30 Ιουλ 2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και ας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας.»


29/07/2012
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έδωσε το βράδυ της Κυριακής το έναυσμα για το ξεκίνημα του εορτασμού στην πόλη της Φλώρινας. Ο Μακαριώτατος, μιλώντας στους Φλωρινιώτες, αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη σήμερα απηχεί αυτό που οραματίστηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊστές ή έχει καταντήσει τραπεζική τοκογλυφία. "Θα πρέπει να ζητήσουμε "τεφτέρι", να δούμε τί ακριβώς χρωστάμε και με όρους ισοτιμίας να ξεπληρώσουμε ό,τι χρωστάμε. Αλλιώς, μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλα της τα μέλη, τί είναι αλήθεια;"
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να "ανασταλούν" οι ιδεολογίες, να πεσουν μια για πάντα οι πολιτικές ιδεοληψίες. "Μόνο αν στρατευθούμε μαζί, αν γίνουμε ένα, μόνο τότε θα ορθώσουμε ανάστημα και θα καταφέρουμε κάτι. Η μακραίωνη ιστορία μας αυτό έχει δείξει και τα πρότυπα που έχουμε είναι πολλά. Το ιστορικό παράδειγμα των Φλωρινιωτών και όλων των ηρώων Ελλήνων είναι δίπλα μας. Το ζούμε, το ψηλαφίζουμε μέσα από τα μνημεία μας, τον πολιτισμό μας. Αυτόν τον πολιτισμό δώσαμε στην Ευρώπη και γι' αυτόν αγωνιστήκαμε ανά τους αιώνες...για όλα αυτά που εκλάπησαν και είναι στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης. Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και ας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας".

Υπό τους ήχους της μπάντας του δήμου, με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον ουρανό της πόλης και τον κόσμο έξω από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στο γραφικό ποταμό Σακουλέβα, η Φλώρινα γιόρτασε με μοναδικό τρόπο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Για πρώτη φορά οι άνθρωποι της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας σε συνεργασία με όλα τα σωματεία της πόλης έστησαν ένα μοναδικό δρώμενο, με τη συμμετοχή διακοσίων και πλέον εθελοντών. Η ιστορία της περιοχής παρουσιάστηκε από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας έως και τις μέρες μας από τους ίδιους τους Φλωρινιώτες, με κοστούμια εποχής, αλλά και την υποστήριξη σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Όλοι οι εθνομάρτυρες της Μακεδονίας πήραν σάρκα και οστά στην εκδήλωση με τίτλο "Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα". 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς μαζί με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή και τους τοπικούς άρχοντες της πόλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα ίδρυμα με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά μας δρώμενα. Αφού ξεναγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους χώρους του Μουσείου, του δόθηκε ως ανάμνηση της επίσκεψης ένα έργο του εικαστικού και καθηγητή στη σχολή Καλών Τεχνών Φλωρίνης, Χάρη Κοντοσφύρη.
Το πρωί της Κυριακής οι Αρχιερείς συμπροσευχήθηκαν με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, που τέλεσε τη Θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γερμανού, στο ομώνυμο χωριό των Πρεσπών. Παραπλεύρως του ιερού, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στον πρώτο ναό του Αγίου, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και φέρει σπουδαία τοιχογραφική διακόσμηση. Η ξενάγηση συνεχίστηκε με βάρκες στα νερά των Πρεσπών, στα περίφημα ασκηταριά, όπου σώζονται μεσοβυζαντινές βραχογραφίες από μοναχούς που ασκήτεψαν στην περιοχή. Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως "στα νερά των Πρεσπών αντανακλάται όλη η ιστορία της Ελλάδας".

