7 Νοε 2010

Οι μουσουλμάνοι συνάδελφοι του Μπάτμαν. Χάρτινοι υπερήρωες από την Ανατολή, που προσαρμόζονται στον κόσμο του Ισλάμ

Δεν φορούν μπέρτες αλλά θαυματουργές μουσουλμανικές μαντίλες (σαν αυτές που απαγορεύουν τα ευρωπαϊκά κράτη το ένα μετά το άλλο), δεν κατάγονται από τη Δύση ούτε από τον πλανήτη Κρύπτον, αλλά από την Ανατολή (από την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κ.ά.) και δεν έχουν ευρωπαϊκά ονόματα αλλά αραβικά (Τζαμπάρ, Φατάχ κ.ά.). Ωστόσο, όπως οι Δυτικοί «συνάδελφοί» τους, έτσι και αυτοί, πολεμούν το κακό με περισσή γενναιότητα, εντυπωσιακές φορεσιές και ακόμη εντυπωσιακότερες υπερδυνάμεις. Οι 99 μουσουλμάνοι υπερήρωες ετοιμάζονται να προσγειωθούν στις οθόνες περίπου 60 εκατομμυρίων αμερικανικών νοικοκυριών. Ο λόγος για τους πρώτους μουσουλμάνους υπερήρωες των κόμικς: για τον δρ Ραμζί Ραζέμ, τον Τζαμπάρ τον Ισχυρό, τη Σαμντά την Ατρωτη, τη Χαντία την Οδηγό, την Μπατίνα την Κρυφή κ.ά. Γνωστή και ως «Ομάδα των 99» (αριθμός ευθεία αναφορά στα 99 ονόματα του Αλλάχ), οι εν λόγω χαρακτήρες ήρθαν τον Αύγουστο του 2007 να ταράξουν τα νερά στο χώρο της ένατης τέχνης.

Αρχικά κυκλοφόρησαν δωρεάν ως ένθετο, μαζί με τις αραβικές εκδόσεις των κόμικς της αμερικανικής «Μarvel» (Σπάιντερμαν, Κάπτεν Αμέρικα, Θορ, Χουλκ κ.ά.) για να εξελιχθούν άμεσα, μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους, σε «μία από τις 20 κορυφαίες ποπ τάσεις που σαρώνουν την υφήλιο» (σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes»). Η (καλή) αρχή ήταν απολύτως ενδεικτική του τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Εν έτει 2010, οι «99» πλέον έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, κυκλοφορούν μηνιαίως σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές της υφηλίου (σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά.) και πουλάνε περίπου 1 εκατομμύριο τεύχη ετησίως, ενώ πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, με την ετικέτα της «DCComics», και το πρώτο από μια ειδική σειρά 6 τευχών στις σελίδες των οποίων οι «99» συμπράττουν με κλασικές αμερικανικές «αξίες», όπως ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν και η Γουόντερ Γούμαν (με ήρωες οι οποίοι υπενθυμίζεται πως έχουν στο παρελθόν επανειλημμένως πολεμήσει ενάντια σε κακούς Άραβες). Όσο για το κοντινό μέλλον των μουσουλμάνων υπερηρώων, αυτό τους θέλει να γίνονται σειρά κινουμένων σχεδίων 26 επεισοδίων (από την ολλανδική «Εndemol», την εταιρεία πίσω από το «Βig Βrother») και να προβάλλονται στην αμερικανική τηλεόραση.

Από τους συνολικά «99» χαρακτήρες (49 άνδρες και 50 γυναίκες), μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί περίπου 20. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν μαντιλοφορούσες ηρωίδες όπως η Μπατίνα η Κρυφή (με το νικάμπ) και η Σαμντά η Ατρωτη.

Αναφορικά με την υπόθεση, βασική αποστολή των «99» είναι να βρουν και να ενώσουν τα 99 διαμάντια που έκαναν φτερά από τη Βαγδάτη όταν οι Μογγόλοι εισέβαλαν εκεί το 1258.

Ωστόσο, τα εν λόγω διαμάντια, τα οποία φέρονται να εμπεριέχουν ολόκληρη τη σοφία του κόσμου, τα αναζητεί και ο κακός Ρουγκάλ, ένας αδίστακτος επιχειρηματίας.

Αν και «ανατολίτες» στην όψη, οι ήρωες δεν παρουσιάζονται ποτέ να προσεύχονται, ενώ από το κόμικς απουσιάζουν πλήρως οι όποιες αναφορές στη θρησκεία των πρωταγωνιστών. Ωστόσο, η επιφανειακή απουσία θρησκευτικότητας προφανώς δεν αρκεί για να αποτραπούν οι αντιδράσεις των συντηρητικών κύκλων Δύσης και Ανατολής. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, βλέποντας τους μουσουλμάνους υπερήρωες πλέον να πρωταγωνιστούν δίπλα στον Σούπερμαν, στα κόμικς της DC, καθώς και να ετοιμάζονται να προσγειωθούν στις οθόνες περίπου 60 εκατ. αμερικανικών νοικοκυριών, η Δεξιά βγάζει καντήλες.

