15 Μαΐ 2013

Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει τζαμί στο Μέριλαντ! Το Κυπριακό δεύτερο θέμα στη συνάντηση με Ομπάμα


Αφωνοι έμειναν οι Αμερικανοί διπλωμάτες, που ανέλαβαν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, με το αίτημα της Αγκυρας για να συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα η τελετή εγκαινίων ενός τζαμιού στην Πολιτεία του Μέριλαντ. Τα έξοδα για την ανέγερση του τζαμιού κάλυψε η τουρκική κυβέρνηση, αν και άλλες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για έργο του περίεργου Γκιουλέν, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια του Ερντογάν να αναρριχηθεί στην εξουσία.
Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης και αναμένεται να συρρεύσουν στο Μέριλαντ αρκετές εκατοντάδες Τουρκο-Αμερικανών από τις γειτονικές πολιτείες. Ο Ταγίπ Ερτογάν φτάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον και αύριο θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι το συριακό, όπου οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές θέσεις. Δεύτερο θέμα στην ημερησία διάταξη τοποθετήθηκε το Κυπριακό μετά από απαίτηση και επιμονή της τουρκικής πλευράς η οποία πιέζει την Ουάσιγκτον για λύση-εξπρές στο πρόβλημα της Κύπρου. Τρίτο θέμα συζήτησης θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Αμερικανική πηγή ενημέρωσε ότι η Ουάσιγκτον απαίτησε από τον κ. Ερντογάν να ακυρώσει την επίσκεψή του στη ΓΑΖΑ, χωρίς επιτυχία. Αναμένεται ότι ο κ. Ομπάμα θα του το ζητήσει ως προσωπική χάρη, αν και η πηγή θεωρεί πως στο θέμα αυτό ο Τούρκος δεν ακούει κανένα.
Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε τα εξής:
Σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό και θέματα ενέργειας.
Για την Κύπρο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χρονοδιάγραμμα με σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης. Παράλληλα, θα επαναλάβει τις τουρκικές θέσεις ότι χωρίς λύση του Κυπριακού, η Λευκωσία δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέπτεται την Ουάσιγκτον με “απαιτήσεις” και “διαφωνίες”, τόσο για την εμφύλια σύρραξη στη Συρία, όσο και σε άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Όπως επισημαίνεται, μπορεί μεν ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Ερντογάν να εμφανίζονται με “κοινές θέσεις” για τους γενικότερους στόχους και την κατάσταση που θα πρέπει να διαμορφωθεί στην περιοχή, αλλά γίνεται λόγος για “ουσιαστικό χάσμα” για τους τρόπους χειρισμούς και για απόψεις που διατύπωσε κατά διαστήματα ο Τούρκος ηγέτης.
Σε αρκετές σχετικές αναφορές σημειώνεται ότι, κατά την αυριανή συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επικαλεσθεί εκθέσεις για την χρήση χημικών όπλων από τον ‘Ασαντ, ζητώντας μια πιο επιθετική στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Συρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει τη συμβολή του για να πειστούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.
Όσον αφορά το Παλαιστινιακό, εκτιμάται ότι ο κ. Ερντογάν θα παρουσιάσει τις γνωστές θέσεις του, ζητώντας να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην ισραηλινό-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Από πλευράς του προέδρου Ομπάμα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για “πλήρη εξομάλυνση” των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.
Για το Ιράκ και το Ιράν θεωρείται ότι επίσης οι “συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες”. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι “απειλείται” το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την Αραβική ‘Ανοιξη και με σκοπό να καταστεί μια “ισχυρή περιφερειακή δύναμη”.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, παρά τις “διαφορετικές προσεγγίσεις” ‘Αγκυρας και Ουάσιγκτον σε θέματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, η επίσκεψη στις ΗΠΑ του Ταγίπ Ερντογάν -θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους- εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com