27 Απρ 2013

«Βάσεις του ορθόδοξου πολιτισμού» το μάθημα που διδάσκεται στην περιφέρεια του Ροστόφ στη Ρωσία


Ο κύκλος μαθημάτων «Βάσεις του ορθόδοξου πολιτισμού» παραδίδεται σήμερα σχεδόν σε 94% των σχολείων μέσης εκπαίδευσης της περιφέρειας του Ροστόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντινομάρχης Ίγκορ Γκουσκόφ.
Το 2004 στην περιφέρεια ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου σε 33 σχολεία εφαρμόστηκε προαιρετικός κύκλος μαθημάτων «Βάσεις ορθόδοξου πολιτισμού». Το 2012 το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσίας συνέστησε σε όλα τα σχολεία της χώρας να εισαγάγει στον κύκλο μαθημάτων της τέταρτης τάξης το μάθημα «Βάσεις των θρησκευτικών πολιτισμών και της κοσμικής ηθικής».
Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού προτείνονται κατ’ επιλογή ένα από τα έξι εναλλακτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι οι «Βάσεις του ορθόδοξου πολιτισμού», «Βάσεις του μουσουλμανικού πολιτισμού» και «Βάσεις της κοσμικής ηθικής».

«Σήμερα ο αριθμός των σχολίων όπου υλοποιείται το πρόγραμμα «Βάσεις ορθόδοξου πολιτισμού» ως χωριστό μάθημα, ως εναλλακτικός κύκλος μαθημάτων ή στη σύνθεση άλλων μαθημάτων ανέρχεται σε 1.041 ή σχεδόν σε 94% του συνολικού αριθμού όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Γκουσκόφ την Παρασκευή πριν την έναρξη εργασιών της συνδιάσκεψης δασκάλων που αφιερώνεται σ’ αυτό το θέμα.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει στόχος να αυξηθεί ο αριθμός τους στο 100%. "Ο στόχος είναι να προχωράμε προσεκτικά λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αντιλήψες των μαθητών και των γονέων τους για να μην αποτύχει μια τόσο σημαντική υπόθεση – η ηθική και πνευματική ανατροφή παιδιών», τόνισε ο αντινομάρχης.
"Το μάθημα αυτό έχει πολιτιστικό χαρακτήρα καθώς δεν προϋποθέτει την ιερουργία και όλη την υπόλοιπη διακονία που είναι χαρακτηριστική για τους θρησκευτικούς οργανισμού», κατέληξε ο αντινομάρχης του Ροστόφ Ίγκορ Γκουσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com