Χαρακτηριστικά, σε άρθρο της, η εφημερίδα «Νew Υork Ρost» κάλεσε τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη μουσουλμανική «πλύση εγκεφάλου», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την DCComics(η οποία ανήκει στον όμιλο της Τime Warner) για «προδοσία». Και στη Μέση Ανατολή ωστόσο, οι «99» έγιναν δεκτοί με... απόπειρες λογοκρισίας. Τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Κουβέιτ, το κόμικς απαγορεύθηκε για ένα διάστημα με την αιτιολογία ότι «χλευάζει το Ισλάμ», ενώ πολλοί είναι οι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι οι οποίοι απορρίπτουν την ιδέα του υπερήρωα υπό την έννοια ότι «μόνο ο Θεός είναι δυνατότερος από τον άνθρωπο». «Και στις δύο μεριές του Ατλαντικού τείνουν να πιστεύουν πως δουλεύω για κάποιον άλλον. Στην Αμερική, πιστεύουν πως υπηρετώ κάποια κρυφή ισλαμική ατζέντα και πίσω την πατρίδα μου, πως προωθώ κάποια αμερικανικά συμφέροντα», δηλώνει από τη μεριά του, ο Κουβεϊτιανός δημιουργός των «99», Ναΐφ αλ Μουτάουα.

Πάντως, οι κυριότεροι χρηματοδότες του Ναΐφ προέρχονται από την περιοχή του Περσικού Κόλπου (Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν). Γεννημένος στο Κουβέιτ και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, ο Ναΐφ, ψυχολόγος το επάγγελμα και πατέρας 5 παιδιών, σκαρφίστηκε τους «99» σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια πιο φιλειρηνική εικόνα του μουσουλμανικού κόσμου (βασισμένη σε αξίες όπως αυτές της άμιλλας και της συνεργασίας), προσπάθεια την οποία έμελλε να εγκωμιάσει φέτος δημοσίως, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Κατά τον αλ Μουτάουα οι λόγοι για τη δημιουργία του ήταν βαθύτεροι από την αγάπη του για τα κόμικς: όπως λέει ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν όταν άκουσε το «κήρυγμα μίσους» ενός ιμάμη, ο οποίος καταφερόταν εναντίον των «ξένων εχθρών» του Ισλάμ και των αμαρτωλών μέσα στις τάξεις του.«Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγα απαίσια κηρύγματα φόβου και μίσους στο όνομα της θρησκείας μου. Αλλά εκείνη την ημέρα κάτι άλλαξε. Εκείνη την ημέρα ένιωσα συνένοχος. Είχα φτάσει σε ένα σημείο διανοητικής υπερφόρτωσης, όπου η αγάπη για τη θρησκεία μου ξεπέρασε τη σιωπή μου. Όταν σηκώθηκα όρθιος, κοίταξα τον ιμάμη για να τον κάνω να καταλάβει ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας που δεν δεχόταν τη συνταγή μίσους του», λέει σχετικά.

Η ΟΜΑΔΑ «99»

Οι «99» σούπερ... μουσουλμάνοι έχουν ήδη εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο μέσα στα πρώτα δύο χρόνια κυκλοφορίας του κόμικ τους.

•Δόκτωρ Ραμζί Ραζέμ, αρχηγός των «99» και ψυχολόγος το επάγγελμα, ο κοστουμαρισμένος Ραμζί αποτελεί ουσιαστικά τον βασικότερο πρωταγωνιστή του κόμικ.

•Τζαμπάρ ο ισχυρός, γέννημα-θρέμμα Σαουδικής Αραβίας, ο Τζαμπάρ ξεχωρίζει για την υπεράνθρωπη δύναμή του.

•Σαμντά η Ατρωτη: Ηλικίας μόλις 8 ετών, η Σαμντά είναι μία από τις πέντε ηρωίδες των «99» οι οποίες φορούν μαντίλα. Μπατίνα η κρυφή, καταγόμενη από την Υεμένη, η Μπατίνα καλύπτει το πρόσωπό της με το παραδοσιακό νικάμπ.

•Χαντία η οδηγός, πακιστανικής καταγωγής αλλά γεννημένη στο Λονδίνο, η 17χρονη Χαντία έχει ουσιαστικά μέσα στο κεφάλι της ένα παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης.

«Φιλελεύθερος»07/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com