21 Οκτ 2011

Μετά από 66 χρόνια οι θρησκευτικές ιεροτελεστίες επιστρέφουν στο Στρατό της Σερβίας


Друга међународна конференција православних војних свештеника
Μετά από 66 χρόνια οι θρησκευτικές ιεροτελεστίες επιστρέφουν στο Στρατό της Σερβίας. Οι στρατιώτες θα έχουν πρόσβαση στους ιερείς όχι μόνο της  Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και έξι άλλων γνωστών «εκκλησίων» και θρησκευτικών κοινοτήτων. «Ο στρατός αποτελεί ένα σωστό παράδειγμα του πώς η Σερβία μπορεί να γίνει μια σύγχρονη, ευημερούσα χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των θρησκευμάτων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, κ. Σουτάνοβατς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

 Γράφει η δημοσιογράφος Μίργιανα Νίκολιτς.
Ο υπουργός Σουτάνοβατς διευκρίνισε ότι με την επιστροφή των θρησκευτικών τελετών, ο σερβικός στρατός επιστρέφει στην παράδοση, και, κατ’ αρχάς, γίνονται σέβαστές  οι ανάγκες των άνδρων του Στρατού της Σερβίας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολες αποστολές και για τους οποίους η πίστη αποτελεί μεγαλύτερη ανάγκη.
«Το γεγονός ότι έχουμε υπογράψει με όλες τις παραδοσιακές εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες στη Σερβία συμφωνίες, λέει ότι το σερβικό Στρατό ακόμα ζει και θέλει να συνεχίσει να ζει πολυεθνικά, πολυθρησκευτικά, να σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Σερβίας και όλων των ανδρών του Στρατού. Μου φαίνεται ότι αυτό είναι μια μεγάλη ένδειξη εμπιστοσύνης στο Στρατό της Σερβίας,  της εμπιστοσύνης που σε μια περίοδο μπορεί να είχε χαθεί», δήλωσε ο υπουργός Σουτάνοβατς.
«Η συμφωνία αυτή είναι μια άλλη απόδειξη του μέχρι ποιό σημείο έφτασε η διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του αμυντικού συστήματός μας, και ο στρατός μας φαίνεται τώρα και λειτουργεί, όπως κάθε στρατός του κάθε σύγχρονου κράτους», τόνισε ο υπουργός Θρησκευμάτων και Διασποράς κ. Srdjan Sreckovic. Στη συνέχεια, ο ίδιος υπενθύμισε ότι εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες απολαμβάνουν παραδοσιακά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών από όλα τα θεσμικά όργανα.
«Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να συνεργαστούν σε έργα που βελτιώνουν την κοινωνία μας, και προάγουν την ανοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία», δήλωσε ο κ. Sreckovic. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για την Ημέρα του Αγίου Βίτου (στα σερβικά Βίντοβνταν), στις 28 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, και σήμερα συνεχίζεται η εκπλήρωση σχεδίου για να έχουν και τα μέλη άλλων θρησκειών στις μονάδες τους, τους δικούς τους ιερείς.
Η συμφωνία υπεγράφη εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας», από τον Αρχιεπίσκοπο Stanislav Hocevar, τον επίσκοπο Ευαγγελικής «Εκκλησίας» της Σλοβακίας Samuel Vrbovski, τον επίσκοπο της Μεταρρυθμισμένης Χριστιανικής «Εκκλησίας», η οποία τελεί στην ουγγρική γλώσσα, Ištvan Čete Semeši, τον επίσκοπο της Ευαγγελικής Χριστιανικής «Εκκλησίας» Arpad Dolinski, εξ ονόματος της Εβραϊκής Κοινότητας απο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Δήμων Aleksandar Nećak και τον Ραβίνο Isak Asijel, και τέλος εξ ονόματος της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας Reis-ul-ulema Adem Zilkic. Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους υπουργούς και είπαν ότι σήμερα είναι μεγάλη στιγμή για την πίστη και για το στρατό. Ιεράρχες εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η υπογραφείσα συμφωνία θα υλοποιηθεί σύντομα.
glassrbije.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com