5 Οκτ 2012

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δημήτριος Φύκας για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά


Κατόπιν ερωτημάτων πολλών διευθυντών σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών θεολόγων σχετικά με την απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Σχολικός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος Δρ Δημ. Φύκας απέστειλε προς τους εκπαιδευτικούς την ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών:
Το έτος 2008 εστάλησαν από το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία οι εγκύκλιοι: α) 91109/Γ2/10-07-2008, β) 104071/Γ2/04-08-2008, γ) 977/109744/Γ1/26-08-2008.
Στην πρώτη από τις προαναφερθείσες εγκυκλίους (91109/Γ2/10-07-2008) αναφέρεται ότι, «...σχετικά με το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών,... απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής» και το ίδιο επαναλαμβάνεται και στη δεύτερη εγκύκλιο (104071/Γ2/04-08-2008): «...δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται», αφού τονίζεται παραπάνω ότι, «...Το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες σύμφωνα με τα επίσημα Αναλυτικά Ωρολόγια Προγράμματα...».

Στην τελευταία (977/109744/Γ1/26-08-2008), όπου διευκρινίζεται ποιους μαθητές αφορά η απαλλαγή και υπάρχει η πρόβλεψη για την απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται του μαθήματος, αναφέρονται τα εξής: «Οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης. Στην περίπτωση, που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται για το σκοπό αυτό από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες».
Επίσης υπάρχει η «Απάντηση σε επιστολή σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών» (Γ2/72719/22-06-2009 του Υπουργείου Παιδείας), καθώς και η σχετική απάντηση της τ. υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή, στο υπ. αρ. πρωτ. 56664/IH/25-5-2010/ΥΠΔΒΜ (η οποία δεν κοινοποιήθηκε στα σχολεία) και που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «...Το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, τα οποία καθορίζονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Δίνεται όμως η δυνατότητα απαλλαγής στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές, οι οποίοι για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα. Επειδή όμως έχει παρατηρηθεί κατάχρηση της δυνατότητας απαλλαγής από μη ετερόδοξους ή αλλόθρησκους μαθητές, ιδιαίτερα της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου λόγω φόρτου εργασίας, παραβιάζεται η αρχή της ίσης αντιμετώπισης των μαθητών και η αρχή της ίσης προσπάθειας για την απόκτηση απολυτηρίου. Επομένως οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλόθρησκων ή των ετερόδοξων, δεν μπορούν να απαλλάσσονται από οποιοδήποτε μάθημα είναι υποχρεωτικό, βάσει του αναλυτικού προγράμματος...».
Σύμφωνα με τα παραπάνω:
1. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών.
2. Δικαίωμα απαλλαγής έχουν αποκλειστικά οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές.
3. Η εγκύκλιος 977/109744/Γ1/26-08-2008 ορίζει τον τρόπο που απασχολούνται οι απαλλασσόμενοι μαθητές.
Σχετικά με το χρόνο χορήγησης απαλλαγής η εγκύκλιος της Δ/νσης Σπουδών Δ/βάθμιας Εκπ/σης του ΥΠΕΠΘ (12907/Γ2/8-2-2005) αναφέρει: «Διευκρινίζεται ότι επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων».
Επίσης, για τη βαθμολογία μαθητών που απαλλάσσονται, η Δ/νση Σπουδών ΔΕ του ΥΠΕΠΘ (20213/Γ2/27-2-2003) διευκρίνισε ότι «ο προφορικός βαθμός Α' τετραμήνου μαθήτριας που έτυχε απαλλαγής από το μάθημα δε θα συνυπολογισθεί στο Γ.Μ.Ο., ούτε θα υπάρχει βαθμός ετήσιας επίδοσής της στο μάθημα των Θρησκευτικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com