανήκει στο δήμο». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία θα ζητείται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς και να μεταβιβαστεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα από την αντιπεριφέρεια στο δήμο, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.
«Ο νόμος είναι σαφής και με βάση αυτόν πορευόμαστε», αντιτείνει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσαμασλής υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν να διαιρεθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το νομό Θεσσαλονίκης, δηλαδή άλλος να αποφασίζει για το κέντρο της πόλης και άλλος για τις υπόλοιπες περιοχές».
ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ Τι λένε οι εμπλεκόμενοι
Πλήρη διαφωνία με τη λειτουργία της αγοράς πέραν των επτά Κυριακών που προβλέπει ο νόμος εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. «Πέρα από αυτά τα οποία επιτάσσει ο νόμος, η λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές είναι εκ των πραγμάτων ουτοπική», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Κώστας Χαντζαρίδης προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει αντικείμενο. Εκείνο που λείπει από την αγορά είναι οι καταναλωτές, όχι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της». Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων 42 Κυριακές το χρόνο, ο κ. Χαντζαρίδης δηλώνει κατηγορηματικά πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτε». «Άλλωστε», σημειώνει, «με τις αυστηρές προϋποθέσεις τις οποίες θέτει ο νόμος για τυχόν λειτουργία πέραν των επτά Κυριακών (σ.σ. τα καταστήματα να είναι κάτω των 250 τ.μ., να μην ανήκουν σε αλυσίδες ή πολυκαταστήματα κ.λπ.) εξαιρείται ουσιαστικά το 90% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της λειτουργίας της αγοράς τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ. «Εμείς δεν έχουμε κλειστά τα αυτιά μας ούτε τις καρδιές μας. Θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε», απαντά στο σχετικό ερώτημα.
«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
«Δεν συναινούμε στη λειτουργία της αγοράς ούτε για τις επτά Κυριακές, πόσο μάλλον για τις 42», δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου. Επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα εκμηδενίσει τον ήδη περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους, θα ρίξει κι άλλο το βιοτικό τους επίπεδο και θα τους φορτώσει με επιπλέον έργο. Η κυρία Καλαντίδου αναφέρει ότι ήδη χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι είτε απλήρωτοι είτε πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών, ενώ διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ωρομισθίων, που αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα. Δηλώνει ότι θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση, για να εκφράσουν την απόλυτη διαφωνία τους στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ
«Δάκτυλο εις βάρος της Ορθοδοξίας» θεωρεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Άνθιμος σημειώνει πως «η Κυριακή είναι μέρα Κυρίου, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».
Επιμένει πως «η Εκκλησία θα κηρύξει αντίσταση κατά της καταργήσεως της κυριακάτικης αργίας. Αν και λένε ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν μετά τις 10, δεν γίνεται έτσι η συμμετοχή στην προσευχή της Κυριακής. Γίνεται μακριά από τις συναλλαγές, τις στενοχώριες, για να συμμετάσχουμε στη θεία λειτουργία. Γιατί να μας χαλάσουν την Κυριακή μας; Τι κάναμε; Μήπως νομίζουν ότι θα αποκτήσουν κάποιες θέσεις εργασίας; Είναι λάθος! Γιατί δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να πληρώνουν τους υπαλλήλους που θα είναι και την Κυριακή και από τη Δευτέρα. Είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη πράξη ακυρώσεως της ιεράς παραδόσεως της εκκλησίας. Πράξη που θα πολεμηθεί», τονίζει ο κ. Άνθιμος. Μιλώντας από άμβωνος πριν από λίγο καιρό ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θύμισε ότι «ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Θεοδόσιος θέσπισαν με νόμους την αργία της Κυριακής, η οποία διατηρήθηκε, παρότι περάσαμε την κυριαρχία των Τούρκων τόσων αιώνων».
ΥΠΕΡ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Υπέρ της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς τάσσεται η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέλης Θωμόπουλος επισημαίνει πως «είναι απαραίτητη η λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές και τις αργίες. Αυτό μας το επισημαίνουν συνεχώς οι πελάτες μας. Εάν θέλουμε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, το μέτρο είναι απαραίτητο. Μόνον τότε θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το λεγόμενο αστικό τουρισμό, να προσελκύσουμε δηλαδή τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες, οι οποίοι θα έρχονται διήμερα ή τριήμερα στη Θεσσαλονίκη για ψυχαγωγία αλλά και για ψώνια». Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο «το πώς θα λειτουργεί η αγορά θα το ρυθμίσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όπως συμβαίνει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις».
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στην πλέον τουριστική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, πλην πολεοδομικού συγκροτήματος, στην Ασπροβάλτα, οι επαγγελματίες έχουν επιβάλει οι ίδιοι το δικό τους νόμο. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, «σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό τα καταστήματα, πολλά εκ των οποίων άλλωστε είναι εποχικά, είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από το Πάσχα ώς το τέλος Οκτωβρίου». Μοναδική εξαίρεση, όπως σημειώνει, είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις παραλιακές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Ιωάννης Αλεξανδρής, «στη Νέα Μηχανιώνα και στην Περαία η αγορά είναι ανοιχτή όλες τις Κυριακές της καλοκαιρινής περιόδου».

Μακεδονία,25/08/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com