14 Νοε 2010

Τι προσφέρει το κατηχητικό!

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Πολλοί νομίζουν ότι σήμερα το κατηχητικό σχολείο δεν έχει να προσφέρει τίποτε. Η αλήθεια είναι ότι στον περασμένο 20ο αιώνα προσέφερε πολλά. Και εξακολουθεί να προσφέρει όπου γίνεται. Γεγονός δε είναι ότι πολεμήθηκε άγρια από τους πολέμιους της Χριστιανικής Πίστεως, γονείς, δασκάλες, καθηγητές κλπ.

Και όμως! Το κατηχητικό Σχολείο προσφέρει πολλά, ιδιαίτερα στα παιδιά των Δημοτικών και Γυμνασίων. Στο περιοδικό «Πληροφόρηση» (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) 2010 δημοσιεύεται σχετικό άρθρο, της Ελευθερίας Τούση, Ιατρού, που αξίζει να το μελετήσουν όλοι οι νεοέλληνες και μάλιστα εκείνοι που είναι προκατειλημμένοι για τα κατηχητικά.

«Τι προσφέρει το κατηχητικό; Γνωριμία με το Θεό, με την πίστη μας, με την παράδοση της Εκκλησίας μας^ γέμισμα του νου, ευφροσύνη της καρδιάς, εγγύηση για την επιτυχία και ευτυχία στη ζωή. Δεν πρόκειται για ένα μάθημα στείρο, για απομνημόνευση γνώσεων, αλλά για ουσιαστική προσέγγιση στην Ορθοδοξία και το χαρούμενο βίωμα της Χριστιανικής ζωής. Στο κατηχητικό μπορεί το παιδί να ζήσει την αγάπη, τη χαρά, την προσφορά, την κοινωνικότητα, τη συνεργασία. Μπορεί να βρει φίλους, ιδανικά. Συγχρόνως έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πλήθος δραστηριοτήτων. Πρωταθλήματα, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, χορωδίες, εκδρομές, συζητήσεις, συναυλίες, οικολογικές εκδηλώσεις, χειροτεχνίες είναι μερικές μόνο ασχολίες, που παρέχονται όπου γίνεται κατηχητικό.

Το κυριότερο όμως, είναι πως μέσα από τη νεανική συντροφιά της Ενορίας το παιδί βιώνει την Εκκλησία ως αγκαλιά, την ενορία ως οικογένεια, τον διπλανό του ως αδελφό και αυτή η αίσθηση της συμπόρευσης είναι περισσότερο απαραίτητη σήμερα.

Όπως και να το κάνουμε η εποχή μας – εποχή κρίσης σε όλα τα επίπεδα – δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας και γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι χωρίς Θεό και ιδανικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αλώβητοι. Το κατηχητικό προσφέρει και τα δυο, Θεό και ιδανικά και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μην ξεχνούμε ότι σήμερα που όλοι απεγνωσμένα αναζητούν άγκυρα ελπίδας στους χαλεπούς καιρούς μας είναι σωτήριο να οδηγηθούν οι νέοι στο λιμάνι της Εκκλησίας μας στους κόλπους των κατηχητικών Σχολείων».

Τα σχολεία άνοιξαν. Ας παρακινήσουμε τα παιδιά μας να φοιτήσουν στα κατηχητικά της ενορίας μας. Έχουν να ωφεληθούν πολλά. Είναι γνωστή η παλιά προτροπή: «Γονείς που έχετε παιδιά εάν τα αγαπάτε, το κατηχητικό σχολείο ποτέ μην το ξεχνάτε. Είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα τα αγαθά σας, γιατί αυτά θα οδηγεί, θα σώζει τα παιδιά σας».

«Η ΕΡΕΥΝΑ» 14/11/2010

Δείτε σχετικά και:

-Ώρα σποράς…..Το κατηχητικό, θεσμός ιερός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com