2 Ιαν 2012

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων για την προφυλάκιση του π. Εφραίμ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr
     &   : enosis@petheol.gr 
«ΣΥΜΒΟΛΗ» ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
    Στις τελευταίες δεκαετίες όταν πλησιάζουν οι μεγάλες γιορτές ή των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, πάρα πολλές φορές εκδηλώθηκαν επιθέσεις της μαχόμενης αθεΐας, με ιδιαίτερη συνήθως ένταση ενάντια στο δόγμα, στη ζωή, στην πίστη της Εκλησίας του Χριστού, με στόχο πάντοτε να κλονιστούν οι δεσμοί του πιστού κόσμου με την ίδια τη ζωντανή Εκκλησία - όχι απλά με τή διοίκησή της. Με το Σώμα του Χριστού, όπως λέμε οι θεολόγοι. Θυμόσαστε βέβαια γιά παράδειγμα το ευαγγέλιο του Ιούδα. Την «ανακάλυψη» του τάφου κάποιου Ιησού. Τον «Κώδικα Ντά Βίντσι» κι άλλα πολλά. Αλλά και το πότε ακριβώς ρίχτηκαν σαν κεντρίσματα στην κοινή γνώμη. 

    Φαίνεται ότι εφέτος κάτι άλλο αποφάσισαν να κάνουν κάποια «κέντρα αποφάσεων». Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να γινόταν να μάθουμε, ποιός ή ποιοί αποφάσισαν να προφυλακιστεί ένας ηγούμενος αγιορειτικάς μονής δυό- τρείς μέρες πρίν απ' τα Χριστούγεννα, πάντως όμως μέσα στις μέρες της γιορταστικής ατμόσφαιρας της Εκκλησίας. 
    Εμείς όπως και όλη η ελληνική κοινή γνώμη, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε, αλλά και δεν πρέπει να θεωρήσουμε αθώο ή ένοχο τον π. Εφραίμ. Αυτό θα το κάνει η ελληνική δικαιοσύνη. Και θέλουμε να πιστεύουμε, και περιμένουμε, και ελπίζουμε ότι θα αποδώσει το δίκαιο. Και βέβαια γιά όλους τους συνδεομένους με την υπόθεση. Όλους και όχι μόνο γι' αυτούς που της το επιτρέπουν να μιλήσει - να αποφασίσει. Έστω και αν δεν τιμωρηθούν εμείς θα περιμένουμε να μάθουμε με απόφαση της ελληνικης δικαιοσύνης, αν στην υπόθεση της Βιστωνίδας υπήρξαν αδικήματα και ποιά; Τα ονόματα όλων όσων ευθύνονται γι' αυτά - όλων όμως. Όποιοι κι' αν είναι. Αλλά και αν δεν υπήρξαν αδικήματα, όπως πολλοί ( και έγκριτοι νομικοί) υποστηρίζουν. 
    Ακούσαμε ακόμη ( νομικός το είπε) ότι το μέτρο της προφυλάκισης πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή και με φειδώ. Πόσο λειτούργησε η αρχή αυτή στην περίπτωση του π. Εφραίμ θα μπορούσαμε να το κρίνουμε ( όλοι κρίνονται) όταν σκεφθούμε ότι οι δύο ( ανακριτής και ε'σαγγελέας) διαφωνούσαν, όμως οι πολλοί (τό Συμβούλιο) συμφώνησαν γιά να γίνει η προφυλάκιση και μάλιστα τούτες τις μέρες. Όταν σκεφθούμε ότι η προφυλάκιση γίνεται (καθώς έγινε γνωστό) γιά να μην διαφύγει ο υπό κατηγορίαν στο εξωτερικό. Όμως ο ηγούμενος του Βατοπαιδίου επέστρεψε, ακριβώς τις ημέρες της απόφασης, από τη Ρωσία. Τι φοβήθηκε λοιπόν το Συμβούλιο; Ίσως ( θα μού πείτε) το ότι η προφυλάκιση γίνεται γιά να μη διαπράξει νέα αδικήματα, μένοντας ελεύθερος, ο υπό κατηγορίαν; Μήπως, αυτό ακριβώς φοβήθηκαν οι εφέτες μας ότι θα κάνει ο π. Εφραίμ; Και μάλιστα τούτες τις ημέρες; Γι' αυτό και δεν ανέβαλαν και τη σύλληψή του έστω και γιά τις ημέρες των εορτών; 
    Αλλ' ακούστηκε και κάτι άλλο. Ότι το Αγιο Όρος, με την παλαιοημερολογιτική διαφορά των 14 ημερών, δεν βρίσκεται στο χρονικό διάστημα των εορτών και συνεπώς...γιατί φωνάζουμε εμείς; 
    Νομίζω ότι η όλη υπόθεση δεν πήρε καμμιά αναβολή, όχι επειδή απευθυνόταν στο Αγιον Όρος, αλλά επειδή απευθύνεται στον κόσμο της Ελλάδας. Στους Έλληνες Ορθοδόξους. 
    Γιατί στην Ελλάδα έπρεπε να «βουίξει ο κόσμος γιά τα σκάνδαλα των παπάδων».
Και φοβάμαι πώς υπάρχει μεθόδευση γι' αυτό. Όχι βέβαια από τα ίδια τα όργανα της δικαιοσύνης. Ίσως από πηγές που μπορούν να παραπλανούν τους πάντες και να καθοδηγούν την ζωή μας «ανεπαισθήτως». 
  Η πολιτική, και μάλιστα παγκοσμιοποιημένη, έχει τεράστια δύναμη.
    Ας ευχόμαστε ο Παντοδύναμος Θεός να την περιστείλει.
Η.Χ.Φ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com