22 Οκτ 2010

Ζητάει το άνοιγμα τζαμιού στη Ρόδο

Το άνοιγμα του τζαμιού του Σουλεϊμάν Πασσά στο Ρολόι, για τον εορτασμό του Ραμαζάν Μπαϊράμ, ζητούν οι μουσουλμάνοι της Ρόδου, «απειλώντας» ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε ειρηνική διαμαρτυρία.

Σχετικό αίτημα ο σύλλογος Μουσουλμάνων η «Αδελφοσύνη» έχει υποβάλλει στο Βακούφ και στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σε επιστολή του συλλόγου για το θέμα αναφέρονται τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε το τέμενος του Ιμπραχήμ Πασσά στη Ρόδο είναι ανοιχτό για την προσευχή των πιστών την Παρασκευή και την προσευχή που γίνεται στα Μπαϊράμια καθώς επίσης και σε όποιες άλλες προσευχές γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους. Στο νησί μας ζούμε περίπου 3.500 Μουσουλμάνοι. Επίσης υπάρχουν πολλοί Μουσουλμάνοι από διάφορες χώρες που έρχονται να εργασθούν εδώ. Στην προσευχή που γίνεται στα Μπαϊράμια μαζεύονται περίπου 1.500 άτομα και βέβαια δεν χωρούν στο τέμενος, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν την προσευχή τους έξω στην αυλή ή ακόμα και έξω στο δρόμο όπως έγινε πέρυσι στις 20/09/2009 στον εορτασμό του Ραμαζάν Μπαϊράμ και 27/11/2009 στον εορτασμό του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Εμείς λοιπόν βλέποντας αυτή την κατάσταση μετά και από απαίτηση των πιστών, γνωρίζοντας ότι στη Ρόδο υπάρχει και πλήρες ανακαινισμένο σε άριστη κατάσταση. Το Τέμενος Σουλεϊμανιέ (πλατεία Ωρολογίου) που σε χωρητικότητα είναι μεγαλύτερο και παραμένει αρκετά χρόνια κλειστό, ζητήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2009 με αίτησή μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 10/09/2009 και αριθμό Πρωτ. 12911 να αννοίξει την ημέρα της προσευχής το πρωί για να καλύψει τις ανάγκες των πιστών, δίχως να πάρουμε καμία γραπτή απάντηση όπως πιστεύαμε ότι όφειλε η υπηρεσία ή να απαντήσει θετικώς ή να απαντήσει αρνητικώς και να αιτιολογήσει τους λόγους.

Το ίδιο ακριβώς πράξαμε και φέτος καταθέτοντας αίτηση, μετά από διάφορες συνατήσεις και διαβουλεύσεις αποφασίσθηκε μετά από συννενόηση Βακούφ-Περιφέρειας να κατατεθεί απο εμάς αίτηση στο Βακούφ και στην συνέχεια στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που είναι ο αρμόδιος φορέας και αυτή με τη σειρά της παρέπεμψε το θέμα στο υπυοργείο Πολιτισμού. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν είναι στο Βακούφ Ρόδου στις 6/8/2010 με αριθμό Πρωτοκόλλου 148 και στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αριθ. πρωτ. 4202 στις 9-8-2010.

Το περιεχόμενο της αίτησης είναι το εξής:

«Παρακαλούμε όπως μεσολαβήσετε στο άνοιγμα του τζαμιού «Σουλεϊμάν Πασσά» στο Ρολόι για τη λειτουργία της εορτής του Ραμαζάν Μπαϊράμ την Πέμπτη το πρωί στις 09/09/2010 και ώρα 06.30-09.00. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, όπως άλλωστε και πέρυσι που ήταν 1.500 άτομα, δεν επαρκεί ο χώρος του τζαμιού «Ιμπραήμ Πασσά» για να φιλοξενήσει όλο τον αριθμό των ατόμων, με αποτέλεσμα η προσευχή των πιστών να γίνεται έξω στην αυλή!».

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια θέματα περιμένουμε τις ενέργειές σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

Από τις 05/08/2010 έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση παρόλες τις συνεχείς ενοχλήσεις μας είτε θετική είτε αρνητική.

Κάνουμε έκκληση μέσω του Τύπου στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν λάβουμε απάντηση, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση μετά από πίεση και εισηγήσεις των πιστών να προβούμε σε ειρηνική πάντα διαμαρτυρία την ημέρα του εορτασμού του Ραμαζάν Μπαϊράμ κατά την ώρα της προσευχής κάνοντας την στην έξω αυλή του κλειστού τεμένους.

Άσχετα από την κατάληξη του παραπάνω θέματος καλούμε όλες τις αρχές του τόπου μας το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 20.00 στο Ροδίνι, για να εορτάσουμε όλοι μαζί το Ραμαζάν Μπαϊράμ στην μουσική βραδιά που θα ακολουθήσει.

Μετα τιμής για το ΔΣ

Ο πρόεδρος

ΖΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΜΕΧΜΕΤ

Ο Γ.Γραμματέας

ΚΑΛΑΦΑΤ ΝΟΥΡΕΤΤΙΝ».

rodiaki.gr/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com