ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr & : enosis@petheol.gr
Αθήνα 2 Μαΐου 2011
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 30ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
Η ΠΕΘ θεωρεί ότι οφείλει να ενημερώσει όλα τα μέλη της Ενώσεώς μας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, για την πραγματοποιηθείσα προχθές, Σάββατο 30 Απριλίου, συνάντηση εκπροσώπων των θεολόγων όλης της Ελλάδος, με πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας και υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι εκπρόσωποι των Θεολογικών Ενώσεων της χώρας.
Μέσα σε ατμόσφαιρα συνεννόησης και συνεργασίας, και μετά τις εισαγωγικές ομιλίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ανέπτυξαν τις απόψεις τους είκοσι περίπου εκ των εκπροσώπων, μεταξύ των οποίων οι δύο Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών κ. Ελένη Χριστινάκη και κ. Μιχ. Τρίτος καθώς και η κ. Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Δέσπω Λιάλιου.
Την Ένωσή μας εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ηλίας Φραγκόπουλος, Ηλίας Μπάκος και Απ. Κατωπόδης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι εκπροσώπησαν το Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Ρεράκης και ο κ. Ευάγγελος Πεπές, τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο ΚΑΙΡΟΣ οι κ.κ. Καθηγητής Δημήτριος Μόσχος, ο Σχολ. Σύμβουλος Ανδρέας Αργυρόπουλος, η Νόνη Σταματέλου και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και τον Σύνδεσμο Κρητών Θεολόγων ο Πρόεδρός του Σχολ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Στριλιγγάς.
Εκπρόσωποι των Παραρτημάτων της ΠΕΘ των επαρχιών ήταν: Λαρίσης ο κ. Βασίλειος Στεργιούλης, Φθιώτιδας κ. Κων. Σπαλιώρας, Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπυρ. Παπαθανασίου, Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Πασσιάς, Μεσσηνίας κ. Κυριάκος Κισκηρέας, Λέσβου κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, Αχαΐας κ. Γκουρβέλος Παναγιώτης, Ηλείας κ. Παγκράτης Παύλος και Πιερίας κ. Ιωάννης Μπεϊνάς. Τα θέματα της συζητήσεως ήταν βεβαίως τα προβλήματα που δημιούργησαν για το ΜτΘ οι τελευταίες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου ειδικά για τη δομή του «νέου Λυκείου», και ειδικότερα για τη διδασκαλία του ΜτΘ σ' αυτό. Δηλαδή, κατά την άποψή μας, το θέμα του ωραρίου διδασκαλίας στη Β' και Γ' , το θέμα της επιλογής του στην Γ' , καθώς και η ονομασία του μαθήματος στη Β' και Γ', τάξη του Λυκείου, Ο Μακαριώτατος εστίασε τον προβληματισμό και το ενδιαφέρον της συνάντησης κυρίως στις ώρες διδασκαλίας και εν συνεχεία στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος σ' όλες τις τάξεις του Λυκείου. Πάντως όλοι οι ομιλήσαντες εξέφρασαν τις ίδιες αυτές απόψεις για το ωράριο, δηλ. να διατηρηθούν οι καθ' εβδομάδα διδακτικές ώρες του ΜτΘ, σ΄ όλες τις τάξεις και τους τύπους των Λυκείων. Κάποιοι μάλιστα ( ιδιαιτέρως η κ. Λιάλιου) τόνισαν την ανάγκη κατοχυρώσεως αυτών των ωρών διδασκαλίας και στην Τεχνική-Επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης όλοι τόνισαν ότι πρέπει να ζητήσουμε από το Υπουργείο και να επιμείνουμε να μην είναι επιλεγόμενο το ΜτΘ σε καμμιά τάξη.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε εδώ ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η μεταβολή του ονόματος του μαθήματος σε « Θρησκεία και κόσμος» διότι ανοίγει το δρόμο για τη μεταβολή του χαρακτήρα του μαθήματος, την οποία, είπαν πολλοί ομιλητές, ότι δεν πρέπει να δεχθούμε.
Στην τελική αποτίμηση που έκανε ο Μακαριώτατος, έμεινε στα δύο αιτήματα, που ομόφωνα όλοι οι εκπρόσωποι φάνηκε ότι αποδέχονταν. Δηλαδή στο αίτημα να μην γίνει επιλεγόμενο το μάθημά μας, αλλά να παραμείνει στα υποχρεωτικά και δεύτερο να ζητήσουμε να είναι δίωρη η εβδομαδιαία διδασκαλία του, σ' όλες τις τάξεις, συμπληρώνοντας ότι για την Γ΄ Λυκείου άν και εκφράζουμε την ευχή και θα ζητήσουμε επισήμως να γίνει 2 ώρες, όμως θα δεχθούμε τελικώς να παραμείνει ( μόνο στη Γ') 1 ώρα, αποδεχόμενοι τη ρύθμιση που ισχύει κατά τα τελευταία χρόνια.
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων δεν είναι δυνατό παρά να αποδεχθεί την διατύπωση αυτή και από την ηγεσία της Εκκλησίας μας και από όλο το θεολογικό κόσμο, αφού πράγματι σ' αυτά τα σημεία υπάρχει ομοφωνία. Θεωρεί όμως ότι αδικείται το μάθημα με τη μετονομασία του στις δύο μεγάλες τάξεις του Λυκείου, κατά την εισήγηση του Υπουργείου, και για τους λόγους που έχουμε αναπτύξει στην εισήγησή μας, αλλά και διότι ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι διατηρούν ως όνομα του μαθήματος που διδάσκουν το όνομα (συνοπτικά και μονολεκτικά) της επιστήμης που εκφράζει τις σπουδές τους ( π.χ. Ελληνικά, Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Πληροφορική), εμείς θα ονομάζουμε το μάθημά μας με νέο τίτλο ενός κεφαλαίου των γνώσεων που τούτο περιλαμβάνει. Και θα έχουμε επικρεμάμενο τον κίνδυνο να υποχρεωθούμε να περιορίσουμε το μάθημά μας μόνο σ' αυτό. Με όλους τους κινδύνους που το ενδεχόμενο αυτό κρύβει. Δυστυχώς δεν υπήρξε ομοφωνία σ' αυτό . Και εμείς δεχόμαστε τα ομοφώνως αποφασισθέντα. Τονίζουμε ότι η ευθύνη για ό,τι θα χαθεί ίσως στο μέλλον, δεν είναι δική μας. Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης (Καθηγητής κ. Ηρ. Ρεράκης) και η Π.Ε.Θ. (κ. Ηλ. Φραγκόπουλος) ζήτησαν να διατυποθεί η αντίθεσή μας στο νέο τίτλο του ΜτΘ. που προτάθηκε από το Υπουργείο.
Πάντως ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα η σύγκλιση και άλλων όμοιων συναντήσεων των Ελλήνων θεολόγων, κάτι που και ο επρόσωπος του ΚΑΙΡΟΥ το διετύπωσε ως παράκληση προς την Ιερά Σύνοδο και τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μας. Γιά να έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά και να προβάλλουμε προς την Πολιτεία, αλλά και προς το κοινωνικό σύνολο θέσεις και άπόψεις που αποβλέπουν στην ηθική, θρησκευτική και κοινωνική καλλιέργεια του λαού μας, μέσα στο πνεύμα της διδασκαλίας του Χριστού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου