1 Ιαν 2013

Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος: "H προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Πάπας πρέπει να έρθει στη Σερβία”


Με την ευκαιρία της  δημόσιας συζήτησης σχετικά με το αν ο Πάπας θα πρέπει να πάει το 2013  στη Σερβία για  τους εορτασμούς των  1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βελιγραδίου, είπε ότι προσωπική του άποψη  είναι ότι η επίσκεψη θα ήταν χρήσιμη και "δεν μας ενοχλεί". Δήλωσε μάλιστα ότι η προσωπική του άποψη  είναι ότι "ο Πάπας πρέπει να έρθει στη Σερβία” υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας.

Ακολουθεί  το απόσπασμα από τη συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βελιγραδίου Политика "и Европа и Косово" није немогућа
Папа треба да дође у Србију
Поводом полемика у домаћој јавности о томе да ли би папа Бенедикт XVI  требало да дође 2013. године у Србију на прославу 17 векова Миланског едикта у Нишу, патријарх Иринеј је рекао да он лично мисли да би та посета била корисна и "не би нам ништа сметала".
"Папа треба да дође у Србију, то је моје лично мишљење. Иако има разлога за одлагање његове посете, било би добро да дође до сусрета и дијалога две цркве. Ја верујем да ће једног дана до тога и доћи", рекао је патријарх српски.
Патријарх Иринеј је додао да постоје и друга мишљења, и да је Сабор СПЦ одлучио да на прославу позове престонице православних цркава, а и друге цркве, па и католичку, да пошаљу своје представнике на највишем нивоу.
Патријарх је указао и на неке разлоге зашто у овом тренутку папа није добродошао у Србију, наводећи да је, нажалост, историја Другог светског рата и недавних ратова на тлу бивше Југославије, створила "једно велико нерасположење према нашој браћи са запада".
"Многи у тим догађајима и нашим невољама виде присуство Римокатоличке цркве, тако да је можда целисходније да тај позив не буде упућен овом приликом, а како ће то бити убудуће видећемо", рекао је патријарх Иринеј.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com