4 Οκτ 2011

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Σχολιασμός της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία



Αρχιεπίσκοπος: Καλά τα πήγε στη θεωρία
Σχολιασμός της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία
            Η Ιεραρχία ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Όπως γράψαμε στο άρθρο μας "Μάρθα, Μάρθα…" και αναμέναμε ακούστηκε μια Έκθεση Ιδεών, που παίρνει πολύ καλό βαθμό. Μόνο που το ανώτατο όργανο διαποίμανσης της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι Σώμα προτάσεων και λυσιτελών αποφάσεων και όχι απλών κοινότυπων διαπιστώσεων και προτροπών, με  επαναλαμβανόμενες τις λέξεις "οφείλουμε", "πρέπει", "δεν πρέπει", "έχουμε καθήκον", και "χρέος μας είναι". Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε  στους Αρχιερείς, στους οποίους όλα όσα είπε πρέπει να τους είναι γνωστά (αλίμονο αν δεν είναι) και βέβαια η Ιεραρχία δεν είναι σεμινάριο, όπου ο ειδικός ομιλεί στους ειδικευόμενους…Αλίμονο αν κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι Αρχιερείς για να ακούν αυτά που ήδη γνωρίζουν…
            Τα θέματα που έθιξε ο Αρχιεπίσκοπος ήσαν:
Α. Ο εξοστρακισμός της Χριστιανικής παραδόσεως και η κλήση για μετάνοια.
Β. Η αναδόμηση της Ενορίας.
Γ. Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
Δ. Τα οικονομικά της Εκκλησίας.
Ε.  Οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους
ΣΤ. Ευρωπαϊκή προβληματική.
Ζ. Ο Καταστατικός Χάρτης.
Α. Για τον εξοστρακισμό της Χριστιανικής παραδόσεως ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μεταξύ των άλλων: " Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όσον αφορά την ανθρώπινη πλευρά της Εκκλησίας μας, δηλαδή εμάς τους ίδιους, ότι πολλές φορές αστοχήσαμε και αστοχούμε. Επομένως πρώτοι εμείς πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στο άθλημα της Μετανοίας για να γίνουμε παράδειγμα στους άρχοντες και το λαό μας. Είναι καιρός να συνετιστούμε, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, θέτοντας έλεγχο στις πομπώδεις εκδηλώσεις και τις βυζαντινίζουσες φιέστες…. Στην εποχή της φαινομενικής πραγματικότητας και της ηθοποιίας χρειάζεται να σπάσουμε με τρόπο σαφή το κάτοπτρο της υποκρισίας….Έχουμε καθήκον να αναθεωρήσουμε τους τρόπους που προσεγγίζουμε την Αλήθεια του Ευαγγελίου…". Πέραν του ότι όλα τα πάρα πάνω έχουν ένα επικοινωνιακό χαρακτήρα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με κάτι από αυτά; Όλοι συμφωνούν στα "πρέπει" και μέσα τους μπορεί και να ευχαριστιούνται, γιατί θεωρούν ότι τα τηρούν "εκ νεότητος τους". Και βέβαια οι Αρχιερείς τα γνωρίζουν…
Β. Για την αναδόμηση της Ενορίας ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε τα ακόλουθα ερωτηματικά: " Αισθάνεται άραγε ο σημερινός άνθρωπος ζωντανή την παρουσία του Θεού μέσα του; Συμμετέχει συνειδητά στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας; Θεωρεί την Ενορία ως καταφύγιο του; Επικρατεί αγάπη, κατανόηση, συμπαράσταση, πραγματικό ενδιαφέρον μεταξύ των ενοριτών; Εντέλει η Ενορία ως εκκλησιαστική μονάδα μετουσιώνει και αφομοιώνει τον κόσμο ή αφομοιώνεται από αυτόν;". Και διερωτάται κανείς με τη σειρά μου ο Μακαριώτατος περιμένει ποιος να του απαντήσει στα ερωτήματα, όταν ο ίδιος δεν δίνει απάντηση και δεν καταθέτει πρόταση στα πράγματι καυτά αυτά ερωτήματα;  Ακολουθεί η διαπίστωση: " Η Ενορία ως ευχαριστιακή "επί το αυτό" σύναξις της εκκλησιαστικής κοινότητος περνά σήμερα κρίση". Αλλά αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Πάρα κάτω τι γίνεται. Το πάρα κάτω περίμενε να ακούσει η Ιεραρχία και ο λαός. Και βέβαια δεν είναι ικανοποιητική απάντηση το ότι για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η Ενορία "είναι απαραίτητο και επιβεβλημένο να κινείται σε ένα πλαίσιο το οποίο διέπεται από νόμους και κανόνες, από δικαιώματα και υποχρεώσεις, να λαμβάνει αποφάσεις, να προγραμματίζει, να οργανώνει, να διευθύνει, να ασκεί έλεγχο". Ούτε ικανοποιεί το ότι συνεστήθη στην Ιερά Σύνοδο Επιτροπή "για πλήρη απεικόνιση ενοριών και εφημερίων"…
Γ. Για την Εκκλησιαστική εκπαίδευση ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε σωστά ότι "στην παρούσα στιγμή έχει νόημα η εφαρμογή μιας "εμβαλωματικής" λύσης, δηλαδή η συνέχιση λειτουργίας των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, με τους λίγους μαθητές και τις πολλές δαπάνες. Εν τω μεταξύ πρέπει να οργανώνεται προς εφαρμογή η άλλη, η ουσιαστική λύση, για σχολεία με προοπτική". Μόνο που η λύση - πρόταση δεν πρέπει να αργήσει και αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι "στο γόνατο".
