10 Ιουλ 2011

Μαυροβούνιο - Μεγάλη μάχη σε μικρό νησί για την εκκλησία του αγίου Αλεξάντερ Νέφσκι

Στο νησί του αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από δέκα χλμ. από την πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, και πάλι οξύνθηκε η διένεξη μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και του κράτους για την εκκλησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν του Ρώσου αγίου Αλεξάντερ Νέφσκι.

Η μάχη γι΄αυτή την εκκλησία διεξάγεται εδώ και μερικές δεκαετίες, ωστόσο προς το παρόν δεν είναι κατανοητό, ποιό από τα μέρη θα βγει νικητής.

Η εκκλησία του Αλεξάντρ Νέφσκι στο νησί του αγίου Στεφάνου ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄30 του περασμένου αιώνα και αμέσως έγινε αγαπητό από τους ντόπιους κατοίκους. Ωστόσο η περαιτέρω ιστορία του νησιού άλλαξε ριζικά την τύχη της εκκλησίας, σβήνοντάς την ουσιαστικά από το πρόσωπο της Γης.

Το 1957 η κομμουνιστική κυβέρνηση της τότε Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να κάνει το νησί ελκυστικό για τους τουρίστες θέρετρο. Μετοίκησε όλους τους κατοίκους του αγίου Στεφάνου στην παραλία και το ίδιο το νησί το μετέτρεψε σε κωμόπολη που έμοιαζε με μεγάλο ξενοδοχείο.

Όταν εξακριβώθηκε ότι ο ιερός χώρος, ο οποίος για πολλά χρόνια θεωρούταν χαμένος, υπάρχει, οι ντόπιοι κάτοικοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Και απαίτησαν από τις αρχές της χώρας να αναστηλώσει την εκκλησία. Όμως το κράτος είχε άλλα σχέδια. Το 2006 το νησί ενοικιάστηκε για 30 χρόνια σε ασιατική εταιρία. Ολόκληρα πέντε χρόνια οι κάτοικοι άκουγαν υποσχέσεις ότι η εκκλησία θα αναστηλωθεί.

Τον Απρίλιο του 2011 η υπομονή των Μαυροβουνίων έσπασε. Μιά μέρα διείσδυσαν στο κλειστό για όλους νησί και άρχισαν μόνοι τους να ανακατασκευάζουν το ναό. Μέσα σε μερικές βδομάδες η εκκλησία είχε αναστηλωθεί σχεδόν πλήρως και απέμενε μόνο η στέγη και οι τρούλοι. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του έργου στο νησί εμφανίστηκαν καλά εξοπλισμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι εκδίωξαν τους ντόπιους κατοίκους και κατάστρεψαν την σχεδόν έτοιμη εκκλησία.

Σήμερα το νησί του αγίου Στεφάνου είναι κλειστό. Να περάσεις εκεί μπορείς, μόνο αν παραγγείλεις τραπέζι σε ακριβό εστιατόριο. Το νησί περιφρουρείται άγρυπνα από πολυάριθμους φρουρούς της ασφάλειας.

Ο Σέρβος επιχειρηματίας Μπράνκο Ραντούλοβιτς για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια μπόρεσε να διεισδύσει για μερικά λεπτά στο νησί. Και ό,τι είδε εκεί, τον εξέπληξε μέχρι τα βάθη της ψυχής:

- Είναι, -είπε, φριχτό το θέαμα, όλα είναι ερειπωμένα. Οι αρχές και οι ιδιοκτήτες του νησιού διαβεβαίωναν ότι κάνουν επισκευή, όμως αντίθετα, έχουν παραμορφώσει ακόμα περισσότερο το ναό και την αρχιτεκτονική του. Έχουν παραβιάσει όλους τους διεθνείς νόμους για τη διαφύλαξη της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και όμως παρόλ΄ αυτά ο Μπράνκο πιστεύει ευλαβικά ότι ο ναός του Αλεξάντρ Νέφσκι τελικά θα σωθεί και θα αναστηλωθεί και το νησί θα γίνει και πάλι προσιτό και ανοικτό για όλους τους επιθυμούντες.

«Φωνή της Ρωσίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com