19 Αυγ 2011

Ο νόμος περί δωρεάς οργάνων «κόκκινο πανί» για την Εκκλησία. Αποφάσισε την ανάκληση του εκπροσώπου της στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων

Δείτε και:

-Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο. Η Εκκλησία ανακαλεί τον εκπρόσωπο της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Την ανάκληση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την αποστολή εγκυκλίου προς τους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να ενημερωθούν οι πιστοί, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κλιμακώνοντας την αντίδρασή της απέναντι στον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου από τη Βουλή. Το «αγκάθι» στον νόμο για την Εκκλησία είναι η λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση».

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, όλοι οι ενήλικοι έλληνες πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η Εκκλησία «υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του στον νόμο είχε εκφράσει και ο τέως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ. Γιάννης Βλαχογιάννης αν και για λόγους διαφορετικής τάξεως.

Ο ΕΟΜ είχε εκφράσει την ανησυχία ότι, με δεδομένες τις αντιδράσεις, η δωρεά οργάνων μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, ενώ έκανε λόγο για «ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης»από τη διεύρυνση του κύκλου των δοτών, προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρακολουθεί ανελλιπώς και να παρέμβει κατά τη διαβούλευση του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τις ναρκωτικές ουσίες.

«Βήμα» Δωρεά οργάνων και Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com