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελευταία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μας εξέπληξε ευχάριστα.Απ την ακριτική Φλώρινα εκτός των πνευματικότατων κηρυγμάτων που εκφώνησε τόσο κατά τον εσπερινό όσο και και ανήμερα της εορτής του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα εντός του εορτάζοντος ιερού ναού εξέπεμψε επιπλέον και αγωνιστικά εθνοκεντρικά μηνύματα τα οποία κατά τη γνώμη μου περιποιούν ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό του και που αντικειμενικά χαροποίησαν τον ευσεβή λαό της Φλώρινας και όχι μόνο.Περιμένουμε όμως απ το μακαριότατο συνέχεια και συνέπεια.Και συγκεκριμένα περιμένουμε συνοδική αποδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθεί η διαβόητη ακαδημία του Βόλου,ακύρωση της απόφασης με την οποία ανατέθηκε εκ νέου η εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στους διαλόγους στον κατασκανδαλίσαντα τις ορθόδοξες συνειδήσεις μητροπολίτη Μεσσηνίας και αποδοκιμασία από μέρους του της γνωστής φράξιας του θεολογικού κόσμου που ακούει στο όνομα ΚΑΙΡΟΣ και που προωθεί τη μετεξέλιξη του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό-ορθόδοξο σε θρησκειολογικό.
Υ.Γ.Ας επιτραπεί στον γράφοντα να εκθέσει ένα παράπονό του!Το αν αυτό είναι δικαιολογημένο ή όχι θα το κρίνουν οι αναγνώστες του μπλογκ!Εξ όσων γνωρίζω η μόνη αναφορά που έγινε,στο πλαίσιο της επισκέψεως στη Φλώρινα του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του, στον αείμνηστο μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη που ταύτισε τον επίγειο βίο του με τη Φλώρινα ήταν απ τον προιστάμενο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Παντελεήμονα Φλωρίνης όταν επέδωσε δώρο εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού στον αρχιεπίσκοπο.Συνέπεσε μάλιστα η σχετική εκδήλωση με την επέτειο των εγκαινίων,το 1972,του ναού από τον αείμνηστο μητροπολίτη Αυγουστίνο ιερατικώς προισταμένου όντος του αρχιμανδρίτου Ιεροθέου Κοκονού.Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε μεν για το υπ αυτού ληφθέν δώρο,ουδεμία όμως μνεία έκανε για τον αοίδιμο π.Αυγουστίνο μολονότι είχε προηγουμένως προβεί σε σχετική μνεία ο ιερατικώς προιστάμενος του ναού.Αν λαθεύω σχετικώς παρακαλώ τους επαίοντες να με διορθώσουν!Ο π Αυγουστίνος αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της Φλώρινας!Φλώρινα=π.Αυγουστίνος και τούμπαλιν!Η μακάρια ψυχή του έπαλλε για Χριστό και Ελλάδα!Καλό θα είναι και τα επίσημα αρχιεπισκοπικά χείλη να διακηρύττουν αυτήν την αναμφισβήτητη αλήθεια!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Αναφορές πολλές κι όχι μόνο μία έπρεπε να γίνουν για τον π.Αυγουστίνο.Και δε σιώπησε μόνο ο αρχιεπίσκοπος αλλά και κάποιοι άλλοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι.Και μάλιστα την ημέρα που συμπληρώθηκαν 40 χρόνια απ τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού.

Π. ΦΩΤΙΟΣ είπε...

Γιατί να ταλαιπωρούνται οι ἄνθρωποι και να μπαίνουν στον κόπο να τιμήσουν και να επαινέσουν τον αείμνηστο σεβ. Αυγουστίνο Καντιώτη, ούτε στο μικρό δακτυλάκι του δεν του μοιάζουν! Προς τι να τον επικαλεσθούν; Και μόνο η επίκληση του ονόματός του αποτελεί σφοδρό έλεγχο για όλους τους προσκυνημένους και δήθεν αγωνιστές των καιρών μας!

Ανώνυμος είπε...

Όταν η ηγεσία της μητροπόλεως Φλωρίνης σιωπά για τον π.Αυγουστίνο δεν πρέπει να περιμένουμε από κάποιους άλλους αναφορές στο πρόσωπό του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com