29 Αυγ 2013

Μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου στο 13ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο που διεξάγεται στο Μιλάνο

IMG_4936
Άρχισε τις εργασίες του στο Μιλάνο το 13ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και του Φραγκισκανικού Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης

Με θέμα «Χριστιανικός βίος και πολιτική εξουσία. Ιστορικά ζητήματα και  σύγχρονες προοπτικές στην Ανατολή και τη Δύση» άρχισαν το πρωί της  Τετάρτης 28 Αυγούστου 2013 στο Πανεπιστήμιο Sacro Cuore του Μιλάνου οι  εργασίες το 13ου Διαχριστιανικού Συμποσίου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και του Φραγκισκανικού Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης και θα διαρκέσουν 3 ημέρες. Η επιστημονική αυτή συνάντηση, που πραγματοποιείται ανά διετία εναλλάξ στην Ιταλία και την Ελλάδα, φέτος τελεί υπό την αιγίδα της  Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου και έχει ενταχθεί στους γενικότερους  εορτασμούς για την 1700ή επέτειο από την έκδοση του Διατάγματος Ανεξιθρησκείας των Μεδιολάνων.
Στο μήνυμά του, που αναγνώσθηκε κατά την έναρξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ο Χριστός αφ’ ενός απορρίπτει την προς την κοσμικήν εξουσίαν αντιπαράθεσιν, αφ’ ετέρου δε δεν ενοχλείται από την ύπαρξιν αυτής, αφορών εις μίαν διακριτικήν μετ’ αυτής σχέσιν». Συγχρόνως χαρακτηρίζει το θέμα του συμποσίου ως «επίκαιρον και εις τας ημέρας ημών, κατά τας οποίας τόσον ο πειρασμός της εξουσίας επηρεάζει ενίοτε την ζωήν των χριστιανών, όσον και ένιαι μορφαί πολιτικής εξουσίας εις τον σύγχρονον κόσμον δρουν αρνητικώς ή και θέτουν εις κίνδυνον της ζωήν αυτών». Ο Πάπας Φραγκίσκος, εξάλλου, στο δικό του μήνυμα επεσήμανε ότι «Η ιστορική  απόφαση, με την οποία δόθηκε διαταγή για τη θρησκευτική ελευθερία των χριστιανών, άνοιξε νέους δρόμους για τη διάδοση του Ευαγγελίου και συνέβαλε με αποφασιστικό τρόπο στη γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η μνήμη αυτού του γεγονότος προσφέρει την ευκαιρία, για το παρόν συμπόσιο, να μελετήσει  τον τρόπο με τον οποίο ο χριστιανικός κόσμος σχετίζεται με την κοινωνία των πολιτών και την εξουσία που την ορίζει».
IMG_5083
Στην εναρκτήρια συνεδρία αναγνώσθηκαν επίσης τα χαιρετιστήρια μηνύματα  του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν μία παρόμοια συνάντηση, όπως επίσης και των Προέδρων του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Καθ. Χρυσόστομου Σταμούλη και του Προέδρου του Φραγκισκανού Ινστιτούτου του Antonianum  fr Paolo Martinelli.
Της καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Δήμητρας Κούκουρα
Δείτε και:

1 σχόλιο:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Πατριαρχικαί και μητροπολιτικαί αηδίαι...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com