9 Νοε 2010

Ανησυχία από βιαιοπραγίες σε Ρουμανικά σχολεία

photo

Το θανάσιμο μαχαίρωμα 17χρονου μαθητή από συμμαθητή του μέρα μεσημέρι, σε σχολική αυλή στη νοτιοδυτική πόλη Κράιοβα, έχει εξοργίσει τους Ρουμάνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα ήταν ένας ευπρεπής και καλός μαθητής, και η δολοφονία του ήταν εκδίκηση που αφορούσε σε ανούσιο συμβάν πριν από μερικές ημέρες. Ο δράστης δεν έδειξε μεταμέλεια.

"Τον σκότωσα. Ε, και; Θα περάσω χρόνια στη φυλακή για έναν βλάκα", ανέφερε ο δολοφόνος στην ανάκριση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η σχολική βία δεν αποτελεί πλέον έκπληξη. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία εξέτασε το πρόβλημα σε 37 χώρες κατά το σχολικό έτος 2009-2010, βρήκε ότι η Ρουμανία είναι η δεύτερη χειρότερη.

Στο Βουκουρέστι, ένας στους πέντε μαθητές υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί επίθεση στο σχολείο. Σχεδόν οι μισοί αναφέρουν ότι η σχολική βία αποτελεί "μόνιμο πρόβλημα".

"Η επίθεση στην Κράιοβα...μας αναγκάζει να εξετάσουμε το φαινόμενο της βίας στα σχολεία...και να αναζητήσουμε τα αίτια και λύσεις", γράφει ο Stefan Vlaston, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επικεφαλής εκπαιδευτικής ΜΚΟ, εκφράζοντας τη γενική διάθεση.

"Στην περίπτωση αυτή, θερίσαμε αυτά που σπέρναμε καθημερινά. Ο δράστης ήταν γνωστός για το βίαιο παρελθόν του και ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα", προσθέτει ο Vlaston.

Αντί να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί η τραγωδία, η Αρχές απλά "τον έριξαν στους δρόμους αποβάλλοντάς τον. Εκεί, το εγκληματικό περιβάλλον ολοκλήρωσε το έργο. Τον οδήγησε στο φόνο", συμπέρανε.

Ο Ov διαφωνεί, αναφέροντας ότι δεν φταίνε τα στελέχη των σχολείων. Το βασικό θέμα, αναφέρει, είναι ότι η Ρουμανική κοινωνία έχει χάσει το παράστημά της.

"Τα προβλήματα προέρχονται από το κλίμα βίας που προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ, την απουσία ηθικών αξιών στην κοινωνία και τα αρνητικά παραδείγματα που βλέπουμε σε διάφορες προσωπικότητες", ανέφερε ο Ov.

Ο Dorinteodor θεωρεί ότι υπάρχει μια ενοχλητική τάση: όλο και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να βρει μια θέση στην κοινωνία και τελικά στρέφεται εναντίον της, με τρόπους που ποικίλουν από κλοπή μέχρι φόνο. "Τι πρέπει να γίνει;" διερωτάται.

Μια άλλη είναι να "συμμετάσχουν οι πολίτες...να καταγγέλλουν πράξεις βίας που βλέπουν στους δρόμους, σε γειτονιές και σε κοντινά σχολεία". Μια ακόμη είναι "να αναπτύξουν οι ΜΚΟ κοινά προγράμματα στις τοπικές κοινότητες και να δημιουργήσουν τάξεις εκπαίδευσης γονέων".

Ο Bogdan προτιμά τα παραδοσιακά μέτρα. "Καθιερώστε αυστηρά μέτρα ασφάλειας στα σχολεία, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια επεισόδια. Εάν υπάρχουν τρεις φύλακες γύρω από το σχολείο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν", αποφάνθηκε.

setimes.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αποτελέσματα της άθεης παιδείας. Καλομελέτα και έρχονται και στην δική μας χώρα με την άθεη θρησκειολογική παιδεία που ετοίμασαν οι του Π.Ινστιτούτου.

Χριστόφορος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com