15 Ιουν 2011

Κύπρος - Ιστορίες του... Χότζα στο τέμενος Ουμ Χαράμ. Άνω-κάτω με τα καμώματα του μουφτή

ΠΡΩΤΑ απαίτησε το κλείσιμο του γνωστού καφεστιατορίου δίπλα από το τέμενος της Ουμ Χαράμ στην Αλυκή της Λάρνακας, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του καφεστιατορίου και η μετάδοση μουσικής, προσέβαλλε τους πιστούς μουσουλμάνους. Το αίτημα του ικανοποιήθηκε και το μέρος που ήταν τουρκοκυπριακή περιουσία έκλεισε. Τα καμώματα όμως του μουφτή του τεμένους (και ανιτπροσώπου του Χότζα της Λεύκας) δεν έχουν τελειωμό. Οι παραγγελιές του προκάλεσαν δυσφορία και ζητήθηκε, όπως πληροφορούμαστε, παρέμβαση από τους βουλευτές της Λάρνακας, ενώ έγιναν και σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια τμήματα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με καταγγελίες αρμοδίων, ο μουφτής στον Τεκέ της Λάρνακας αποφάσισε ότι το τέμενος θα μένει κλειστό κάθε Παρασκευή από τη μία ως τις τρεις το απόγευμα για την καθιερωμένη προσευχή των μουσουλμάνων της Παρασκευής, από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Ωστόσο, στη σχετική πινακίδα που αναρτήθηκε στην είσοδο του τεμένους, δεν διευκρινίζεται αν οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι μοναδικοί εκπρόσωποι και επιτηρητές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο, δικαιούνται ή όχι να βρίσκονται τουλάχιστον στο γραφείο τους, κατά το δίωρο που το τέμενος θα είναι κλειστό στους τουρίστες και στους Ελληνοκύπριους επισκέπτες.

Τα καμώματα του αντιπροσώπου του Χότζα της Λεύκας δεν περιορίστηκαν όμως μέχρις εδώ. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, ο μουφτής, (που πότε διαμένει στα κατεχόμενα, πότε φιλοξενείται στις ελεύθερες περιοχές), ζήτησε να του δοθεί και ένα δωμάτιο για να ξεκουράζεται. Αφού του παραχωρήθηκε το δωμάτιο, ο μουφτής ζήτησε ακόμα ένα θέλημα, για τις μέρες του μεγάλου Ραμαζανιού τον Αύγουστο. Να του δοθεί το δικαίωμα να φέρει στο τέμενος και την οικογένεια του, ώστε να μην πηγαινοέρχεται κάθε μέρα και να ταλαιπωρείται. Και πριν καλάκαλά, πάρει απάντηση, ζήτησε και ένα-δύο άλλα δωμάτια από τα πολλά που έχει το τέμενος Ουμ Χαράμ, ώστε να τα μετατρέψει σε χώρο αναψυχής για τους πιστούς μουσουλμάνους, όπου μετά την επίσκεψη, την προσευχή και το προσκύνημα τους στο τάφο της Ουμ Χαράμ θα μπορούν να πιουν έναν καφέ και ένα τσάι. Τα απανωτά αιτήματα του μουφτή και η φόρα που πήρε, κάνουν όσους ξέρουν το θέμα στη Λάρνακα να ανησυχούν πλέον για τις προθέσεις του. Χαρακτηριστικά μας λέχθηκε ότι το μόνο που απέμεινε είναι ένα πρωί να βρουν οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων τα αντικείμενα τους έξω από το τέμενος και να πληροφορηθούν από τον αντιπρόσωπο του Χότζα ότι στο εξής θα πρέπει να στήσουν γραφείο έξω από το τέμενος...

Τυφλές οι κάμερες

>> ανησυχιες

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣπροκαλούν πάντως οι πληροφορίες ότι οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν πέριξ του τεμένους είναι… τυφλές στο σκοτάδι. Δηλαδή, δεν έχουν δυνατότητα νυχτερινής λήψης, με αποτέλεσμα η Αστυνομική Διεύθυνση της Λάρνακας με την οποία είναι συνδεδεμένες, να μην έχει ουσιαστικά δυνατότητα να παρακολουθεί το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Αστυνομίας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, όπου η Αστυνομία τόνισε το πρόβλημα και εισηγήθηκε κάποιες λύσεις. Ωστόσο, το θέμα έμεινε στάσιμο και η ασφάλεια του τεμένους κατά τις νυκτερινές ώρες εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και σοβαρό μειονέκτημα. Το τρύπιο σύστημα ελέγχου ωστόσο επιτείνει τους φόβους για ενδεχόμενη προβοκάτσια στον ευαίσθητο θρησκευτικό και τουριστικό χώρο του τεμένους στην Αλυκή, ο οποίος έχει μεγάλη θρησκευτική αξία για τους μουσουλμάνους.

«Φιλελεύθερος»15/06/2011 –Του Πάμπου Βάσιλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com