18 Μαΐ 2011

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο ΛΓ΄ Θεολογικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.)

Μακαριότατε, πανιερότατοι, σεβαστό ιερατείο, κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ.Σ. της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.), αγαπητοί σύνεδροι,

Η εκπροσώπηση, σε κορυφαίο επίπεδο, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στο 33ο Θεολογικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.), με θέμα «Ο εθελοντισμός ως εκκλησιαστική εμπειρία», είναι δηλωτική του ενδιαφέροντος της πολιτείας για θέματα που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και την εκπαίδευση ειδικότερα, μιας και η προβολή και προώθηση του εθελοντισμού αποτελεί στόχο υπό έμφαση κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η ενασχόληση ενός επιστημονικού κλάδου, όπως αυτός των Θεολόγων, με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας αποτελεί, ασφαλώς, συμβολή στην κοινή προσπάθεια στήριξης συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ή παροχής εθελοντικής προσφοράς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Από την άποψη αυτή δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους.

Μαζί με τον χαιρετισμό αυτό, τον οποίο με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση για να απευθύνω, θα ήθελα να απονείμω συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και γενικά τον κλάδο των Θεολόγων, για την επιλογή, τόσο του συγκεκριμένου θέματος όσο και των διακεκριμένων εισηγητών. Η πορεία στον χώρο του Εθελοντισμού του πανιερότατου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, μέσω της Ιεράς Μονής Κύκκου παλαιότερα και της Επισκοπής του στις μέρες μας, είναι γνωστή στο παγκύπριο και όχι μόνο. Η αθόρυβη εθελοντική εργασία του π. Αντωνίου Παπανικολάου και του συλλόγου «Η Κιβωτός του Κόσμου», στην καρδιά της Αθήνας, αποτελεί επίσης διαρκές σεμινάριο Εθελοντισμού. Αλλά και ο τρίτος των εισηγητών, Θεολόγος και επί σειρά ετών πρόεδρος της ΠΕΕΘ κ. Σταύρος Ολύμπιος, τυγχάνει πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού.

Οι επιλογές αυτές επιβεβαιώνουν στην πράξη αυτό που ως γενικός τίτλος στεγάζει το σημερινό Συνέδριο, ότι δηλαδή, όντως, ο εθελοντισμός αποτελεί εκκλησιαστική εμπειρία. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού, όπως είναι σε όλους γνωστό, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Ιησούς Χριστός, προσέφερε τον εαυτό Του ως θυσία για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την αμαρτία και ευεργέτησε τον κόσμο μόνο από αγάπη.

Όπως είναι σε όλους γνωστό, διανύουμε το στάδιο στο οποίο η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παίρνει σάρκα και οστά. Το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που οραματιζόμαστε είναι αυτό που, μεταξύ άλλων, θα βοηθά τους νέους μας να ξεπερνούν το στενό πλαίσιο του ατομισμού και να κοινωνικοποιούνται, με τρόπο ώστε να αντιλαμβάνονται το σχολείο τους και αργότερα την κοινωνία ως εργαστήρι συνεργασίας, αγάπης και αλληλεγγύης. Επιδίωξή μας είναι ο κάθε νέος να ξεπεράσει την επιθυμία του για ικανοποίηση των προσωπικών του αναγκών και να στοχεύσει με ευθύνη και σεβασμό στην ικανοποίηση των κοινών αναγκών, όλων των μελών της κοινωνίας στην οποία αποτελεί μέλος. Μέσα από την εθελοντική δράση και την ενεργό συμμετοχή των νέων μας στα κοινά, επιδιώκουμε την υπέρβαση, την ανθρώπινη ολοκλήρωση και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Επιδιώκουμε τη μείωση της παθητικότητας και της αδιαφορίας, χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στους σύγχρονους πολίτες. Η ανάληψη ευθύνης, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη αποτελούν θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες που χαρακτηρίζουν τον δημοκρατικό πολίτη της κοινωνίας του 21ου αιώνα, που κατέχει μεν τις κομβικές εκείνες γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών αλλά παράλληλα έχει αναπτύξει τις κοινωνικές και ανθρώπινες επικοινωνιακές δεξιότητες, την ενσυναίσθηση, την αυτογνωσία και την αυτοπειθαρχία. Άλλωστε, πρόθεση της πολιτείας πέρα από την ανάπτυξη και καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης είναι πρώτιστα η ανάπτυξη της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, αυτή θα διακρίνει τον αυριανό επιτυχημένο «άνθρωπο» επαγγελματία.

Σίγουρα η γενική φιλοσοφία και οι τρεις βασικοί πυλώνες των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του περιεχόμενου των γνωστικών αντικείμενων, συμπεριλαμβανομένου και του το μαθήματος των Θρησκευτικών, θα συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί και η πρόθεση για διαφοροποίηση του διδακτικού χρόνου του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη του Λυκείου σε δυο διδακτικές περιόδους.

Στην εποχή μας ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ανάγκη αλλά και μήνυμα ελπίδας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αναδειχθεί μέσα από τις εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν και μέσα από τα πορίσματα του Συνεδρίου, τα οποία και θα αναμένουμε. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Ανδρέας Δημητρίου.

Κυπριακή Δημοκρατία.

Δείτε σχετικά και:

-ΛΓ' Θεολογικό Συνέδριο Π.Ε.Ε.Θ. Κύπρου .Χαιρετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com