15 Ιουν 2012

Ψηλά η σημαία (!) από Κύπριο ήρωα


Η ταβέρνα Αιγαίον βρίσκεται στην οδό Εκτορος στη Λευκωσία. Σερβίρει ολόφρεσκους ελλαδίτικους και κυπριακούς μεζέδες. Αντί για πινακίδα, το κατάστημα έχει μια ελληνική σημαία στην είσοδο. Ο ιδιοκτήτης Βάσσος Φτωχόπουλος είναι ανυποχώρητος Έλληνας. Αρνήθηκε να κατεβάσει την ελληνική σημαία από το κατάστημά του, προκαλώντας έτσι την ακύρωση ενός γεύματος προς τιμήν των υπουργών Αμυνας Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, όταν η Κύπρος θα ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας. Οπως ανέφερε στο προσωπικό ιστολόγιό του (http://vasosftohopoullos.wordpress.com), το αίτημα για την υποστολή της σημαίας είχε ως πρόφαση το... πρωτόκολλο: «Την Παρασκευή 1η Ιουνίου με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Ηλιάδης (σ.σ.: Υπουργός Αμυνας της Κύπρου), για να μου αναφέρει δύο σημεία του πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν επισκέψεις σε εστιατόρια. [...]

Πρώτο σημείο: Ο χώρος εστίασης δεν μπορεί να έχει άλλες σημαίες παρά εκείνες των 27 χωρών της Ε.Ε. Οταν του ανέφερα ότι μπορώ να συζητήσω το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν τις σημαίες τους έξω στον δρόμο, μπήκε απευθείας στο δεύτερο σημείο του πρωτοκόλλου, το οποίο είναι ακόμη πιο ύπουλο, δηλαδή ότι δεν μπορούν οι υπουργοί να περάσουν από χώρους που περιέχουν βιβλία, φωτογραφίες και αφίσες.
 Πολύ ευγενικά του εξήγησα πως την ελληνική σημαία δεν την κατεβάζουμε για κανέναν επίσημο. [...] Τότε ο υπουργός, με μια ξεκάθαρη ατάκα, με έβαλε στη θέση μου, λέγοντάς μου πως, αν τα πράγματα είναι έτσι, το γεύμα ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο Αιγαίον και θα πρέπει να ακυρωθεί. Τον ευχαρίστησα και κλείσαμε το τηλέφωνο».
 «Πόρτα» σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
 Ο κ. Φτωχόπουλος ερμηνεύει την εμμονή στο πρωτόκολλο ως ακολούθως: «Τώρα, έξυπνοι άνθρωποι είστε, καταλάβατε τι έχει συμβεί. Κάποιος του σφύριξε πως δεν γίνεται οι Ευρωπαίοι υπουργοί να περάσουν κάτω απ’ την ελληνική σημαία για να μπουν μέσα στο Αιγαίον και μετά ν’ αντικρίσουν φωτογραφίες, βιβλία και αφίσες που τα βάζουν με τον Χριστόφια και με το υπόλοιπο κυπριακό συγκρότημα εξουσίας. Νοείται κιόλας πως ειδικά ο υπουργός των Εγγλέζων ΔΕΝ μπορεί να περάσει κάτω από τη φωτογραφία του Αυξεντίου χωρίς να κάνει εμετό. Ούτε είναι σωστό να υπάρχουν φωτογραφίες της εφημερίδας “Ενωσις” με τον Παπαδόπουλο στο πρωτοσέλιδο να λέει ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, με το οποίο συμφωνούσαν οι σκατοευρωπαίοι».
 Ο πρωταγωνιστής του (παρ' ολίγον) διπλωματικού επεισοδίου θεωρεί ότι η στάση προσώπων και κομμάτων για το σχέδιο Ανάν δεν ήταν καθοριστική μόνο για την κυπριακή υπόθεση αλλά και για το πελατολόγιό του! Δήλωσε στη «δημοκρατία» ότι «στο κατάστημά μου είναι όλοι καλοδεχούμενοι εκτός από εκείνους που στήριξαν με κάθε μέσο το σχέδιο Ανάν. Από τα ελληνικά κόμματα αποτρέπω από το να έρθουν και να φάνε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανεπιθύμητοι! Η στήριξή τους στο άθλιο σχέδιο Ανάν δεν ξεχνιέται και δεν συγχωρείται. Αν κάτσουν κάποιοι από αυτά τα κόμματα, εγώ θα τους εξυπηρετήσω μεν, αλλά φοβάμαι μήπως προκαλέσουν δυσφορία σε άλλους πελάτες».
 Δημοκρατία/  15/06/2012 - Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com