Δ. Τα οικονομικά της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε ένα συνοπτικό απολογισμό του οικονομικού έτους 2010, στο οποίο οι εισπράξεις της ΕΚΥΟ ήσαν 10.038.976,90 Ευρώ και οι δαπάνες 16.596.078,58 Ευρώ, δηλαδή υπήρξε ένα έλλειμμα 6.557.101,68 Ευρώ, ή πάνω από το 65% των εσόδων. Στην εισήγηση του δεν αναφέρθηκε στο πώς θα καλυφθεί το τεράστιο αυτό έλλειμμα, στο οποίο θα προστεθεί και το ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα του 2011! Δεν αναφέρθηκε ακόμη στην σοβαρότατη αστοχία της προηγούμενης διοίκησης της ΕΚΥΟ  να αγοράσει μετοχές της Εθνικής Τραπέζης από το Χρηματιστήριο προς 20 Ευρώ τη μετοχή και να αποψιλώσει πλήρως το Ταμείο από το απόθεμα που υπήρχε. Σήμερα η μετοχή της ΕΤΕ κινείται μεταξύ 2 και 2,5 Ευρώ!
Ε. Σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις απόψεις που ακούγονται περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας και επανέλαβε σωστά ότι "η Εκκλησία, με επίγνωση της ιστορικής Της ευθύνης, δεν θα επιδιώξει τον χωρισμό και αν η Πολιτεία το θελήσει θα πρέπει να αναλογιστεί το κόστος και να αναλάβει τις ευθύνες της".  Σημείωσε επίσης στην Ιεραρχία: "Πριν από μερικά χρόνια μια πολυμελής επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας ασχολήθηκε πολύ καιρό με τη διαμόρφωση μιας πρότασης, η οποία όμως δεν προωθήθηκε για λόγους πρακτικούς, αλλά και νομικών δυσκολιών… Η πληθώρα των σημερινών προβλημάτων και η πρόθεση διαφόρων παραγόντων να τα εκμεταλλευτούν οδήγησαν στη δημιουργία, με Πρωθυπουργική απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, μιας μεικτής Επιτροπής με θεσμικά πρόσωπα της Εκκλησίας και της πολιτείας, για την αντιμετώπιση παρουσιαζομένων αιχμών και προβλημάτων στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας".  Η αναφορά είναι γενική. Η Ιεραρχία περίμενε να ακούσει ποια ζητήματα έχουν συζητηθεί, τι αποφάσεις πάρθηκαν ( αν πάρθηκαν) σε ποια υπήρξε διαφωνία και σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Κυβέρνηση χωρίς να τεθούν υπόψη της Εκκλησίας και με ποιες επιπτώσεις.
Στ. Ευρωπαϊκή προβληματική. Σύντομη η αναφορά του Αρχιεπισκόπου. Πρότεινε την αποστολή επιστολών της Ιεραρχίας (Σημ. και όχι "ιεραρχίας") προς τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, "με σκοπό να τονιστούν η ανάγκη αλληλεγγύης, η μη εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού οράματος και η επιτακτική πλέον ανάγκη η μετατροπή (sic) της οικονομικής ενώσεως  σε αμιγώς πολιτική…"  Και πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος: "Επιμένω ότι η κρίσις αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη Ευρώπη, που δεν θα ασχολείται μόνο με νούμερα και ομόλογα, αλλά θα σέβεται τις ανθρώπινες αξίες…". Είναι ευχάριστο ότι, έστω αργά, ο Αρχιεπίσκοπος ανακάλυψε την Ευρώπη και ακολουθεί τα χνάρια του Προκατόχου του, έστω και χωρίς να τον αναφέρει.  Και μια διόρθωση. Οι τρεις "πατέρες" της ΕΕ είναι ο Γάλλος Σουμάν, ο Γερμανός Αντενάουερ και ο Ιταλός Ντε Γκάσπερι και όχι βέβαια ο Ντε Γκολ. Και φυσικά δεν γράφεται De Gaul, αλλά De Gaulle.
Ζ. Καταστατικός Χάρτης. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε μόνο ότι αυτός είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν και υπήρξαν ποτέ και πρόσθεσε: " Η παρέλευσις όμως σαράντα και πλέον χρόνων από της δημοσιεύσεως του και η αδράνεια μας να αξιοποιήσουμε πολλές από τις προβλέψεις του απαιτούν να ασχοληθούμε και με θέματα που εν τω μεταξύ έχουν προκύψει, όπως είναι τα περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και άλλα. Όμως επί του παρόντος δεν είναι σκόπιμο να επιμείνω σε περισσότερες λεπτομέρειες". Είναι σημαντικό το ότι ο κ. Ιερώνυμος διαπίστωσε την ανάγκη αναθεώρησης του Νόμου περί της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, που ισχύει εδώ και 80 χρόνια. Σημειώνεται ότι ως Μητροπολίτης Θηβών πολέμησε την αναθεώρηση του Νόμου και προς το σκοπό αυτό, μαζί με άλλους Αρχιερείς, προσέφυγε στο Φανάρι, το οποίο ευχαρίστως δέχθηκε την πρόσκληση τους να παρέμβει.-
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com