25 Μαΐ 2011

Στη Μόσχα τιμούν τους αδελφούς-διαφωτιστές Κύριλλο και Μεθόδιο

Η Ημέρα της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού, που αναλογεί παραδοσιακά στις 24 Μαΐου, εορτάστηκε πλατιά σε πολλές σλαβικές χώρες.

Στη Ρωσία η Ημέρα αυτή εορτάζεται πανηγυρικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα. Στο χαιρετιστήριο μήνυμα που έστειλε με την ευκαιρία της γιορτής, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι «η Ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας τις κοινές πηγές και ρίζες των σλαβικών γλωσσών. Το αλφάβητο που συντάχτηκε από τους χριστιανούς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, άνοιξε το δρόμο προς τη διαφώτιση και την ανάπτυξη του ποικιλόμορφου σλαβικού πολιτισμού, που ενώνει τους λαούς επί αιώνες. Ο εορτασμός της Ημέρας της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού θα συντελεί και στο μέλλον στην επαφή της νεολαίας με τις αξίες του εθνικού πολιτισμού και στην καλλιέργια αισθημάτων σεβασμού προς τη ρωσική γλώσσα».

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση αυτή την Ημέρα οι πιστοί αναθυμούνται τους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο- μεγάλους διαφωτιστές του 9ου αιώνα και δημιουργούς του σλαβικού αλφαβήτου,

Στη Μόσχα από νωρίς το πρωΐ γύρω από την Κόκκινη Πλατεία συγκεντρώνονταν χιλιάδες Μοσχοβίτες και ξένοι από άλλες χώρες. Παρα’ όλο που πολλοί απ’ αυτούς έχουν ακούσει πολύ λίγια για τους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, στέκουν για να δούν τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος μετά την θεία λειτουργία στο Ναό Κοιμήσεων της Θεοτόκου μπήκε επικεφαλής της λιτανείας και όλοι οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να τον δουν.

Η καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας Σβετλάνα Γιεφίμοβα, πήρε ειδικά άδεια για να πάει στην Κόκκινη Πλατεία την μέρα της Ονομαστικής γιορτής του Πατριάρχη Κυρίλλου. Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας διάλεξε ως μοναχικό του όνομα προς τιμή ενός από τους αδελφούς διαφωνιστές. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, κατά τη γνώμη της καθηγήτριας, όπως και ο συνονόματός του διαφωτιστής, εκτελεί εξαιρετικά μεγάλη αποστολή του χριστιανικού κηρύγματος και της συνένωσης των λαών.

- «Μου άρεσε να τον ακούω πριν γίνει ακόμα πατριάρχης. Τότε ακόμα, παρ’ όλο που δεν ήμουν πιστή, τον άκουα με μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν τον έκλεξαν Πατριάρχη, χάρηκα πολύ. Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας εκτελεί αντάξια την αποστολή του»,- παρατήρησε η Σβετλάνα Γιεφίμοβα.

«Η Φωνή της Ρωσίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com