20 Νοε 2011

Οι Σέρβοι μαζικά θέλουν να γίνουν Ρώσοι


Οι Σέρβοι μαζικά θέλουν να γίνουν Ρώσοι
Η Ρωσία θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Σέρβων και ιδιαίτερα όσων κατοικούν στο Κοσσυφοπέδιο, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες του διεθνούς δικαίου και της ρωσικής νομοθεσίας.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των Σέρβων κοσοβάρων, που έχουν υποβάλει αίτηση για την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας.
Η αιτία του αναπτυσσόμενου κινήματος διαμαρτυρίας είναι οι διώξεις και οι καταπιέσεις από μέρους της Πρίστινας εναντίον του σερβικού πληθυσμού του Κοσόβου. Στη Ρωσική Πρεσβεία στο Βελιγράδι ήδη έχει υποβάλει αιτήσεις 22 χιλ. άτομα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η ρωσική πλευρά έχει γνωριστεί προσεκτικά με τις αιτήσεις.
- Όσον αφορά τη νομική πλευρά της υπόθεσης, στη Ρωσία ισχύει ο νόμος για την ιθαγένεια, ο οποίος καθορίζει τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η ιθαγένεια παραχωρείται σε κατοίκους ξένων κρατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση – της Σερβίας. Από πολιτική άποψη μας είναι πολύ καλά κατανοητοί οι σκοποί της προσφυγής των Σέρβων κοσοβάρων με τέτοια αίτηση. Οι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε κατάσταση απόγνωσης, νιώθουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο σε συνθήκες, στις οποίες παρά το ψήφισμα 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ τους αναγκάζουν να υποταχτούν στην υπαγόρευση της Πρίστινας. Θέλουν να τους στερήσουν ακόμα και το δικαίωμα τοπικής αυτοδιοίκησης. Και είναι θλιβερό το ότι όλα αυτά συμβαίνουν όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και με την άμεση υποστήριξη των δυνάμεων στο Κόσοβο υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε και στο εξής να αντιτασσόμαστε σταθερά σ΄ αυτή την κατάσταση.
Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων βοηθούμε ενεργά τους Σέρβους κοσοβάρους και από ανθρωπιστικής άποψης και από την άποψη της διαφύλαξης του πολιτισμού τους, της ιδιοτυπίας και των παραδόσεών τους. Μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ έχουμε ετοιμάσει και πραγματοποιούμε πρόγραμμα αναστήλωσης των σερβικών ιερών χώρων στο Κοσσυφοπέδιο, που είχαν καταστραφεί. Αυτό το έργο θα συνεχιστεί.
Οι ίδιοι οι Σέρβοι κοσοβάροι ήδη δεν ελπίζουν στο επίσημο Βελιγράδι, που ακολουθεί γραμμή ένταξης στην ΕΕ. Τις τελευταίες ελπίδες τους οι Σέρβοι τις εναποθέτουν στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να μετεγκατασταθούν σ΄ αυτήν. Αυτό που χρειάζονται είναι κυρίως η ιθαγένεια σαν εγγύηση της ασφάλειας και προστασίας τους. Ακολουθεί η άποψη του καθηγητή της Σχολής Ιστορίας Σλαβικών και βαλκανικών χωρών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης Βλαντίμιρ Βασίλικ:
- Οι ρωσικές αρχές πρέπει να είναι πιό δραστήριες, συνεπείς και σταθερές σε θέσεις αρχών στην υπεράσπιση των συμφερόντων των Σέρβων οι οποίοι, πρώτον, είναι ομόδοξοί μας. Δεύτερον, είναι συγγενείς μας από άποψη αίματος και γλώσσας. Και, τρίτον, είναι φιλικός μας λαός, μαζί με τον οποίο η Ρωσία επανειλημμένα αγωνιζόταν εναντίον κοινών εχθρών.

-«Φωνή της Ρωσίας»18/11/2011- Οι Σέρβοι μαζικά θέλουν να γίνουν Ρώσοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com