12 Αυγ 2011

Τα σχέδια του ρωσικού ορθόδοξου ναού στο Παρίσι



Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Интерфакс» (19.07.2011) ο καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, Αρχιδιάκονος Αντρέι Kuraev η αρχιτεκτονική των ρωσικών ορθόδοξων εκκλησιών πρέπει να πληρούν τον ΧΧΙ αιώνα. Ο Αρχιδιάκονος Α. Kuraev, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ήδη μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα νέων λύσεων στην ορθόδοξη αρχιτεκτονική, όπως στην περίπτωση του ρωσικού καθεδρικού ναού που θα ανεγερθεί στο κέντρο του Παρισιού.
Όπως έγραψε σχετικά η "Η Φωνή της Ρωσίας" ο ρωσικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός στο Παρίσι και το Πνευματικό-πολιτιστικό Κέντρο θα γίνει πραγματικότητα «χάρι στη νίκη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο διαγωνισμό για την αγορά κομματιού γής στην γαλλική πρωτεύουσα,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο επίσκοπος του Γιεγκόριεβσκ Μάρκος.
Παρ' όλο που υπήρξαν μερικοί διεκδικητές αυτού του κομματιού γής στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στον φημισμένο Πύργο του Άιφελ, τελικά νίκησε η Ρωσία,- παρατήρησε ο εκπρόσωπος του μοσχοβίτικου Πατριαρχείου, επίσκοπος Μάρκος.
«Ο διαγωνισμός αυτός είχε προκηρυχθεί πρίν από πολύ καιρό. Η Ρωσία είχε στείλει αντίστοιχη αίτηση. Παρόμοιες αιτήσεις είχαν στείλει επίσης εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, που σχεδίαζαν να οικοδομήσουν εκεί πολιτιστικό Κέντρο. Ήθελε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό και μία μεγάλη γαλλική εταιρεία. Είχε υποβληθεί αίτηση επίσης και από την πρεσβεία του Καναδά, η οποία σχεδίαζε να οικοδομήσει εκεί νέο κτίριο της καναδικής πρεσβείας. Ο τόπος αυτός που είναι ιστορικός, βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού. Η νίκη της Ρωσίας στο διαγωνισμό έχει σημαδιακό χαρακτήρα που δείχνει το επίπεδο των σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γαλλία.
Στο κομμάτι γής που κέρδισε, η Ρωσία σχεδιάζει να χτίσει Ορθόδοξο Ναό. Η ιδέα της ανέγερσής του είχε υποβληθει πριν δύο ακόμα χρόνια από τον προηγούμενο Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλέξιο Β΄. Όμως η εμφάνιση διάφορων δυσκολιών δεν του επέτρεψαν να λύσει αυτό το πρόβλημα όταν ζούσε ακόμα. Παρ' όλο που στη Γαλλία υπάρχουν ρωσικές εκκλησίες, ο αριθμός τους ωστόσο δεν είναι αρκετός. Ο μοναδικός Ναός της ΡΟΕ στο Παρίσι από καιρό ήδη δεν μπορεί να χωρέσει όλους τους πιστούς ανατολικής χριστιανικής παράδοσης,- είπε στη συνέχεια ο επίσκοπος Μάρκος. «Ως συνοδικό Κέντρο σήμερα χρησιμοποιείται ένας μικρός χώρος, στο οποίο στεγάζεται και ο Ναός προς τιμή Τρειών Αγίων. Γίνεται λόγος για το παλιό γκαράζ που επανοικοδομήθηκε σε ναό με χαμηλές οροφές. Ο ναός είναι πολύ στενόχωρος και δεν μπορεί να χωρέσει όλους που θα ήθελαν να παραστούν καμιά φορά στη θεία λειτουργία. Από δώ ακριβώς πηγάζει η επιθυμία μας να χτίσουμε νέο Ναό, που θα χωρούσε όλους τους πιστούς.
Ο επίσκοπος Μάρκος υπογράμμισε ότι οι αρχές της Γαλλίας υποστηρίζουν πολλές πρωτοβουλίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τελευταία π.χ., άνοιξε η πρώτη ορθόδοξη ιερατική σχολή, όπου καταρτίζονται ιερείς για διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάστηκε στο χώρο του Αββαείου που παραχωρήθηκε με καλοσύνη από τους καθολικούς ιερείς στη ΡΟΕ.
Είναι συμβολικό, ότι το κομμάτι γης για την ανέγερση του μελλοντικού ρωσικού Ναού αγοράστηκε στα πρόθυρα της έναρξης στις 2 Μαρτίου του Έτους της Ρωσίας στη Γαλλία. Ο νέος καθεδρικός Ναός θα γίνει ένα από τα σύμβολα της φιλίας και των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών και θα συμπληρώσει την λίστα των ρωσικών οικοδομημάτων στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα υπάρχει ήδη η φημισμένη η γέφυρα του Αλεξάνδρου Γ τα θεμέλια της οποίας είχαν τοποθετηθεί από τον Ρώσο Αυτοκράτορα Νικολάι Β΄προς τιμή της γαλλο-ρωσικής συμμαχίας τον Οκτώβριο του 1896».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com