Μόσταρ 2011 by on Scribd
(Την Κυριακή 02/01/2011 ημέρα του προστάτη της Επισκοπής Ζαχουμίου – Ερζεγοβίνης, Αγίου Ιγνατίου Αντιοχείας, η έδρα της ορθόδοξης επισκοπής μεταφέρθηκε και πάλι στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση). Η εφημερίδα «Καθημερινή»03/01/2011 γράφει σχετικά:
Το Μόσταρ μετά από 20 χρόνια έγινε και πάλι η έδρα της ορθόδοξης Επισκοπής Ζαχουμίου – Ερζεγοβίνης
Η έδρα της ορθόδοξης επισκοπής Ζαχουμίου-Ερζεγοβίνης μεταφέρθηκε και πάλι, από την Κυριακή, στο Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και μετά από δύο δεκαετίες, από την έναρξη του πολέμου στη χώρα, επέστρεψε στην πόλη ο επικεφαλής της, Επίσκοπος Γρηγόριος.
Ο Επίσκοπος Γρηγόριος, του οποίου η προσωρινή έδρα ήταν στην πόλη Τρέμπινιε, κάλεσε στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στην παλιά ορθόδοξη εκκλησία του Μόσταρ, τα μέλη διαφορετικών θρησκειών σε συμφιλίωση μετά από χρόνια καταστροφών, δυστυχίας και έλλειψης εμπιστοσύνης.«Μόνο αν στραφούμε ο ένας προς τον άλλο και ανοιχτούμε μπορούμε να ενώσουμε την πόλη και να προχωρήσουμε εμπρός», τόνισε ο Επίσκοπος Ζαχουμίου - Ερζεγοβίνης. Το γεγονός ότι η έδρα της Επισκοπής είναι και πάλι στο Μόσταρ, αποτελεί ένα βήμα εμπρός για την επιστροφή των Σέρβων στην περιοχή, υπογράμμισε.
«Το Μόσταρ, χωρίς Σέρβους, Κροάτες και Μουσουλμάνους δεν μπορεί να γίνει ξανά η πόλη που ήταν πάντα», τόνισε.
«Η επανεγκατάσταση της Επισκοπής στην πόλη, στην οποία έδρευε από το 18ο αιώνα έως το 1992, όταν λόγω των πολεμικών συγκρούσεων αναγκαστικά μεταφέρθηκε στο Τρέμπινιε, είναι ένα γεγονός που ενθαρρύνει τους Σέρβους επαναπατρισθέντες να αρχίσουν νέα ζωή στο Μόσταρ, αλλά και τους λαούς διαφορετικών θρησκειών, που με τη διαφορετικότητά τους, επί αιώνες, ζουν χέρι-χέρι στην πόλη, στον ποταμό Νερέτβα», ανέφερε ο Επίσκοπος Γρηγόριος.
Την ικανοποίησή του για την επιστροφή του Επισκόπου Γρηγορίου στην πόλη εξέφρασε ο δήμαρχος του Μόσταρ, Λιούμπο Μπέσλιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πόλη έχει οικοδομηθεί με βάση τη διαφορετικότητα που την εμπλουτίζει.
Τα τελευταία χρόνια, στην πόλη Μόσταρ ανακαινίστηκε η παλιά ορθόδοξη εκκλησία, η μονή Ζιτομισλίτσι και φέτος άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού, που καταστράφηκε στις αρχές του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου