18 Δεκ 2010

«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαυίδ, υιού Αβραάμ» (Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως)

«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαυίδ, υιού Αβραάμ»

Ό, τι υπόσχεται ο Θεός, γίνεται πραγματικότητα. «Πιστός ο επαγγειλάμενος», αξιόπιστος στις υποσχέσεις του ο Θεός, λέγει ο απόστολος Παύλος. Μας υπενθυμίζουν οι ημέρες αυτές, την αξιοπιστία του Θεού, διότι η Γέννησις του Σωτήρος Χριστού, την οποία προετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε αποτελεί εκπλήρωση της βαρυσήμαντης, της σωστικής γιά τον άνθρωπο υποσχέσεως του Θεού, ότι θα έστελλε στον κόσμο τον Σωτήρα του κόσμου. Μας θυμίζει την υπόσχεση αυτή του Θεού, τόσο το ιερό Ευαγγέλιο, όσον και το αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε σήμερα.

Ευθύς, μετά το προπατορικό αμάρτημα, κατά το οποίο οι Πρωτόπλαστοι Αδάμ και Εύα, περιφρόνησαν την εντολή του Θεού και έδωσαν εμπιστοσύνη στον Διάβολο και έκαμαν το θέλημα του Διαβόλου, υποδουλώθηκαν σ’ αυτόν, όχι μόνο αυτοί αλλά και όλο το ανθρώπινο γένος που «ενυπήρχε» σ’ αυτούς.

Τους τιμώρησε ο Θεός διώχνοντας τους από τον Παράδεισο, αλλά και με άλλες τιμωρίες που άλλαξαν ριζικά την θέση τους, την κατάσταση τους, με βαριές συνέπειες αιώνιες για το ανθρώπινο γένος, αλλά από τότε, δίνει αμέτρητη αγάπη στο πλάσμα του ο Θεός και την υπόσχεση, ότι θα έσωζε και πάλι τον άνθρωπο συντρίβοντας τον διάβολο και δίνοντας στο ανθρώπινο γένος την σωτηρία.

Αυτή η μεγάλη, η πρώτη, η βαρυσήμαντη υπόσχεση του Θεού ονομάζεται «Πρωτευαγγέλιο», διότι πραγματικά είναι η πρώτη καλή αγγελία, για την σωτηρία του ανθρώπου.

Η υπόσχεση του Θεού έλεγε ότι θα έστελνε στη γη τον Σωτήρα που θα γεννιόταν σαν άνθρωπος από γυναίκα (την Παναγία), για να συντρίψει τον διάβολο που οδήγησε στην καταστροφή τους Πρωτοπλάστους. Γυναίκα η Εύα, έφερε την αμαρτία, γυναίκα τώρα η Παναγία, φέρνει την σωτηρία. Άνθρωπος ο Αδάμ αμάρτησε και τιμωρήθηκε. Θεός και άνθρωπος ο Ιησούς Χριστός, που έφερε αντί του θανάτου τη ζωή, αντί της τιμωρίας την σωτηρία.

Και την υπόσχεση του αυτή ο Θεός, κάθε τόσο την ανανέωνε για να δώσει την παρηγοριά, για να αναζωογονεί την πίστη των γενεών των ανθρώπων, προσθέτοντας και περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο της σωτηρίας για τον αναμενόμενο Σωτήρα. Για τούτο οι Προφήτες, αιώνες προ Χριστού, προφήτευσαν όχι μόνο τον ερχομό του Σωτήρος, αλλά και την εξ’ οίκου και γενεάς Δαβίδ καταγωγή Του ως ανθρώπου, τον τρόπο της γεννήσεως Του και σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες της ζωής Του και του θανάτου και της Αναστάσεως Του και του έργου Του.

Όλα αυτά τα ονόματα που ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο είναι μάρτυρες της προσδοκίας, της λαχτάρας, με την οποία περίμεναν τον Σωτήρα διά μέσου των αιώνων, φανερώνουν δε και την εξ’ οίκου και πατριάς Δαβίδ καταγωγή του, σύμφωνα με τις Προφητείες.

Αλλά και τα ονόματα τα οποία ακούσαμε στο ανάγνωσμα του Αποστόλου είναι μάρτυρες, όχι μόνο της αναμονής, της προσδοκίας του Σωτήρος, αλλά και της θερμής πίστεως με την οποία τον ανέμεναν, Πίστεως με την οποίαν έκαμαν μεγάλα θαύματα, όπως μας τα θύμισε ο Απόστολος Παύλος σήμερα.

Και είναι άξιο παρατηρήσεως, ότι αυτοί οι προ Χριστού, πριν ακόμα έλθει ο Χριστός έκαμαν τα θαύματα αυτά στηριζόμενοι στην πίστη τους, στην υπόσχεση του Θεού. Εμείς που είδαμε τον Χριστό, που ακούσαμε τον ίδιο να διδάσκει, να κάνει θαύματα, να σταυρώνεται για μας, εμείς που πήραμε το όνομα του και λεγόμαστε Χριστιανοί, εμείς που βαφτιστήκαμε στο όνομα Του και τον ονομάζουμε Σωτήρα μας, έχουμε μια τέτοια πίστη; Αυτά θέλει να μας θυμίσει σήμερα η Εκκλησία με το Ευαγγέλιο, τον Απόστολο και τα προεόρτια τροπάρια.

«Επί τη Βηθλεέμ αναχθώμεν τη διανοία», ψάλλει η Εκκλησία. Ας πάμε με την σκέψη μας στη Βηθλεέμ. «Ίνα ίδωμεν θαύμα πάσαν έννοιαν εκπλήττον και συνέχον», για να δούμε αυτό το θαύμα που δεν χωρεί στον νου του ανθρώπου. Να δούμε ότι ήλθε Εκείνος τον οποίον τόσους αιώνες με αγωνία, με πόθο, με πίστη, περίμεναν οι γενεές των ανθρώπων. Και να ακούσουμε το χαρμόσυνο άγγελμα του Αγγέλου: «Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ».

Ιερά Μητρόπολη Πάφου - Γιώργος Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com