20 Ιουλ 2012

Οικουμενιστικές λειτουργικές προσεγγίσεις


Οικουμενιστικές λειτουργικές προσεγγίσεις
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Εδώ και χρόνια, και κυρίως από την εποχή του Πατριάρχη Αθηναγόρα και εντεύθεν οι Οικουμενιστές επιδίδονται σε συμπροσευχές με Παπικούς και Προτεστάντες. Κάποιες από αυτές τις συμπροσευχές έχουν λάβει μορφή «καθιερωμένου» τυπικού που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με σημαντικότερη την ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ Φαναρίου και Ρώμης κάθε χρόνο κατά τις Θρονικές εορτές. Τον τελευταίο καιρό όμως ο οικουμενισμός, με πρωτοβουλία και Ορθοδόξων επισκόπων, προωθεί μια ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των χριστιανών όλων των αποχρώσεων..

Από τις συμπροσευχές φτάσαμε στον κοινό «αγιασμό» με πρωτεργάτη τον Μητροπολίτη Γερμανίας. Και μόλις πριν λίγες μέρες, όπως αποκάλυψε το ιστολόγιο Ακτίνες, κατά την 34η διαχριστιανική συνάντηση Μοναχών και Μοναζουσών στη Γαλλία, στην Θεία Λειτουργία των Ορθοδόξων που τελέστηκε σε παπικό ναό, δόθηκε αντίδωρο και στους Παπικούς και Προτεστάντες συμπροσευχηθέντες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προ της έναρξης της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και Πάσης Εσθονίας Στέφανος τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το γεγονὸς ότι η Θεία Κοινωνία προορίζεται αποκλειστικὰ για τους Ορθοδόξους αφού το κοινὸ ποτήριο είναι το χαρακτηριστικὸ δείγμα της ενότητας των χριστιανών η οποία αυτὴ τη στιγμὴ είναι το ζητούμενο και όχι το γεγονός»! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διαχριστιανική αυτή συνάντηση μοναχών και μοναζουσών απέστειλε μήνυμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Οι Οικουμενιστές επιταχύνουν το βηματισμό τους προς την πλήρη και άνευ προϋποθέσεων ενότητα, που σχεδιάζουν επί τη βάσει οικουμενιστικών προσεγγίσεων και αλληλοαναγνωρίσεων. Προς το παρόν αποφεύγουν να προχωρήσουν στο κοινό Ποτήριο με Παπικούς και Προτεστάντες φοβούμενοι τις αντιδράσεις. Ο οικουμενιστικός χείμαρρος φαίνεται να συμπαρασύρει μαζί με πατριάρχες, επισκόπους, κληρικούς και θεολόγους και κάποιους μοναχούς.
Οι Ορθόδοξοι μοναχοί στη μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας υπήρξαν θεματοφύλακες της Πίστεως. Σήμερα δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είτε ανέχονται σκανδαλωδώς τα καμώματα των Οικουμενιστών είτε μετέχουν και οι ίδιοι ενεργά στην προώθηση της διαχριστιανικής οικουμενιστικής ενότητας.
Όμως, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί επίσκοποι, κληρικοί, μοναχοί αλλά και απλοί πιστοί που αγρυπνούν και παρακολουθούν τους επικίνδυνους οικουμενιστικούς ακροβατισμούς, ελέγχοντας ποικιλοτρόπως τους μετέχοντες σε αυτούς όσο υψηλά κι αν βρίσκονται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς έχουμε το Άγιον Όρος. Οι πατέρες εκεί ποτέ δεν θα δεχθούν την πλήρη και άνευ προϋποθέσεων ενότητα!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com