16 Δεκ 2010

Εντείνουν την πίεση προς την Ιρλανδία ακόμα και για σύνταξη νόμου που θα επεκτείνει το δικαίωμα στην έκτρωση

Η συνταγματική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ιρλανδία για τις εκτρώσεις παραβιάζει το δικαίωμα των εγκύων για ιατρική φροντίδα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απειλείται η ζωή τους, αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε μία ετυμηγορία-κόλαφο για την παρατεταμένη αδράνεια του Δουβλίνου στο κρίσιμο ζήτημα.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ εντείνει την πίεση προς την Ιρλανδία για τη σύνταξη νόμου που θα επεκτείνει το περιορισμένο δικαίωμα στην έκτρωση για γυναίκες που μπορεί να κινδυνεύσουν θανάσιμα εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφεύγει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια από το 1992, όταν εκδόθηκε σχετική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η πολυετής αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει νομικό κενό, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε υπέρ Λιθουανής που ζούσε στην Ιρλανδία πολεμώντας επιτυχώς τον καρκίνο, και φοβόταν ότι η εγκυμοσύνη της μπορεί να προκαλέσει υποτροπή της ασθένειας.

Αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Βρετανία για να διακόψει την κύηση.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν προσφύγει και άλλες δύο γυναίκες για τις οποίες το Δικαστήριο απεφάνθη πως δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους.

«Το Βήμα»16/12/2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η έκτρωση είναι φόνος και καμία πίεση δεν μπορεί να κάμψει όσους δεν θέλουν να είναι συνυπεύθυνοι στα εγκλήματα των εκτρώσεων.

Φαίδων

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com