21 Οκτ 2010

Βατικανό: Η σύνοδος για τη Μέση Ανατολή καλεί τον ΟΗΕ να θέσει τέρμα στην κατοχή αραβικών εδαφών από το Ισραήλ.

Η σύνοδος των επισκόπων για τη Μέση Ανατολή, που συνεκλήθη στο Βατικανό παρουσία του πάπα, αξίωσε από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τον ΟΗΕ, να θέσει τέρμα στην κατοχή από το Ισραήλ «διαφόρων αραβικών εδαφών» και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στο τελικό μήνυμά της που δημοσιοποίησε σήμερα η σύνοδος, η οποία ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου, απευθύνει «έκκληση στη διεθνή κοινότητα» .

«Οι πολίτες των χωρών της Μέσης Ανατολής ζητούν από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τον ΟΗΕ να εργαστεί σοβαρά για μία ειρηνική επίλυση δίκαιη και οριστική στην περιοχή μέσω της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της λήψης των απαραίτητων δικαστικών μέτρων για τον τερματισμό της κατοχής διαφόρων αραβικών εδαφών» από το Ισραήλ, αναφέρουν οι επίσκοποι, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.

Με αυτό τον τρόπο, «ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να έχει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα και να ζήσει σε αυτή με αξιοπρέπεια και σταθερότητα», δηλώνουν. Από την πλευρά του, το Ισραήλ «μπορεί να απολαύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο εσωτερικό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του», προσθέτουν.

«Η ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ μπορεί να αποκτήσει ακριβώς το καθεστώς που θα σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, την ιερότητά της και τη θρησκευτική της κληρονομιά, για κάθε μια από τις τρεις θρησκείες, εβραϊκή, χριστιανική και μουσουλμανική», λένε ακόμη «ελπίζοντας» πως «η λύση των δύο κρατών θα καταστεί πραγματικότητα και δεν θα μείνει ένα απλό όνειρο» .

Καθ΄όλη τη διάρκεια της συνόδου, όπως και κατά την περίοδο της προετοιμασίας, δηλώθηκε πως η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση είναι η βάση της συγκρουσιακής κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι επίσκοποι, οι οποίοι έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη πως οι χριστιανοί είναι «τα πρώτα θύματα του πολέμου στο Ιράκ», κρίνουν πως το τέλος της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θα επιτρέψει επίσης «να τεθεί τέρμα στις συνέπειες του φονικού πολέμου» στο Ιράκ και «να αποκατασταθεί η ασφάλεια που θα προστατεύσει όλους τους πολίτες του» .

«Καθημερινή»23/10/201 0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com