8 Ιαν 2013

Όταν οι «Εναλλακτικές Διακοπές» συναντούν την Αρχαιολατρία


ΟΤΑΝ ΟΙ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ
 Τον περασμένο Αύγουστο η «Δίοδος»1 πραγματοποίησε, στα πλαίσια των «Εναλ­λακτικών Διακοπών» της, που λειτουργούν από εικοσαετίας, «Αυτοτελές Βιωματικό Σεμινάριο» με θέμα: «Ελληνική Κοσμο­θέαση. Βιωματική Προσέγγιση της Ελλη­νικής Μυθολογίας».

Το γεγονός διαφημίστηκε ως «Αυτο­τελές Βιωματικό Σεμινάριο Προσωπικής Ανάπτυξης, που προσφέρεται προαιρετικά στις Διακοπές Χαράς, Γνώσης &Αναζωογό­νησης στο Κάτω Σαμικό Λουτρά Καϊάφα - Ν. Ηλείας, 5 ημέρες χ 4 ώρες» και διοργανώθηκε από την «Κήπος -Μυθικές Ελληνικές Διαδρομές»2. Από την ιστοσελίδα της διοργανώτριας διαβάζουμε ότι πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων και ξεχωριστές ξεναγήσεις και αρχαιοελληνικές τελετουργίες δηλαδή, ονοματοδοσίες (αντίστοιχες του Βαπτίσματος;), συζεύξεις (αντίστοιχες των Γάμων;), τελετές πανσελήνου (ας θυμηθούμε το πολύ προσφιλές δρώμενο της τελευταί­ας εικοσαετίας, που δείχνει να ξεκίνησε από την Lucis Trust με τους διαλογισμούς Πανσελήνου και που τόσο εύκολα υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού4) «σε αρχαιολογικούς/ενεργειακούς3 χώρους οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν και μυθολο­γικές αφηγήσεις καθώς και πληροφορίες αποσυμβολισμών)».
Στις εξαγγελίες του, ο «Επίκουρος», υπεύθυνος της «Κήπος -Μυθικές Ελλη­νικές Διαδρομές», υπόσχεται ότι: «μέσα από ανάλυση συμβολισμών, βιωματικές ασκήσεις και αναβιώσεις μυστηρίων θα μας καθοδηγήσει να κατανοήσουμε σε βάθος την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και να την αγαπήσουμε δίνοντάς της τη θέση που της αξίζει στην καθημερινότητά μας. Μέσα από το σεμινάριο αυτό, το κέντρο της προ­σοχής μας που για πολλά χρόνια είχε στρα­φεί σε κοσμοθεωρίες και τεχνικές άλλων παραδόσεων επιστρέφει και εστιάζεται σήμερα πια στη δική μας αρχαία ελληνική Γνώση!!!».
Θα ερωτήσει βέβαια κανείς: με ποιόν τρόπο... ακολουθώντας ποια μεθοδολογία θα επιτευχθεί το παραπάνω ζητούμενο;
Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστοσελίδα της «Κήπος...» διαβάζουμε ότι ο φορέας«διοργανώνει τα Επικούρεια Συμπόσια και άλλες συναντήσεις το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τα μέλη του "Κήπου" ή άλλων ομάδων και ατόμων.
Στα πλαίσια του "Κήπου" διοργανώνει επίσης την Ελληνική Πυροβασία(ξεκινών­τας από τις 27105 του 2007) και σαν Αρχή-Τελετάρχης της Πυροβασίας εκπαιδεύει έως σήμερα εκατοντάδες ανθρώπους.
Μέσα από την έρευνά του για τα Ελευσίνια Μυστήρια ο Επίκουρος έγινε Αναστενά­ρης στην Θράκη (Μαυρολεύκη Δράμας).
21-5-1996 χόρεψε πρώτη φορά στο Πύρινο Αλώνι της Φωτιάς.
Από τις 27-5-2007 ξεκίνησε την Ελληνική Πυροβασία στην Αθήνα.
Στις 16/05/2008 κυκλοφόρησε από τις εκ­δόσεις "Τάδε Έφη" το βιβλίο του Πυροβασία (Μύθοι και ιστορίες για το αρχαίο Ελληνικό έθιμο της πυροβασίας).
Οι 21 έως σήμερα γιορτές Πυροβασίας έχουν πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι,στην Ελευσίνα, στην Ανάβυσσο, στις Κεχριές Κορίνθου, στη Νεμέα, στην Ακαδη­μία Πλάτωνος... και οι εμπειρίες συνεχί­ζονται είτε σε επίπεδο προσωπικής διορ­γάνωσης του Επίκουρου (4 φορές ετησίως), είτε κατόπιν προσκλήσεων που λαμβάνει.
Με καινοτομική μέθοδο που εξασφαλί­ζει τόσο την θεωρητική προσέγγιση αλλά και την βιωματική εμπειρία, παραδίδει σε­μινάρια επανασύνδεσης με την προγονική Αρχαία Ελληνική κληρονομιά μας».
Τέλος, η πρόσκληση της «Διόδου» πα­ραθέτει και το υπόλοιπο Πρόγραμμα των «Εναλλακτικών Διακοπών» που περι­λαμβάνει: «Ομάδα Επικοινωνίας με Παι­χνίδια και ασκήσεις επαφής, Θεατρικό Παιχνίδι, Αυτοτελή Βιωματικά Σεμινάρια σε πολύ οικονομικές τιμές, Αυτογνωσία και Ψυχοσωματική Θεραπεία (Σωματική Ψυχοθεραπεία), Κινώντας την Ενέργεια με Tai Chi, QiGong &Thaimassage, Σαμανική ενεργειακή Θεραπευτική & Ψυχοπνευματική παράδοση των Ίνκας, Συνάντηση στη φύση των Ελλήνων Pakos: για θεραπεία & εξάσκηση, MunayKi: Η αρχαία Σαμανική Διδασκαλία από το Περού, Θεραπεία του Τραυματισμένου Εσωτερικού Παιδιού (Σω­ματική Ψυχοθεραπεία), Ταοϊστική Διατρο­φή γιατί η Τροφή μας είναι Ενέργειακ.α. 
Και σαν ολοκλήρωση της προσφοράς της προς το δύσμοιρο ελληνικό κοινό, που εύκολα πλέον παγιδεύεται σε τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, η «Δίοδος» ανακοινώνει ότι «Τα έσοδα των Εναλ­λακτικών Διακοπών θα διατεθούν στο Ίδρυμα "Ο Μίτος της Αριάδνης" (Γαλα­ξίδι)», άλλος φορέας αυτός παρομοίων δραστηριοτήτων, για τον οποίο μάλιστα είχε εκδώσει ανακοίνωση η Ι. Μητρόπολη Φωκίδος και είχε απασχοληθεί ο τοπικός Τύπος το 1999.

1       Η οργάνωση, με α/α 75, είναι καταχωρημένη στον κατάλογο των ασυμβίβαστων με την Ορθόδοξη Πίστη ομάδων που συνέταξε η Ζ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας
2       www.kipos-dia-dromes.gr
3       Δημιούργημα της  θεοσοφίστριας Αλίκης Μπέιλυ. Βλ, και http: vww.lucistrust.org/greek/arcane/meditation. html
4       http://www.yppo.gr 2/g22.isp?obj_id=46352
5       Η υπογράμμιση, δική μας.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com