6 Δεκ 2010

Ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου για τα σχολικά βιβλία, αναλυτικά προγράμματα , νέο Λύκειο

Τον φόβο του ότι πλησιάζει το τέλος του σχολικού βιβλίου που διανέμεται δωρεάν στους μαθητές και αποτελεί τον οδηγό του εκπαιδευτικού, εκφράζει ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία αποτελούν ενιαίο πακέτο. Τα πρώτα καθορίζουν το περιεχόμενο και τους διδακτικούς στόχους κάθε μαθήματος. Τα δεύτερα είναι τα εργαλεία για την εφαρμογή των πρώτων. Δεν γίνεται να αλλάξεις τα προγράμματα χωρίς να αλλάξεις τα βιβλία. Ή μήπως γίνεται;», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κύριου Προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Γιώργος Σιγάλας, μίλησε δημόσια για το παρασκήνιο των νέων προγραμμάτων που ετοιμάζονται για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, λέγοντας ότι γίνεται με σκοτεινές διαδικασίες και επισημαίνοντας τον κίνδυνο «ιδεολογικής χειραγώγησης της εκπαίδευσης από εξωθεσμικές επιτροπές».

Κατά τον κ. Σιγάλα, η απουσία κάθε σχεδιασμού για τη συγγραφή νέων βιβλίων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σύμφωνα με τα νέα προγράμματα, «θα ανοίξει μεγάλο πεδίο δράσης συγγραφέων ιδιωτικών συμφερόντων», οι οποίοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό, με συνέπεια να μετακυλιστεί στους γονείς το κόστος των σχολικών βιβλίων.

Ο κ. Νικολόπουλος ερωτά την Υπουργό αν αληθεύει ότι ο νέος σχεδιασμός, εξ όσων διαφαίνεται, είναι να παραμείνει το ένα βιβλίο, το οποίο θα είναι απαξιωμένο και πιθανώς, σύντομα κι αυτό θα καταργηθεί καθώς επίσης και ότι ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές του θα καλούνται να συλλέγουν το έντυπο και το ηλεκτρονικό υλικό με βάση την ύλη και τους στόχους του προγράμματος σπουδών από το διαδίκτυο.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Νικολόπουλος υπενθυμίζει ότι το θέμα έθιξε πριν από μερικούς μήνες και ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων(Ο.Ε.Δ.Β). Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι με την διοικητική και οικονομική διάλυση του Ο.Ε.Δ.Β, μεθοδεύεται η κατάργηση της δωρεάν χορήγησης των διδακτικών βιβλίων.

Ο βουλευτής καλεί την Υπουργό να απαντήσει αν αυτό που θα συμβεί, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, έχοντας στη διάθεσή τους ένα ελλιπές βιβλίο αλλά και οι γονείς στη συνέχεια, θα αναγκάζονται να αγοράζουν από το ελεύθερο εμπόριο το έντυπο ή ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο, το οποίο θα είναι γραμμένο σύμφωνα με τα νέα προγράμματα σπουδών με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος του σχολικού βιβλίου στους γονείς.

Τέλος, της ζητά να απαντήσει αν είναι αλήθεια ότι το νέο Λύκειο οδηγείται σε μακρά αναβολή, καθώς ανατέθηκε στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO «η διεξαγωγή έρευνας κοινής γνώμης επί ζητημάτων Λυκείου-Λυκειακής Εκπαίδευσης» με χρονοδιάγραμμα 50 ημερών και αμοιβή 50.000 ευρώ…"

thebest.gr/news/43398

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε χρειαν ξεσηκωμού του κόσμου. Διαφορετικά μην περιμένουμε άσπρες μέρες.

Φιλόθεος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com