1 Νοε 2011

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Ο εμίρης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο


Ο εμίρης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο
                Και όμως ήταν αληθινό! Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μετέβη στο Κατάρ για μπίζνες της Εκκλησίας, μετά από πρόσκληση του εμίρη της χώρας! Αυτό διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και αφού νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος είχε ενημερώσει τους Συνοδικούς Μητροπολίτες για το ταξίδι του στο Κατάρ. Ο Μητροπολίτης Εδέσσης είπε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε δεχθεί την επίσκεψη του πρέσβεως του Κατάρ στην Ελλάδα, ο οποίος του μετέφερε πρόσκληση του εμίρη της χώρας του να μεταβεί εκεί, με σκοπό να συζητήσουν για επενδύσεις σε ακίνητα της Εκκλησίας. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία, που εγράφη σε ΜΜΕ, ότι ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο Κατάρ για να συμμετάσχει στο διοργανωθέν εκεί διαθρησκειακό συνέδριο.

Ως προς την εκκλησιαστική έκταση στη Βουλιαγμένη, την οποία το Κατάρ ζητεί να αξιοποιήσει, ο κ. Ιωήλ διευκρίνισε ότι αυτή είναι υπό τη εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής, αλλά τη διαχειρίζεται η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η οποία είναι υπό τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο της Ιεράς Συνόδου. Προφανώς αυτός ήταν ο λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος δεν πήρε στο Κατάρ τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη και τον σ΄ αυτήν ειδικό οικονομικό του σύμβουλο κ. Ηλία Κουρεντή, αλλά τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τα ανώτατα στελέχη της ΕΚΥΟ. Εφόσον πάντως το ταξίδι αφορούσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπάρχει το ζήτημα της μη ενημερώσεως των Συνοδικών μελών της. Είναι η δεύτερη φορά που  υπό τη σημερινή σύνθεση της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος ενεργεί ερήμην της. Η πρώτη ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στο Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν πως οι σε βάρος μελών της κυβέρνησης δηλώσεις του Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέα δεν εκφράζουν την Ιερά Σύνοδο.
            Στο ερώτημα γιατί το Κατάρ επέλεξε εκτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα στην ακριβότερη περιοχή της χώρας μας, στη Βουλιαγμένη, ο κ. Ιωήλ απάντησε ότι ο εμίρης του Κατάρ σημείωσε στον Αρχιεπίσκοπο την πικρή εμπειρία του από το ελληνικό δημόσιο στις επενδύσεις που επιχείρησε να πραγματοποιήσει στο Ελληνικό και στον Αστακό και τον διαβεβαίωσε πως έχει εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και πως θέλει να συνεργαστεί μαζί της. Για την υλοποίηση των επενδύσεων του Κατάρ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί διμερής επιτροπή και ο εμίρης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι εκείνος αμέσως  ορίζει τους εκπροσώπους του σ' αυτήν.
            Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ ενημέρωσε επίσης τους δημοσιογράφους ότι ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε σ' αυτήν την πρόταση ΕΚΥΟ να προχωρήσει πιλοτικά το πρόγραμμα σε εκτάσεις της Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια να υπάρξουν επενδύσεις του Κατάρ σε εκτάσεις άλλων Μητροπόλεων, όπως λ.χ. της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Είπε ο κ. Ιωήλ ακόμη πως εκτός από το Κατάρ ο Αρχιεπίσκοπος θα αναζητήσει επενδυτές και σε άλλα μέρη του κόσμου και χαρακτηριστικά ανέφερε τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Τέλος ο Μητροπολίτης Εδέσσης ενημέρωσε ότι κατά την άποψη της ΔΙΣ δεν υπάρχει εκκλησιολογικό ζήτημα για τη συνεργασία της Εκκλησίας με μια ισλαμική χώρα, που δεν τηρεί τους κανόνες της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη συνεδρία της ΔΙΣ προσήλθε σ' αυτήν ο πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και έδωσε διευκρινίσεις, μεταξύ των άλλων, για τα ζητήματα που προκύπτουν από την πρόθεση του Κατάρ να επενδύσει στη Βουλιαγμένη και σε εκκλησιαστικές εκτάσεις, στις οποίες η Εκκλησία αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια  να τις αξιοποιήσει.-
Δείτε και:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη κατά τύχη συνέπεσε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ και η διαθρησκειακή; Κύττα κάτι συμπτώσεις....

Ανώνυμος είπε...

"κατά την άποψη της ΔΙΣ δεν υπάρχει εκκλησιολογικό ζήτημα για τη συνεργασία της Εκκλησίας με μια ισλαμική χώρα, που δεν τηρεί τους κανόνες της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων."

Ετούτο εδώ ξεπερνά ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Ούτε Κατηχούμενος δε λέει τέτοιες χοντράδες. Οι άνθρωποι είναι τραγικά ανεπαρκείς...

Ανώνυμος είπε...

Εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ είναι ο Εδέσσης Ιωήλ.Επικροτεί άραγε την παραπάνω προσέγγιση του ολου θέματος επί τη βάσει της οποίας δεν υπάρχει εν προκειμένω εκκλησιολογικό ζήτημα;Αν δεν κάνω λάθος πριν λίγες ημέρες ο εν λόγω μητροπολίτης δήλωσε για το γνωστό και μη εξαιρετέο Λοβέρδο ότι διαθέτει εκκλησιαστική παιδεία!Ναι για το Λοβέρδο που προωθεί την επαίσχυντη εικαζόμενη συναίνεση για τις μεταμοσχεύσεις και που υπήρξε συνήγορος υπερασπίσεως της διαβόητης σαιεντολογίας!

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για το μητροπολίτη Εδέσσης!Έχει απογοητεύσει τον πιστό λαό όπως και οι Καστορίας και Φλωρίνης.Δυστυχώς άλλα περιμέναμε απ τους ποιμενάρχες της Δυτικής Μακεδονίας κι άλλα βλέπουμε να πράττουν.Ο μεν Εδέσσης σαν εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την αρχιεπισκοπική επίσκεψη στο Κατάρ ενώ ο Καστορίας συνεχώς λείπει απ τη μητρόπολή του και όπως διαβάζουμε στη Ρομφαία τρέχει σε ταξίδια και συλλείτουργα και ο Φλωρίνης,ο διάδοχος του λέοντα Αυγουστίνου Καντιώτη,έχει επιλέξει την αφωνία και τη σιωπή ενώ στην Κόνιτσα ο διάδοχος του αειμνήστου,θρυλικού Σεβαστιανού μητροπολίτης Ανδρέας συνεχίζει την αγωνιστική τακτική του προκατόχου του.Μόνο ο Σισανίου φωνάζει ενώ ο Κοζάνης κυνηγάει τον εκλεκτό αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Μύρου!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com