22 Απρ 2013

Διαμαρτυρία Συλλόγων του Νομού Τρικάλων για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ 
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2335/17-10-2011, τ. Β΄ και εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο 2011 δημιουργεί σοβαρές ενστάσεις ως προς το περιεχόμενό του. Εντελώς ενδεικτικά θέλουμε να επισημάνουμε, ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο του Νέου Προγράμματος Σπουδών:
1. Οδηγεί σε ριζική αλλαγή του χαρακτήρα και του προσανατολισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα ορθόδοξο χαρακτήρα σε μία θρησκειολογική κατεύθυνση θρησκευτικής ουδετερότητας και θρησκευτικού αποχρωματισμού  των ελληνοπαίδων.
2. Σε μια περίοδο που οι νέοι μας έχουν ανάγκη την πνευματική αναβάθμιση στις αξίες και στις παραδόσεις του γένους μας, το Σχολείο οφείλει να θωρακίζει τα παιδιά των ορθοδόξων Ελλήνων, με τις αιώνιες αλήθειες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, μέσα από ένα μάθημα Θρησκευτικών, με εκσυγχρονισμένο και ελκυστικό λόγο, αλλά οπωσδήποτε και με λόγο καθαρά ευαγγελικό, πατερικό και εκκλησιαστικό.

3. Το κύριο χαρακτηριστικό του Νέου Προγράμματος Σπουδών είναι ότι αλλοιώνει τον ορθόδοξο θεολογικό χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος και επιβάλλει σε κάθε μαθησιακή ενότητα μια πανθρησκειακή διδασκαλία (9) θρησκειών από την Τρίτη Δημοτικού έως και την Τρίτη Γυμνασίου· καταλήγει σε μια πολτοποιημένη θρησκευτική αγωγή, ακατάλληλη για το πνευματικό επίπεδο των παιδιών σ΄ αυτήν την εύπλαστη φάση της ζωής τους. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο επιστημονικά από πλευράς θεολογικής, Παιδαγωγικής ψυχολογίας και διδακτικής.
4. Ο σκοπός που υπηρετείται με αυτό το Πρόγραμμα δεν είναι ο -καθ’ όλα θεμιτός- πλουραλισμός γνώσεων, αλλά η συγκρητιστική αλλοίωση της ορθόδοξης διδασκαλίας, μέσα από ένα αλλοπρόσαλλο «ανακάτεμα» θρησκευτικών εννοιών και πληροφοριών. Τον σκοπό αυτό υπηρετούν και οι επίμονα «προτεινόμενες δραστηριότητες» (στην τρίτη Δημοτικού, την έκτη Δημοτικού και την πρώτη Γυμνασίου), όπως η επίσκεψη σε «Ναό, Συναγωγή ή Τέμενος»..
5. Άστοχη, μεταξύ άλλων, είναι και η βασική επιδίωξη του Προγράμματος “να χειραφετήσει το μαθητή από ό, τι ονομάζεται “πρόσδεση στο παρελθόν» (ΠΣ, σελ. 21) και «να οικοδομήσει λογικά τη θρησκευτική αγωγή των παιδιών και των εφήβων» (ΠΣ, σελ. 21), φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει το Χριστό “ως δάσκαλο, συνοδοιπόρο και οδηγό” (ΠΣ, σελ. 48) και ταυτόχρονα να Τον παραλληλίζει ισότιμα και ισάξια με τους “μεγάλους δασκάλους θρησκειών του κόσμου: Μωάμεθ, Κομφούκιο και Βούδα” (ΠΣ, σελ. 48), αποδομώντας Τον ως Θεάνθρωπο στη συνείδηση των μαθητών· ή φτάνοντας επίσης στο σημείο να καταγράφει ως Αγίους ανθρώπους, παράλληλα και ισότιμα με τους Αγίους της Εκκλησίας μας,  μεταξύ άλλων, το “Βούδα, Κομφούκιο, Μωάμεθ, Βισνού (Κρίσνα), Δαλάι Λάμα, Γκάντι και πολλά άλλα πρόσωπα, ιστορικά και μυθικά”, (ΠΣ, σελ. 57).
 Η μέθοδος της διαθρησκειακής διδασκαλίας του Νέου Προγράμματος Σπουδών είναι βέβαιο ότι οδηγεί τα παιδιά  μας στη θρησκευτική σύγχυση, τον συγκρητισμό και τον αγνωστικισμό που στη συνέχεια θα καταλήξει σε δικαιολογημένη απέχθεια, μηδενισμό και αθεϊσμό.
6. Για όλους του παραπάνω λόγους εκφράζουμε την  πλήρη αντίθεσή μας στο προτεινόμενο και ήδη πιλοτικώς διδασκόμενο  Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και ζητούμε την άμεση απόσυρσή του. Καλούμε  όλους τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, θεολογικούς, εκκλησιαστικούς και πνευματικούς φορείς (ιδιαιτέρως δε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, την Ιερά Σύνοδο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας) να συστρατευθούν στον αγώνα για τη διατήρηση του ορθόδοξου, θεολογικού και ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στην προοπτική πάντοτε της ποιοτικής του αναβάθμισης .
Τρίκαλα 19 Απριλίου 2013
                                    Υπογράφουμε
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΓΟΝΕΩΝ «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» (Γ.Ε.Χ.Α.)-ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ»
-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ «Ο ΕΛΕΗΜΩΝ Ο ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ»
-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ»
-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ»
 -ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΡΙΤΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ” ΜΠΑΡΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
2. Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
3. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο
4.  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ
5. Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιο Σαμαρά
6. Εξοχώτατο Υπουργό Παιδείας ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων. κ.  Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,  
7. Εξοχώτατο Υφυπουργὸ Παιδείας, κ. Θεόδωρο  Π. Παπαθεοδώρου
8. Εξοχώτατο Γενικὸ Γραμματέα Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο  Καλαντζή
9 . Βουλευτές Νομού Τρικάλων
10. Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
11. Έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com