19 Νοε 2010

Για απόπειρα βίαιου σφετερισμού εκκλησιαστικής εξουσίας κατηγορούν τον επίσκοπο Αρτέμιο οι διώκτες του

Οι διώκτες του επισκόπου Αρτέμιου αφού πολλές φορές παραβίασαν τους εκκλησιαστικούς κανόνες τώρα αναφέρουν ότι με ανησυχία πληροφορήθηκαν την «απόπειρα βίαιου σφετερισμού εκκλησιαστικής εξουσίας» από τον πρώην Επίσκοπο Αρτέμιο και ότι έτσι και τυπικά βρίσκεται σε «σχίσμα με την Ιερά Σύναξη των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

-Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве – 19. новембар 2010.

«Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, Αρτέμιος, από σήμερα βρίσκεται και τυπικά σε ρήξη με τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, αντίστοιχα με τη Σερβική Ορθόδοξο Εκκλησία»,- δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Πατριαρχείο Βελιγραδίου, ο Επίσκοπος Μπάτσκας – Ειρηναίος.

«Ο Σεβάσμιος συνταξιοδοτιμένος Επίσκοπος της Επαρχίας Ράσκας και της Πριζρένης, κ. Αρτέμιος, εγκατέλειψε αυτόβουλα το μοναστήρι Šišatovac, και μετέβη, χωρίς την ευλογία του κανενός, στο έδαφος της πρώην δικής του Επαρχίας της Ράσκας και της Πριζρένης, όπου τέλεσε, σήμερα το πρωί, Θεία Λειτουργία. Εξαιτίας της αντικανονικής συμπεριφοράς του και λόγω της μη προθυμίας του να δεχτεί τις αποφάσεις της Συνόδου της Ιεραρχίας, στον Επίσκοπο Αρτέμιο απαγορεύθηκε, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η τέλεση Θείας Λειτουργίας και άλλων διακονημάτων. Όμως, και παρά ταύτα, ο Επίσκοπος Αρτέμιος τέλεσε σήμερα, χωρίς έγκριση της Συνόδου της Ιεραρχίας, Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι Duboki potok, του Δήμου Zubin Potok στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, σε συλλειτουργία ομάδας κληρικών, οπαδών του, για τους οποίους, επίσης, ισχύει η απαγόρευση να διακονούν»,- δήλωσε ο Επίσκοπος Ειρηναίος.

«Με την ανεπίτρεπτη τέλεση Θείας Λειτουργίας, πράγμα με το οποίο έκανε κατάχρηση της φιλοξενίας ενός μοναστηριού της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Αρτέμιος παραβίασε σειρά κανόνων, από κοινού με τους οπαδούς του, πράγμα με το οποίο ο ίδιος ξεκίνησε, με την ανεύθυνη αυτή πράξη, στο δρόμο της ανοικτής και απροκάλυπτης ρήξης και αντιτάχθηκε στη συνοδική ενότητα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας»,- αναφέρεται στην ανακοίνωση για τη δημοσιότητα, που εκδόθηκε από τη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στο τέλος αυτής της ανακοίνωσης καλείται ο πιστός λαός να μην αποδέχεται τις αναλήθειες και τις κερδοσκοπίες του επισκόπου Αρτεμίου και της αποσχιστικής ομάδας οπαδών του, και να μη μεσολαβήσει ο πιστός λαός στις αντιεκκλησιαστικές δραστηριότητές τους. Τέλος, αναφέρεται ότι τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας είχαν συνομιλίες και για τη σύσταση νέας Επαρχίας, με συγχώνευση μερών των Επαρχιών της Νίσης, της Σουμάντιας και του Μπράνιτσεβο, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσταση της Επαρχίας του Κρούσεβατς.

http://glassrbije.org/

-Конференција за штампу - Свети Архијерејски Сабор 19. новембар 2010. године


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε δεν ντρέπονται καθόλου οι Σέρβοι? Σε έναν επίσκοπο που δεν είναι καθηρημένος απαγορεύουν να λειτουργήσει? Μουρλάθηκαν τελείως? Γιά ποιούς κανόνες μιλάνε?
Τελικά οι επίσκοποι έχουν αναδειχτεί το μεγάλο πρόβλημα της Εκκλησίας. Η κατάργησή τους είναι επιβεβλημένη. Από την εποχή του Γρηγορίου και του Χρυσοστόμου καταταλαιπωρούν την εκκλησία. Άσε δε πως συμπεριφέρονται στους Πρεσβυτέρους.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com