22 Ιουν 2012

Κωνσταντινούπολη: Πράσινο φως για ανέγερση τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ


Κωνσταντινούπολη: Πράσινο φως για ανέγερση τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ
Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να παγώσουν σχέδια για την ανέγερση ενός μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους πάνω στην πασίγνωστη πλατεία Ταξίμ. 
«Η περιοχή δεν έχει αρκετά τεμένη. Οι πιστοί τις Παρασκευές πολλές φορές αναγκάζονται να προσευχηθούν έξω στον δρόμο. Είναι εμφανής η ανάγκη για νέα τεμένη στην περιοχή και αυτό δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το κοινό» τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Εναντίον του σχεδίου είχε κινηθεί δικαστικά μία υπηρεσία του δήμου, με το επιχείρημα ότι το τέμενος «θα αλλοιώσει τον ιστορικό χαρακτήρα της πλατείας». Πίσω από τη διένεξη υπάρχει η πάγια αντίδραση του κεμαλικού κράτους έναντι των ισλαμιστών.

Η πλατεία Ταξίμ βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης και είναι μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος, καθώς και εμπορικό και τουριστικό κέντρο. Εκεί βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός του μετρό της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το λεγόμενο «μνημείο του Ατατούρκ», γλυπτό σύμπλεγμα του ιταλού καλλιτέχνη Πιέτρο Κανόνικα που εγκαινιάστηκε το 1928.
Το Βήμα/ 20/06/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com