18 Δεκ 2012

Κωνσταντίνος Χολέβας, Τα... σενάρια made in USA για το μέλλον του πλανήτη!


Τα... σενάρια made in USA για το μέλλον του πλανήτη!
Είναι η παγκοσμιοποίηση αναπότρεπτη νομοτέλεια; Είναι καταδικασμένα να εξαφανισθούν τα εθνικά κράτη και να αντικατασταθούν από πολυεθνικές ομοσπονδίες ή από τεράστιες αγορές χωρίς σύνορα; Είμαστε ρομαντικοί και παρελθοντολόγοι όσοι αγωνιζόμαστε υπέρ του έθνους, της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής άμυνας; Αν είστε διεθνιστής μαρξιστικού τύπου ή νεοφιλελεύθερος οπαδός της καταργήσεως των συνόρων, μάλλον θα απαντήσετε ναι. Αν μελετάτε σωστά την Ιστορία, όπως πρέπει να κάνουν όλοι οι Ελληνες, θα απαντήσετε όχι. Αν έχετε την πληροφόρηση και την ικανότητα προβλέψεων που έχουν 16 υπηρεσίες πληροφοριών της αμερικανικής υπερδύναμης, πάλι θα απαντήσετε όχι.
 Οι κορυφαίοι αναλυτές των ΗΠᾼ θεωρούν πολύ πιθανό να σταματήσει η πορεία προς την παγκοσμιοποίηση και να ισχυροποιηθούν τα εθνικιστικά και θρησκευτικά κινήματα ανά την υφήλιο.

 Αυτές και πολλές άλλες προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο Global Trends 2030 (Παγκόσμιες τάσεις με ορίζοντα το 2030), η οποία συντάχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Δεκαέξι υπηρεσίες πληροφοριών και αναλύσεων των ΗΠΑ συνεργάσθηκαν με ειδικούς από όλον τον κόσμο σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η τεχνολογία, η δημογραφία, η υγεία, οι κοινωνικές ανισότητες και κατέληξαν σε συμπεράσματα, όπως κάνουν κάθε τέσσερα χρόνια. Βεβαίως υπάρχει πάντα το ερώτημα: Μόνον αυτά πιστεύουν ή άλλα κρύβουν και άλλα στοιχεία προβάλλουν, διότι έτσι τους συμφέρει; Αναμφισβήτητα τέτοιες μελέτες δεν είναι απαλλαγμένες σκοπιμοτήτων. Ομως σε όλον τον κόσμο επιστήμονες και δημοσιογράφοι μελετούν και υπογραμμίζουν με προσοχή ανά τετραετία αυτές τις εκθέσεις του υπερατλαντικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών.
 Ηδη σε ελληνικά ΜΜΕ αναμεταδόθηκε το σημείο εκείνο της έκθεσης που αναφέρεται στην πιθανότητα ενίσχυσης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος και στους κινδύνους για την Τουρκία. Ομως για τη γείτονα υπάρχουν και θετικές προβλέψεις. Οι Αμερικανοί ειδικοί τη θεωρούν μια ανερχόμενη οικονομία, η οποία θα αποτελεί μεσαία προς μεγάλη δύναμη το 2030 μαζί με την Κολομβία, την Ινδονησία κ.ά. Στην κατηγορία των υπερδυνάμεων θα ανήκουν μόνο δύο: Οι ΗΠΑ και η Κίνα με σαφή μείωση της αμερικανικής παντοδυναμίας. Στη δεύτερη κατηγορία των μεγάλων δυνάμεων θα ανήκουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Νότιος Αφρική, δηλαδή οι χώρες που μαζί με την Κίνα ήδη αναφέρονται με τα αρχικά τους ως ομάδα BRICS. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν τρία σενάρια. Το κακό, δηλαδή η διάλυση, το μεσαίο, δηλαδή η προβληματική συνεργασία, και το αισιόδοξο, η αναγέννηση. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν τον διπλασιασμό έως το 2030 του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, το ποσοστό αυτό θα πλησιάσει το 10%!
 Η έκθεση προβλέπει τέσσερις «Εναλλακτικούς Κόσμους» για τα επόμενα χρόνια. Πρώτο πιθανό σενάριο: «Να σταματήσουν οι μηχανές», δηλαδή να ανακοπεί η παγκοσμιοποίηση, να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία τα σύνορα, να παύσουν να είναι παγκόσμιες οι αγορές και να υπάρξει εσωστρέφεια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Δεύτερο σενάριο, «η σύντηξη»: Να συνεργασθούν θετικά οι ΗΠΑ και η Κίνα και να παραμείνουν παγκόσμιες οι αγορές. Τρίτο σενάριο, «το τζίνι να βγει από το μπουκάλι», δηλαδή να γίνουν μεγαλύτερες οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Τέταρτο σενάριο, ένας κόσμος όπου τα κράτη δεν θα αποτελούν τους σημαντικότερους παίκτες, αλλά θα ενδυναμωθεί ο ρόλος των επιχειρήσεων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θρησκευτικών ομάδων και απρόβλεπτων παραγόντων. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ή ότι θα υλοποιηθεί ένα από τα τέσσερα σενάρια ή ότι ο κόσμος του 2030 θα έχει λίγο και από τα τέσσερα!
 Οι Αμερικανοί, οι οποίοι δρομολόγησαν τη σύγχρονη οικονομική και πολιτιστική παγκοσμιοποίηση, τώρα αμφιβάλλουν για το μέλλον της.
Δημοκρατία,18/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com