4 Ιουλ 2011

Η Τουρκία καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

Μετά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 στην Κύπρο οι Τούρκοι διαπράττουν συνεχώς βανδα­λισμούς εις βάρος της πολιτιστικής κλη­ρονομιάς του νησιού, και κυρίως των ιε­ρών ναών, μονών και προσκυνημάτων. Γι' αυτά έχουμε γράψει και τα έχουμε κα­ταγγείλει επανειλημμένως. Όμως τούς τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει και σε μια σειρά ενεργειών, οι όποιες παραβιάζουν κατάφωρα τα θρησκευτι­κά δικαιώματα των εγκλωβισμένων Ορ­θοδόξων Ελλήνων πού ζουν στις κα­τεχόμενες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις ούτως ή άλλως άθλιες συνθήκες διαβιώσεως τους. Συγκεκριμένα:

1. Στις 17 Μαρτίου 2011 το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στην υποχρεω­τική επιβολή του ποσού του ενός ευρώ ως εισιτήριο για είσοδο στο Μοναστή­ρι του αποστόλου Ανδρέα με τη δικαιο­λογία ότι το ποσό αυτό προορίζεται για την προστασία των γαϊδουριών της πε­ριοχής!... Είναι ολοφάνερο ότι το μέτρο δεν είναι απλώς απαράδεκτο, περιέχει και ειρωνεία και έσχατη περιφρόνηση προς την Ορθόδοξη πίστη μας.

2. Οι κατοχικές αρχές απέρριψαν το αίτημα του Χωρεπισκόπου Καρπασίας κ. Χριστόφορου για τέλεση λειτουργίας για τούς εγκλωβισμένους στο κατεχόμε­νο Ριζοκάρπασο στις 25 Μαρτίου 2011.

3. Στις 17 Μαρτίου 2011 το κατοχικό «τελωνείο» κατέσχε 100 Καινές Διαθήκες και 104 προσευχητάρια, τα όποια με­τέφερε στις κατεχόμενες περιοχές ό π. Γρηγόριος Ιωαννίδης της Ιεράς Μητρο­πόλεως Τριμυθούντος, τα οποία θα δω­ρίζονταν στα παιδιά των σχολείων του Ριζοκαρπάσου και σε άλλους εγκλωβι­σμένους.

Οι πιο πάνω ενέργειες παραβιάζουν τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης (2 Αυγούστου 1975), ή οποία προέβλεπε ότι οι εγκλωβισμένοι «...είναι ελεύθεροι να παραμείνουν και ότι θα παρασχεθεί εις αυτούς πάσα βοήθεια διά να δύ­νανται να διάγουν μίαν όμαλήν ζωήν, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων [...] διά την άσκησιν της θρησκείας των... ("every help to lead a normal life, inclu­ding facilities for education and for the practice of their religion")». Σημειώνε­ται επίσης ότι το δικαίωμα της θρησκεί­ας κατοχυρώνεται στο Άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακηρύξεως των Ανθρω­πίνων Δικαιωμάτων, στο Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στο Άρθρο 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμά­των της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Άλλ' όλα αυτά ό Ερντογάν και τα όρ­γανα του τα καταπατούν θρασύτατα, χωρίς κανείς από τούς δήθεν υπερα­σπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διαμαρτύρεται. Μάλλον όλοι αυτοί τον καλύπτουν και τον περιποιούνται. Αυτή είναι ή δικαιοσύνη των συγχρόνων ισχυρών της γης. Μια δικαιοσύνη πού σιωπά μπροστά στα εγκλήματα όσων καταπιέζουν τούς αδύνατους.

«Ο ΣΩΤΗΡ»15/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com